Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Tworzenie płytek drukowanych

dgaleza
-
-

Postautor: dgaleza » 27 kwie 2005, o 20:54

Wiem już jak tworzyc płytki drukowane domowym sposobem, lecz mam mały problem. Do rysowania ścieżek używałem pisaka, którego otrzymałem w zestawie. Niestety po wsadzeniu płytki do pojemnika z chlorkiem żelaza po kilku minutach pisak schodzi :(.
CO MAM ROBIĆ, BY TWORZYĆ PŁYTKI I NIE RYSOWAĆ ŚCIEŻEK CO 30 MIN.
Słyszałem, że niektórzy używają lakieru do paznokci. Czy to skutkuje???

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 27 kwie 2005, o 21:08

Ja niegdys uzywalem lakieru do paznoikci z dobrym skutkiem (oczywiscie do plytek pod el. przewlekane). malowalem grafionem. lakier musi byc dobrej jakosci (dobrze kryjacy), pozbawiony roznych dodatkow blyszczacych itp - zapytaj dziewczyne/kolezanke/siostre ktory spelnia te kryteria. musi tez byc odpowiednio rozcienczony zwyklym zmywaczem do paznokci (na wyczucie).
jednak dzis to bardzo przestarzaly pomysl. lepiej uzyc folii tess lub - co ciekawe - papieru kredowego. ktos na tym forum pisal kiedys ze zrobil plytke z uzyciem ... blyszczacego papieru na ktorym wydrukowano jakas reklame :).

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 27 kwie 2005, o 22:08

Zapomnij o lakierze. Są bardzo dobre pisaki (sklep AVT) lub rewelacyjna metoda wspomniana wyżej z papierem kredowym. Metoda ta była niejednokrotnie opisywana w EP i EdW. Sam używam mie znam lepszego sposobu. Również super jest emulsja Positiv. Obie te metody potrzebują trochę więcej czasu niż pisak ale efekty ( jak wszystko dobrze wyjdzie a raczej wychodzi) są rewelacyjne. Gorąco polecam !

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: Tworzenie płytek drukowanych

Postautor: end » 28 kwie 2005, o 00:08

Wiem już jak tworzyc płytki drukowane domowym sposobem, lecz mam mały problem. Do rysowania ścieżek używałem pisaka, którego otrzymałem w zestawie. Niestety po wsadzeniu płytki do pojemnika z chlorkiem żelaza po kilku minutach pisak schodzi :(.
CO MAM ROBIĆ, BY TWORZYĆ PŁYTKI I NIE RYSOWAĆ ŚCIEŻEK CO 30 MIN.
Słyszałem, że niektórzy używają lakieru do paznokci. Czy to skutkuje???
viewtopic.php?t=10758

dgaleza
-
-

Postautor: dgaleza » 28 kwie 2005, o 14:13

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega metoda z papierem kredowym.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 kwie 2005, o 14:18

Pisałem "szukaj"...
Wpisz "obwody drukowane", "Papier kredowy" itp. znajdziesz coś na 100% sprawdzałem !

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 28 kwie 2005, o 14:21

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega metoda z papierem k[fade]redowym[/fade]
:) Dlaczego nie sluchasz sie tych co Ci mowia zeby poszukac na forum :? czy jetes tak leniwy :? oto jeden z watkow viewtopic.php?t=268 a to od Jacka :arrow: papier kredowy :wink:
:D

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 1 maja 2005, o 19:40

dgaleza
-
-

Postautor: dgaleza » 3 maja 2005, o 10:10

Dziękuje wszystkim za wzięcie udziału w tym temacie. W szczególności dziękuje MDz i a_antoniak.

P.S. ACeK sam jesteś leniem.

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 3 maja 2005, o 11:16

skoro chlorek rozpuszcza pisak (ja też tak miałem:() spróbuj zamiast chlorku użyć "wytrawiacza" drobnokrystalicznego B327 (ten nic mi nie rozpuszcza).
Też używam metody z papierem kredowym ale do niektórych płytek po prostu szkoda zachodu i lepiej zrobić je pisakiem.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 3 maja 2005, o 13:06

... ACeK sam jesteś [fade]leniem.[/fade]
:) Wiem to od dawna i kazdy mi to powtarza :lol: :lol: :lol: z tym maly zastrzezeniem ze to ja Ci podalem dwa miejsca gdzie mozesz sie czegosc dowiedziec czyz nie? i jaka dostalem zaplate? :( Przy okazji polecam :arrow: Strone Jacka tam przeczytaj te dwa tematy bo pewnie one zainteresuja takiego pracusia jak Ty :wink:

:arrow: Pierwszy
:arrow: Drugi

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2005, o 13:12

andpak
-
-

światło

Postautor: andpak » 11 lis 2005, o 18:44

Witam!
Czy wszystkie czynności zwiazane z emulsją Positiv 20 tj. nakładanie emulsji na płytkę, umieszczanie i pozycjonwanie w naświetlarce można wykonywanać przy czerwonym świetle. Coś mi to nie wychodzi, zauważyłem, że jak wysuszę płytkę z emulsją i położę ją w naświetlarce bez światła czerwonego to wszystko jes ok, lecz są problemy z pozycjonowaniem. Gdy wykonuje to przy świetle czerwonym to przy wywoływaniu schodzi mi emulsja, wskazywałoby na to, żeę emulsja została naświetlona przed naświetlaniem. Proszę o porady.
andpak

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 11 lis 2005, o 18:56

:) jesli robisz szybko, trzymasz w ciemnosci to a zapalasz swiatlo tylko na chwile gdy cos robisz nie powinno byc problemu sprobuj dac mniejszej mocy zarowke (jestes pewny ze dobrze naswietlasz) :wink:

ROM
-
-

Postautor: ROM » 11 lis 2005, o 19:54

A suszenie było prawidłowe ?

Awatar użytkownika
darecki23
-
-

Postautor: darecki23 » 11 lis 2005, o 20:16

Orientujecie się może jaką gramaturę ma papier powlekany z czasopism np. EP? Jest podobno najlepszy do tych celów.
pozdr

andpak
-
-

Postautor: andpak » 12 lis 2005, o 13:51

Tak, dobrze naświetlam, bo jak wyjmuje płytke po suszeniu i wkładam do naświetlarki w ciemnościach to wszystko jest OK. Problemy są gdy wykonuje to przy świetle. Żarówkę czerwona mam oryginalną do ciemni fotograficznej.
nadpak

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”