Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMiernik cyfrowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam mam miernik cyfrowy digital multimeter. Moje pytanko brzmi : co oznacza na mierniku ,,hFE" ?? od tego hFE ,,leci" na jakieś kółko i tam pisze NPN I PNP i sa politerowane od E B C E.? Najprawdopobnie to cos z tranzystorami bedzie zwiazane ale jak sie je bada tego juz nie wiem i drugi znak taka dioda nie wiem jaka ma to funkcje moze sprawdza sygnał miedzy odp punktami na plytce ?.Prosze o pomoc
Ech... mulkey, mulkey...
Wtykając sobie odpowiednie tranzystorki npn albo pnp w odpowiednie dziurki (wtykałeś kiedyś w dziurkę ? ) mierzysz wspólczynnik wzmocnienia tranzystora hFE...
Jest on potrzebny m.in. po to by dobrać takie same pary tranzystorów o identycznym wzmocnieniu np. do budowy wzmacniacza...
Wtykając sobie odpowiednie tranzystorki npn albo pnp w odpowiednie dziurki (wtykałeś kiedyś w dziurkę ? ) mierzysz wspólczynnik wzmocnienia tranzystora hFE...
Jest on potrzebny m.in. po to by dobrać takie same pary tranzystorów o identycznym wzmocnieniu np. do budowy wzmacniacza...
-
- -
- Kontaktowanie:
Polecam, wszak nie sama elektroniką żyje człowiekNie nie wtykałem jeszcze szkoda czasu na pierdoły
A co do pytania: to hFE to jest z grubsza stałoprądowy współczynnik wzmocnienia prądowego. Mówi ile razy prąd kolektora jest większy od prądu bazy gdy tranzystor pracuje w stanie aktywnym (nie jest ani zatkany ani nasycony). Aby powiedzieć co to dokładnie jest to hFE trzebaby wgłębiać się w różne modele tranzystora - model transmitancyjny, czy jakoś tak . Kiedyś to umiałem .
Pamietne slowa mojego wykladowcy.
Btw. czy jakis warszawiak moze mi potwierdzic tak wysoki stopien politechnizacji warszawy
Cytat dosc wolny, bo to juz jakis czas temu slyszalem ostatnio, pozatym przy doslownym cytacie mogla by sie cenzura przyczepic.No jak to, pan nie wie co to jest Idss... ale tu niest niski stopien politechnizacji. W takiej warszawie co 3-cia osoba zaczepiona na ulicy wie co to jest Idss...
Btw. czy jakis warszawiak moze mi potwierdzic tak wysoki stopien politechnizacji warszawy
-
- -
- Kontaktowanie: