Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWymiana RAM
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam chcialbym sie was poradzić co jest lepsze do wyboru.Mam do dyspozycji 130 zł chce za to kupic pamiec RAM. Moja plyta glowna to Shuttle MVP-3. Obecnie mam 192 MB SDram. 2 kosci jedna 128 druga 64mb. I teraz usunął bym 64 i tam wstawil i tu wlasnie jest dylemat co.Albo 128mb ddr lub 256 mb sdram .I tu wlasnie mam dylemat co wybrać tak cenowo to bym sie chyba mniej wiecej zmiescil.Prosze doradźcie cos sensownego
re
wybrać taka pamięc co jest uniwersalna -mozna przełozyc do innych płyt
Re: Wymiana RAM
Ano wybrać tak, żebyś miał jak najwiięcej MB. Bo o to chodzi... Ale SDRAM nie może na jednej płytce chodzić z DDR więc albo inwestujesz w SDRAM (starsze-mniej pszyszłościowe) albo jedziesz na DDR (polecam)...I tu wlasnie mam dylemat co wybrać ...
Ps. witaj radzio.... no oczywiście czy płytka ma DDR?
ta plyta to prawdopodobnie HOT-591 (pewnie ta bo ma dwa rodzaje pamieci) lub HOT-597 a to jest jeszcze Socket 7 i z pewnoscia ma DDR moja rada to pojsc do sklepu z kompem sama skrzynka bo jesli bedziesz kupowal 256MB to nie wszystkie plyty widza ta pamiec prawidlowo a tak bedziesz mogl na miejscu sprawdzic czy dziala a w sklepie sprzedajacy nie bedzie mial watpliwosci ze cos krecisz a Ty gwaracje ze kupiles dobra
BTW ta plyta jest tak stara ze ja odradzam Ci inwestowanie w ta plyte lepiej sprzedaj pamici SDRAM i kup sobie uzywana plyte ktora bierze pamieci DDR
BTW ta plyta jest tak stara ze ja odradzam Ci inwestowanie w ta plyte lepiej sprzedaj pamici SDRAM i kup sobie uzywana plyte ktora bierze pamieci DDR
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
DDR to dosyc dobra pamiec ale teraz na rynek wchodzi DDR2 jest dostepna od jakiegos czasu ale nie wiem dokladnie ile kosztuje i czy latwo ja dostac tylko teraz jest problem bo ta Twoja plyta tej pamieci nie obsluzy:( musialbys kupic plyte pod ta pamiec a ona jest dosyc droga ale to przyszlosciowy interes SDRAM nie oplaca sie juz kupowac to zbyt stara pamiec ale wybor nalezy do Ciebie
Moglbys popytac w komisach o pamieci DDR za 130 powinienes cos dostac ale jeszcze raz powtarzam plyta glowna! musisz wiedziec czy to razem zadziala bo jak nie to kasa wyrzucona w bloto a wtedy to niezbyt ciekawie to bedzie
Pozdrawiam
Moglbys popytac w komisach o pamieci DDR za 130 powinienes cos dostac ale jeszcze raz powtarzam plyta glowna! musisz wiedziec czy to razem zadziala bo jak nie to kasa wyrzucona w bloto a wtedy to niezbyt ciekawie to bedzie
Pozdrawiam
256 i jeszcze zostanie Ci na lody (albo rezystory, do wyboru).
Z taka wielkoscia nie powinno byc problemow, wieksze byly z modulami 512 ze wzgledu na adresowanie, czy to 1 bank, czy 2... i kilka innych czynnikow tam jeszcze wplywalo.
piterino_16:
DDR2 mozna kupic w chyba kazdym sklepie komputerowym, bywa tansza niz DDR. A czy stanie sie tak popularna ?? Wielu producentow twierdzi ze jak sie juz przeniosa to odrazu na DDR3
Z taka wielkoscia nie powinno byc problemow, wieksze byly z modulami 512 ze wzgledu na adresowanie, czy to 1 bank, czy 2... i kilka innych czynnikow tam jeszcze wplywalo.
piterino_16:
DDR2 mozna kupic w chyba kazdym sklepie komputerowym, bywa tansza niz DDR. A czy stanie sie tak popularna ?? Wielu producentow twierdzi ze jak sie juz przeniosa to odrazu na DDR3
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Bzdura. DDR mają teoretycznie dwukrotnie szybszą transmisję danych i absolutnie nie przekłada się to na pojemność. Pozatym o ile dobrze pamiętam to na Twojej płycie siedzi procek w okolicach AMD K6 300-500MHz i raczej nie wyrobiłby się z odbieraniem danych z pamięci DDR(pomijając fakt że wtedy pamieci DDR istniały chyab tylko w umysłach projektantów) . Moim skromnym zdaniem największą rolę w wydajnej pracy komputera odgrywa pojemność pamieci RAM a nie szybszy o 10% procesor czy szyna danych.2.Czy jak wloze same 256 DDR to bedzie tak jakby 512 MB SDRAM (czy to tylko mity ).
Co do mieszania DDR z SDR to odpada, nawet jeśli płyta posiada sloty na obydwa typy pamięci - moga one pracować tylko wymiennie, nigdy jednocześnie.
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Mulkey na Twoim miejscu to nie inwestowalbym w tego kompa bo za nie cale pol roku to i tak bedzie juz kupa zlomu(bez obrazy sam mialem takiego ) lepiej to odlozyc sobie troche kasy i poskladac nowego ja za swojego dalem 1800 rok temu a nie jest taki zly pomysl nad tym (no chyba ze to przekracza Twoje fundusze to kupuj SDR i smigaj dalej )
pozdrawiam
pozdrawiam