Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

skaner sieciowy - parametry

majka
-
-
Kontaktowanie:
skaner sieciowy - parametry

Postautor: majka » 7 lis 2005, o 18:24

witam.

mam problem z dwoma parametrami skanera sieciowego. są to Link Lenght (długość łącza) i Impedance (impedancja). problem polega na tym, ze nie skserowały mi sie wszystkie strony z instrukcji i nie mam opisu tych dwóch parametrów. i tu moja prosba: czy ktoś mógłby mi to krótki i sensownie opisać?? (to co znalazłam w necie wogole mi do głowy nie wchodzi...)

z góry dzięki!!! :)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2005, o 21:58 przez majka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 7 lis 2005, o 20:46

:) Czy mogla bys podac cos wiecej na temat tego scanera typ firma i do czego to ma sluzyc :wink:
:D

BTW nie powinnas uzywac postu z data wygasniecia :idea:

majka
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: majka » 7 lis 2005, o 20:55

jest to skaner sieciowy służący do sprawdzania kabli sieciowych.skanery firmy wavetec; model to (jeżeli to cos mówi): 624-045 model LT 8000, 624-046 model LT 8100 lub 624-047 model LT 8155.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 7 lis 2005, o 21:21

:) teraz mowi tu znalazlem maly opis :arrow: LT8100 czy chodzi Ci o te parametry czy o definicje tych parametrow? :wink:

majka
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: majka » 7 lis 2005, o 21:25

raczej chodzi mi o definicje tych parametrów....

a post jest z data wygasniecia, bo mam czas do jutra do 8 rano zeby sie tego nauczyć :) ciezkie jest zycie kobiety na studiach informatycznych :D

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 7 lis 2005, o 21:30

ciezkie jest zycie kobiety na studiach informatycznych :D
To trzeba się ładnie usmiechać do prowadzących zajęcia :D

majka
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: majka » 7 lis 2005, o 21:32

żeby to było takie łatwe..... :D ale dobrze, ze wiekszość wykładowców jest spoko :D

tylko z programowania ciężko.... :(

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 7 lis 2005, o 21:35

:) ciezko studiujaca kobieto nie jestem fachowcem ale tak na zdrowy rozum (mam nadzieje) :P
Link Lenght jest to dlugosc jaka moze byc maksymalna polaczenia za pomoca skretki cat 5 (dokladna dlugosc podana w pdf stopa ma 12 cali czyli okolo 30,48 cm) :idea:
Impedance to powinnas znac a jesli nie to poszukaj sama w koncu jestes ciezko pracujaca hihi :P :wink:

[ Dodano: 07-11-2005, 21:36 ]
:) Arek :no: podrywaj tylko pomagaj :wink:

majka
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: majka » 7 lis 2005, o 21:39

ciezko szukałam, wiele kilometrów po korytarzach akademika przeszła i w końcu znalazłam :D :D :D

IMPEDANCJA-zła impedancja testowanego kabla może wskazywać na fizyczne uszkodzenie kabla, złe złącza lub segmenty kabla z niekorzystną charakterystyką impedencyjną

dziekuje bardzo za pomoc :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 7 lis 2005, o 21:45

:) to jeszcze troche pochodzi i beda jeszcze z Ciebie ludzie :wink: Twoja defincja raczej nie jest impedacji tylko co moze powodowac zla impedacje :idea: a uzywajac tego wlasnie miernika mozesz to zmierzyc jaka jest impedacja i jesli odbiega od normy powodem moze byc to co wymienilas im dluzszy kabel impedacja bedzie wieksza :wink:

BTW lepiej zmien to wygasniecie bo jeszcze dostniesz ostrzezenie od moda (choc pewnie Lady bedzie miala wzgledy) :lol:

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 8 lis 2005, o 00:43

Ależ ja nie podrywam tylko daję dobre praktyczne rady :D. Na kierunkach typu informatyka większość wykładówców to siłą rzeczy mężczyźni, a któż z nas nie zmięknie nieco na ładny uśmiech przedstawicielki płci przeciwnej (ja w każdym razie od razu :D ).

PS. nie Link Lenght tylko Link Length chyba, bo gdy w googlach wpisze się to pierwsze to druga z kolei strona tak jakoś średnio z elektroniką się wiąże... :-| :?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 8 lis 2005, o 02:22

PS. nie Link Lenght tylko Link Length chyba, bo gdy w googlach wpisze się to pierwsze to druga z kolei strona tak jakoś średnio z elektroniką się wiąże... :-| :?
Sprawdzales ??
ciezko studiujaca kobieto nie jestem fachowcem ale tak na zdrowy rozum (mam nadzieje)
Link Lenght jest to dlugosc jaka moze byc maksymalna polaczenia za pomoca skretki cat 5 (dokladna dlugosc podana w pdf stopa ma 12 cali czyli okolo 30,48 cm)
To jesli mowa o ethernecie to jest to 100m przewidziane. 90m na kabel horyzontalny, 3m na patchcord po stronie hosta, 6m na patchcord po stronie rozdzielni, 1m w zapasie. Tak sie najogolniej przyjmuje i tak zapisuja to w standardzie.

Post nie powinien byc z data wygasniecia, poniewaz ktos jeszcze, w niedalekiej przyszlosci moze skozystac z tych informacji. Od tego forum ma search.

Awatar użytkownika
bis
-
-

Postautor: bis » 8 lis 2005, o 04:24

Trochę późno ale może jeszcze tu zajrzysz. Skaner o który pytasz jest sprzętem pomiarowym do ustalania jakości łącz i diagnozowania problemów w okablowaniu strukturalnym. Link Length to opcja do mierzenia AKTUALNEJ długosci badanego połączenia (aby było poprawne trzeba prawidłowo okreslić parametry kabla, wystarczy pewnie wybrać producenta i typ, oraz użyć atestowanych kabli do przyłaczenia się ze skanerem do okablowania) Impedance to pomiar impedancji AKTUALNEGO połączenia(uwagi jak wyżej) Okablowanie wykonywane jest w określonej klasie(kategorii) np. kat.5 albo 5+ albo 6. Uzywa się do tego odpowiednich kabli i przyłączy oraz trzeba zachować określone procedury. ostateczny efekt trzeba sprawdzić właśnie skanerem tego typu i sprawdzić czy parametry np impedancja (ta rzeczywista dla danego połaczenia) jest taka jak w wymaganiach dla określonej kategorii. Definicję impedancji to już chyba znalazłaś. Powodzenia.

majka
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: majka » 8 lis 2005, o 18:14

Wwwwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D

zaliczyłam kolokwium!!!!

oczywiście wszystką teorię umialam na blachę :lol: ale nie musiałam odpowiadać. psor powiedzial ze jeśli ktoś (ktokolwiek) pobije rekord poprzedniej grupy (wykasowanie katalogu, zalozenie swojego i zrobienie pomiarów) który wynosił 1 min 20 sek i zrobi to na 100% to nie bedzie musiał odpowiadać. nio. mi sie udało w 1 min 18 sekund jako jedynej z 20-osobowej grupy facetów!!!

WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC :!: :!: :!:

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 8 lis 2005, o 19:54

Gratulacje! :D :564:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”