Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

ARMy - STOS częśc 2 :)

olosie
-
-
ARMy - STOS częśc 2 :)

Postautor: olosie » 16 lis 2005, o 01:07

A może ktoś mi powie czym się różnią instrukcje np STMFD od STMDB ??
Mi się wydaje, że robią to samo (sprawdzałem debugerem) no ale mogę się mylić :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bis
-
-

Postautor: bis » 16 lis 2005, o 05:03

Binarnie nie różnią się niczym. Końcowym efektem też się nie różnią. To jest tylko konwencja zapisu zaproponowana przez ARM. Zapis STMFD stosowany jest dla zachowania jednolitej implementacji stosów, a zapis STMDB dla innych operacji na grupie rejestrów (np. zapis jakiejs zmiennej (większej niż jeden rejestr, double long, małej stuktury)) do jakiegoś miejsca w pamięci. W tym przypadku adresowanie jest dosyć karkołomne (pre-decrement) ale w przypadku jakichś skomplikowanych algorytmów obróbki złożonych tablic może znaleźć zastosowanie. Innym zastosowaniem takiego rozróżnienia może być przyszła przenośność oprogramowania na nowsze implementacje ARM. Jeszcze innym zastosowaniem może być automatyczna analiza kodu żródłowego pod kątem poprawności operacji na stosach i estymacji zapotrzebowania pamięci.

olosie
-
-

Postautor: olosie » 16 lis 2005, o 10:14

Rozumiem ! :) dzięki wielkie

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”