Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięwzmacniacz operacyjny zasilany pojedynczym napięciem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.
Mam pytanie, jakie proponujecie wzmacniacze operacyjne które mogą przyzwoicie pracować zasilanie niesymetrycznie (V- do masy), poza tymi z serii LM358 i LM324. Chodzi o jakiś umiarkowanie tani, w miare łatwo dostepny, który dawał by na wyjściu jak najniższą składową stałą. Ogólnie aby były lepsze niż te wymienione.
pozdro.
Mam pytanie, jakie proponujecie wzmacniacze operacyjne które mogą przyzwoicie pracować zasilanie niesymetrycznie (V- do masy), poza tymi z serii LM358 i LM324. Chodzi o jakiś umiarkowanie tani, w miare łatwo dostepny, który dawał by na wyjściu jak najniższą składową stałą. Ogólnie aby były lepsze niż te wymienione.
pozdro.
Polecam OP07 mają jedną wade chyba jak do twojego zastosowania. To znaczy na wejściu są tranzystory NPN a nie PNP jak naprzykład w LM358 i z tego względu wejścia zaczynają dzialać od około 2-2,1 V powyżej V-. Poza tym uważam ze są "rewelacyjne". niezrównoważenie na poziomie 30-70uV za coś niewiele powyżej złotówki. Charakterystyki tez dobre.... ogolnei mam dobre doświadczenia z układem.
nie chce zeby to było odbierane żle .... to nie jest licytacja opglądów.. ale OP01 w tme cos kolo złotówki czy 2 kosztuje i nie ma problemów z dostaniem... cóż "specjalistyczne" układy nie lezą w kazdym sklepie z nagłówkiem elektronia
[ Dodano: 12-11-2005, 15:36 ]
sorry za błędy z tych ważniejszych to ma być OP07...
[ Dodano: 12-11-2005, 15:36 ]
sorry za błędy z tych ważniejszych to ma być OP07...
oba co wymieniliście, zarówno OP07 (także OP05) jak i TL061 są do chrzanu, bo jak podam na V- mase, to na wyjściu mam składową stałą (1,5-2V), a nie chce dawać kondensatora bo mi poziom sie zmieni. Chodzi wlasnie aby na wejściu można było podawać sygnał niemal od 0 (no powiedzmy od 0,1V), czyli potrzebne jest wejście PNP własnie jak w LM358 ... wiec może jeszcze coś innego ? W egzemplarzu 358 co mam, to mam poziom 0,5V
pozdr.
pozdr.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2005, o 13:33 przez +5V, łącznie zmieniany 1 raz.
dopiero załapałem twoje intencje,
ale one są błędne, tak się nie da,
możesz dać dowolny wzmacniacz jaki masz ale musisz albo zasilić go napięciem symetrycznym i ustalić zero na wyjściu dodatkowym potencjometrem, druga możliwość to uzyskanie zera na wyjściu poprzez podanie regulowanego napięcia zasilania ujemnego
W tej aplikacji zasilanie napięciem asymetrycznym nie ma racji bytu.
ale one są błędne, tak się nie da,
możesz dać dowolny wzmacniacz jaki masz ale musisz albo zasilić go napięciem symetrycznym i ustalić zero na wyjściu dodatkowym potencjometrem, druga możliwość to uzyskanie zera na wyjściu poprzez podanie regulowanego napięcia zasilania ujemnego
W tej aplikacji zasilanie napięciem asymetrycznym nie ma racji bytu.
zobacz jak przykład na symulacji spice'a, na wyjściu mam elegancko blisko 0, a w realu jest u mnie składowa stała 0,5V, w wiekszości WO mam powyżej 1,5V, a ja chce w realu uzyskać bliskie 0, i to wszystko w bardzo prostym układzie, bez skomplikowanych (~ drogich) przetwornic odwracających. Nie chce szukać i dobierać ręcznie egzemplarzy WO, powinno to działać zawsze.
- Załączniki
-
- transient1.png (5.8KiB)Przejrzano 9627 razy
Nie chcesz przetwornic... hmm.... ja czasem robie tak... ze mase całego układu puszczam przez 3 szeregowo spiete diody PN co daj mi okolo 2 V spadku i mase samego wzmacjiacza podpinam za te diody. to mi kompensuje to martwe napiecie wejsc wzmacniacza. Układ prosty ala jak dotąd nei zawiódł nigdy. Ma wade taka ze jak układ zasilany jest duzymi pradami to na diodach wydziela sei spora moc... przy mneijszysch pradach to bardzo pozystne rozwiazanie.
przy tym offsecie, ale i pewnie znowu bede musiał ujemnym kompensować?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2005, o 14:19 przez +5V, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko zpomniałem dodoć ze w ten sposób skarzesz sei na kalibracje kazdego układu z osobna a to mja sie tym co założyłeś na wstepie ze to ma działać zawsze jak do seryjnej produkcji.
[ Dodano: 16-11-2005, 14:21 ]
to zależy od tego w którą strone bedie ofset..ael najczesciej sa w dodatnią wiec bedziesz musiał stworzyć ze 10 mV ujemnego. A nie chcesz spróbować tak jak pisałem z diodami?? to dobry sposób i tani.. bo kolo złotówki a nie zauwazyłem zebyś mowił coś o dużych mocach
[ Dodano: 16-11-2005, 14:21 ]
to zależy od tego w którą strone bedie ofset..ael najczesciej sa w dodatnią wiec bedziesz musiał stworzyć ze 10 mV ujemnego. A nie chcesz spróbować tak jak pisałem z diodami?? to dobry sposób i tani.. bo kolo złotówki a nie zauwazyłem zebyś mowił coś o dużych mocach
no wygląda nieźle, wcześniej przyglądałem się też MC33063, chyba jednak sie nie obejdzie.A na przykład ICL7660 ani droga ani skomplikowana kilka kondensatorków i po bólu...bez skomplikowanych (~ drogich)
[ Dodano: 16-11-2005, 13:27 ]
hym hym, no chyba spróbuje, obadam jak wyjdzie to na symulacjach z TL071. Moce nie są potrzebne.to zależy od tego w którą strone bedie ofset..ael najczesciej sa w dodatnią wiec bedziesz musiał stworzyć ze 10 mV ujemnego. A nie chcesz spróbować tak jak pisałem z diodami?? to dobry sposób i tani.. bo kolo złotówki a nie zauwazyłem zebyś mowił coś o dużych mocach
[ Dodano: 13-03-2006, 09:52 ]
dorwałem się do fajnego WO do zasilania pojedynczym napięciem, układzik nationala LMC6482. Może byc nawet zasilany pojedynczym 3V i przy tym zapewnia poziom wyjścia 0-3V, na dodatek jest osiągalny "dla ludu", np. jest w tme, rewelka.