Czy ktoś może wie jak podłączyć świetlówkę UV 4W, może sprecyzuję (wiem jek podłącza się zwykłe świetlówki lecz czy do tej świetlówki można stosować te same stateczniki i startery co w zwykłych świetlówkach 230V). Jak pójdę do sklepu to o co mam poprosić sprzedawcę?
W datasheetcie tej świetlówki są podane m.in. następujące parametry:
Napięcie lampy (29V), prąd lampy(0.17A) i moc (4W)
A może trzeba jakiś transformator?(to co wtedy ze statecznikiem i starterem?)
[ Dodano: 08-11-2005, 09:24 ]
Tu chyba już wszystko znalazłem (wystarczy google)
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięświetlówka UV
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Z tego, co mi wiadomo to podłączasz jak normalną świetlówkę, czyli starter, dławik itd.
Pisze to na podstawie swoich doświadczeń, ponieważ mam tak podłączone dwie świetlówki chyba 6 W a może nawet 4W nie pamiętam w tej chwili. Wszystko jest zamontowane w drewnianej skrzynce z szybą, więc nie bardzo chcę to rozbierać, ale moc nie ma znaczenia w tym przypadku. Tak, więc możesz śmiało podłączać będzie działać.
Pozdrawiam
Pisze to na podstawie swoich doświadczeń, ponieważ mam tak podłączone dwie świetlówki chyba 6 W a może nawet 4W nie pamiętam w tej chwili. Wszystko jest zamontowane w drewnianej skrzynce z szybą, więc nie bardzo chcę to rozbierać, ale moc nie ma znaczenia w tym przypadku. Tak, więc możesz śmiało podłączać będzie działać.
Pozdrawiam