Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPECEL - firmowy program nie działa poprawnie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
- TomcioPaluszek
- -
Witam
Złożyłem sobie kit AVT 2550 i niedziała on tak jak należy.
W zestawie był zaprogramowany układ z "firmowym" programem, niestety jedyne co on wyświetla to dwa ekrany.
Pierwszy z napisem" AVT-2550 *PECEL* Ver. 1.0.0 Beta", a drugi z "PECEL MENU 1. KOREKTA CZASU" Obydwa przełączają sie samoczynnie między sobą co 2 sekundy.
Układ nie reaguje na żadne naciśnięcia przycisków.
Co jest z tym PECELEM, bo chyba nie tak powinien działać ten firmowy program.
I czy na nóżce 9 (RESET) układu ATMEGA8535 powinien być stale stan wysoki podczas normalnej pracy układu ??
W zestawie był zaprogramowany układ z "firmowym" programem, niestety jedyne co on wyświetla to dwa ekrany.
Pierwszy z napisem" AVT-2550 *PECEL* Ver. 1.0.0 Beta", a drugi z "PECEL MENU 1. KOREKTA CZASU" Obydwa przełączają sie samoczynnie między sobą co 2 sekundy.
I czy na nóżce 9 (RESET) układu ATMEGA8535 powinien być stale stan wysoki podczas normalnej pracy układu ??
- TomcioPaluszek
- -
Procek sam sie raczej nie uszkodził, zwłaszcza że w pewien sposób działa. Na firmowy program raczej już nie licz - w moim przypadku generator 32kHz działał tylko, jak płytke trzymałem w dłoni, po oddaleniu dłoni od płytki generator sie zatrzymywał. Ja Pecela bardziej chcę wykorzystywać jako uniwersalną płytke pod Atmele i program fabryczny nawet mnie nie interesował.
Witam
Miałem z tym komputerkiem podobny problem po jakichś 2 tygodniach działania program się wysypał, efekt końcowy był podobny jak u Ciebie
(do tej pory myślałem, że pewnie jakieś zwarcie nastąpiło - układ leżał na stole bez obudowy)
A teraz zastanawiam się, że może jednak nie to i coś nie tak jest z układem. Tak myślę czy na ta nie ma wpływu zasilanie Vcc procesorka, układ opisywany w budowany był na AT90S8535 występował tam problem z oscylatorem i układ mikroprocesor ma obniżone zasilanie Vcc do 4,4V (przez diodę D2), teraz kit jest sprzedawany z układem ATmega8535, a ten ma w dokumentacji wpisane, że zasilanie Vcc: 4,5-5,5 V , - może to to,
Niestety jestem dopiero na początku drogi poznawania elektroniki i mikroprocesorów wiec moja teorie nie musi być słuszna
Pozdrawiam
Sławek
Miałem z tym komputerkiem podobny problem po jakichś 2 tygodniach działania program się wysypał, efekt końcowy był podobny jak u Ciebie
(do tej pory myślałem, że pewnie jakieś zwarcie nastąpiło - układ leżał na stole bez obudowy)
A teraz zastanawiam się, że może jednak nie to i coś nie tak jest z układem. Tak myślę czy na ta nie ma wpływu zasilanie Vcc procesorka, układ opisywany w budowany był na AT90S8535 występował tam problem z oscylatorem i układ mikroprocesor ma obniżone zasilanie Vcc do 4,4V (przez diodę D2), teraz kit jest sprzedawany z układem ATmega8535, a ten ma w dokumentacji wpisane, że zasilanie Vcc: 4,5-5,5 V , - może to to,
Niestety jestem dopiero na początku drogi poznawania elektroniki i mikroprocesorów wiec moja teorie nie musi być słuszna
Pozdrawiam
Sławek
Moim zdaniem po prostu płytka drukowana jest źle zaprojektowana - przyczyna moich problemów są chyba zbyt długie ścieżki PC6 i PC7, do których podłączony jest kwarc 32kHz i te scieżki działają jak antena (generator startował gdy zbliżyłem palec dokładnie do goldpinówPC6 i PC7). Według mnie te końcówki mikrokontrolera wogóle nie powinny być wyprowadzone na goldpiny a ściezki powiny byc jak najkrótsze.
- TomcioPaluszek
- -
Tak czy siak będe musiał poczekać na programator, aby sie upewnic, czy program fimowy po prostu nie zawiódł.
Ale troche szkoda że po złożeniu kitu nie działa on od razu jak należy
A zwiekszenie napiecia na procku jak i macanie paluszkami niestety nic nie dało.
I takie małe pytanko.
Wylutowałem kwarc 32khz i układ dalej działa tak jak działał, czyli byle jak. A chyba bez tego kwarca w ogóle chyba nie powinien działać co ?
Ale troche szkoda że po złożeniu kitu nie działa on od razu jak należy
A zwiekszenie napiecia na procku jak i macanie paluszkami niestety nic nie dało.
I takie małe pytanko.
Wylutowałem kwarc 32khz i układ dalej działa tak jak działał, czyli byle jak. A chyba bez tego kwarca w ogóle chyba nie powinien działać co ?
- TomcioPaluszek
- -
Poradziłem sobie w taki sposób, ze:
- po pierwsze primo : przeciąłem ścieżki prowadzące od oscylatora na goldpiny
- po drugie primo : nie korzystam z tego oscylatora
- po trzecie primo : nie korzystam z firmowego programu
Jak już chyba pisałem wykorzystuję ten kit jako "uniwersalkę" pod Atmele.
PS. Programator, który kupiłeś to 2550/P?? jest już dostępny w AVT? Bo jak zamawiałem to nie mieli
- po pierwsze primo : przeciąłem ścieżki prowadzące od oscylatora na goldpiny
- po drugie primo : nie korzystam z tego oscylatora
- po trzecie primo : nie korzystam z firmowego programu
Jak już chyba pisałem wykorzystuję ten kit jako "uniwersalkę" pod Atmele.
PS. Programator, który kupiłeś to 2550/P?? jest już dostępny w AVT? Bo jak zamawiałem to nie mieli
- TomcioPaluszek
- -
Re: PECEL - firmowy program nie działa poprawnie
Witam!Witam
Mam problem... właśnie złożyłem kit AVR 2550 i po podłączeniu do zasilania wybuchł mi kondensator C3 o wartości 220 uF. Został on wlutowany poprawnie (polaryzacja).... czy powinienem się spodziewać, że uszkodzony został cały zestaw? Jak powinien zachować się prawidłowo złożony zestaw? Czy pojawia się jakiś napis na LCD i czy się powinna świecić czerwona LED?
pozdrawiam
bart
Zasiliłem układ z 12 V. Po kilku sekundach poszedł dym z kondensatora 220 uF i wystrzelił (układ 7805 się nie nagrzał). Potem sciągnąłem ze strony AVT 4 pliki pdf z opisem kontrolera i pod koniec 4 artykułu okazało się, że wyszła seria złych płytek i należy połączyć środkoą nogę 7805 z pinem GND złącza CON8. Po wymianie kondensatora i zrobieniu ww crosa układ nie działa. Macie jakiś pomysł?Sam z siebie na pewno nie wybuchł. Pozatym znajduje sie on za diodą zabezpieczającą przed odwrotną polaryzacją napięcia. Jakim napięciem zasiliłeś układ?
Na wyświetlaczu powinien się ukazać napis chyba "AVT 2550" a dioda domyślnie jest nie podłaczona do niczego i nie powinna się świecić.