Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Termostat do suszenia PCB

Tom27
-
-
Termostat do suszenia PCB

Postautor: Tom27 » 3 lis 2005, o 22:46

Witam
Chciałem sobie usprawnić życie i zbudować regulator temperatury. Pomysł powstał po ostatnich zmaganiach z płytką drukowaną i emulsją Positiv 20 a właściwie jej suszeniem. Jako że nie chciało mi się czekać na całkowite wyschnięcie emulsji, czyli 24 godziny (a komu by się chciało?) postanowiłem wysuszyć to na żelazku odwróconym „do góry nogami” tyle, że żelazko ma 2000 W i 70 C osiąga w parę sekund. Tak, więc do rzeczy. Potrzebuję schemat regulatora temperatury o zakresie do 200 C (myślę też o papierze kredowym) i wydawać by się mogło, że jest to drobnostka, ale niestety tak nie jest. Zrobiłem „zwykły” regulator na LM385 i KTY10 jako miernik temperatury użyłem standardowego LM35. Co się okazało? Stabilizacja temperatury w takim układzie jest fatalna, bo ok. 12-15 0C histerezy. Jest to nie do przyjęcia zwłaszcza, że chciałem zastosować wspomniany regulator jeszcze do innych celów. Myślę, że dobrym rozwiązaniem było by zastosowanie regulacji fazowej (czas używania max 30 minut tak, więc mogę pogodzić się z zakłóceniami). Jako czujnik temperatury z racji wyższych temperatur od 125 C chciałem zastosować KTY84 (max 300C). Mechanicznie to wygląda tak, że pod aluminiową płytką 2cm grubości zamontowana jest płytka grzejna 2000W. Czujnik temp. umieszczony jest w środku aluminiowej płytki w wywierconym otworze mniej więcej do połowy głębokości płytki.
A teraz pytanie do Was czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie szukać schematu takiego stabilizatora temperatury. Raczej nie przewiduję odczytu temp. na wyświetlaczu trudno by to było przerobić z nieliniowego czujnika KTY84 a sam schemat też nie musi być skomplikowany idea jest taka, że jest to pomoc i nie chcę budować kombajnu sterującego całym procesem.
Pozdrawiam

Guru
-
-

Postautor: Guru » 4 lis 2005, o 09:15

Ja też próbowałem zastosować LM35 w termostacie miał mieć dokładność +- 0,5 C i temperaturę 37C. Ten układ to totalna porażka powinien mieć charakterystykę 10mV/C.
A po skalibrowaniu w 0C (mieszanina wody z lodem) na 2,7315V w temperaturze ok. 36,6C napięcie na wyjściu wynosiło ok. 3.04 - 3.01 V (błąd ok 5 - 8 C). Zarówno z dodatkowym potencjometrem kalibrującym jak i bez niego było źle.
I zastosowałem 1N4148 x 4 i jest dobrze, to też wszystkim proponuję.

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 4 lis 2005, o 12:31

A czy możesz napisać coś więcej o swoim termostacie jaka jest zasada działani i w ogóle, co to za jeden. Pozdrawiam

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 8 lis 2005, o 17:14

witam panów... jak maci etakie problemy to polecam termistory... mam termostat na dzielniku rezystancyjnym i zwykłego LM311 i wykrywam zapalenie sie żarówki 60W z odległości jakieś 60-70 cm wiec na moje oko różnica temperatury jakieś 0,1 stopnia. Czujnikiem jest termistor NTC z TME. Ale co do stabilizacji takich mocy to nie weim czy to dobra sprawa.... ty raczej potrzeba procek i bardzo powolne i płynne sterowanie mocą... a pomiary co powiedzmy 30 sekund albo nawet wiecej.. inaczej duża bezwładność cieplna układu jkaim jest żelazko w połączeniu z taką moca grzania nigdy nie da wam zadowalających wyników... co do tych zakłuceń to polecam sterowane grupowe. dla grzałki nawt lpsze i zakłuceń nie daje... a i przy pomocy procka dużo łatwiej o takie sterowanie...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”