Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPostawienie routera
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witam!
Od dłużeszegoczasu walcze z moją siecią bo skubana nie chce żebym sobei serwerek postawił (ftp i www). Wszystko niby ok ale poza siecia nie widac stronek umieszczonych na nim wiec dochodzę do wniosku (mtyśle ogicznego) że router ma złą konfiguracje (do tego dynamic IP)
wiec próbowałem ale nie da sie ustawic go dobrze dhcp ma mało mozlwiosci konfigurqacji
Więc, już przechodze do sedna psrawy, pomyślałem sobei zwe możnabyu założyc router wraz z serwerem an jednym kompie. co o tym myślicice??
Ja jestem w każdym razie za.
I teraz pytanie można postawic router na pcecie z windowsem??
A mzoe windows server 2003??
Pozdrawiam.
Michał M.
Od dłużeszegoczasu walcze z moją siecią bo skubana nie chce żebym sobei serwerek postawił (ftp i www). Wszystko niby ok ale poza siecia nie widac stronek umieszczonych na nim wiec dochodzę do wniosku (mtyśle ogicznego) że router ma złą konfiguracje (do tego dynamic IP)
wiec próbowałem ale nie da sie ustawic go dobrze dhcp ma mało mozlwiosci konfigurqacji
Więc, już przechodze do sedna psrawy, pomyślałem sobei zwe możnabyu założyc router wraz z serwerem an jednym kompie. co o tym myślicice??
Ja jestem w każdym razie za.
I teraz pytanie można postawic router na pcecie z windowsem??
A mzoe windows server 2003??
Pozdrawiam.
Michał M.
Troche chaotic ta Twoja notka...
1) poza siecia nie widac stronek: a zrobiles forwarding portow ?
2) router i serwer na 1 kompie: tak zeby byc zgodnym z terminologia, to bedzie poprostu serwer udostepniajacy m.in. routing. Jak najbardziej wykonalne.
3) można postawic router na pcecie z windowsem?? A mzoe windows server 2003?? : Mozna, ale poco ?? albo czeka Cie dluga konfiguracja by uruchomic to z akceptowalna szybkoscia na wolnym sprzecie, albo wydatek na lepsza maszyne. Na uslugi routingu + ftp + www + dynamic ip (czyli domyslam sie neo??) wystarczy w zypelnosci 300MHz + 128 MB-RAM + kilkaset MB HDD + dowolny linux (do BSD nie zachecam - na poczatek).
1) poza siecia nie widac stronek: a zrobiles forwarding portow ?
2) router i serwer na 1 kompie: tak zeby byc zgodnym z terminologia, to bedzie poprostu serwer udostepniajacy m.in. routing. Jak najbardziej wykonalne.
3) można postawic router na pcecie z windowsem?? A mzoe windows server 2003?? : Mozna, ale poco ?? albo czeka Cie dluga konfiguracja by uruchomic to z akceptowalna szybkoscia na wolnym sprzecie, albo wydatek na lepsza maszyne. Na uslugi routingu + ftp + www + dynamic ip (czyli domyslam sie neo??) wystarczy w zypelnosci 300MHz + 128 MB-RAM + kilkaset MB HDD + dowolny linux (do BSD nie zachecam - na poczatek).
No dobra ale mam pewien problem otóżwszystko niby proste łatwe ale nie wiedziec czemu sprzet nie akceptuje linuxa
resetowałem biosa zmieniałem dyski zerowałem dyski ni w holere nie chce pójśćna nim żaden linux
ani ten odpalany z płytki ani zaden inny
Dla tego szukam właśnie programu pod wina
a to sprzet na którym chce zainstalowac całośc
AMD K-6 266Mhz
64MB ramu
HDD 2GB
Windows 98
[ Dodano: 31-10-2005, 19:35 ]
Wpadłem na nowy pomysł
Być może niezły
Co by się stało jeżeli zamiast instalowac routera i serwera zainstalowac tylko serwer na winie i to nie wszystko oczywiscie odpowiedznio skonfigurowac router??
Chodzi mi o static IP adress tylko kwestiaa czyda sie zrobic static ip adress z neostrada?
I jeszcze jedno
co powinienem ustawic w routerze zeby poszedł serwer??
mam dlinka 604 na nieszczescie
resetowałem biosa zmieniałem dyski zerowałem dyski ni w holere nie chce pójśćna nim żaden linux
ani ten odpalany z płytki ani zaden inny
Dla tego szukam właśnie programu pod wina
a to sprzet na którym chce zainstalowac całośc
AMD K-6 266Mhz
64MB ramu
HDD 2GB
Windows 98
[ Dodano: 31-10-2005, 19:35 ]
Wpadłem na nowy pomysł
Być może niezły
Co by się stało jeżeli zamiast instalowac routera i serwera zainstalowac tylko serwer na winie i to nie wszystko oczywiscie odpowiedznio skonfigurowac router??
Chodzi mi o static IP adress tylko kwestiaa czyda sie zrobic static ip adress z neostrada?
I jeszcze jedno
co powinienem ustawic w routerze zeby poszedł serwer??
mam dlinka 604 na nieszczescie
Dość chaotycznie okreslasz swoje potrzeby. Jeżeli dobrze zrozumiałem to twój problem dotyczy tego że nie widzi Ciebie świat zewnętrzny, a dołączony do niego jesteś operatorem który nie zapewnił tobie statycznego adresu. Jakimś rozwiązaniem jest www.dyndns.org. załoz sobie tam odpowiednie konta (za friko!) a zaistniejesz pod nazwą w Internecie. Potem wystarcza tobie opcje tego D-604 aby za kazdym razem po połączeniu lub zmianie adresu dynamicznego sam informował dyndns.org o zmianach. Ustawienia D-604 to musisz sobie trochę pogrzebać, Jeżeli za dużo nie namieszałeś do tej pory to nie powinno być skomplikowane. Jeżeli jest bardzo stary to możesz uaktualnić oprogramowanie, ale trzeba zwróciś uwagę na dokładne oznaczenia modelu( jest ich kilka i naprawdę się różnią). Jakiś rok temu udało mi się wykonać to wszystko od zera (wiedzy) w jakieś trzy godziny prób.
ok zainstalowałem
serwer chodzi (kto nie wierzy neich sprawdzi: http://michalserwer.mine.nu/ tylko na noc przerwa bo chłodzenie jeszcze jest standartowe)
Ale teraz chce jeszcze postawic serwer ftp tak zeby komplet był
No i znowu problem niby prosto instalujemy na komputerze serwer aplikacje(w moim przypadku CesarFTP) dajemy porty zewnetrrzne na routerze na serwer i tyle
tylko ze jaki jest adres serwera??
Powiem tylko jeszcze ze serwer http i ftp jest na jednym kompie wjednej sieci
czy w taki marzie wpisuje ftp.michalserwer.mine.nu ?? (w moim przypadku)??
Pozdrawiam.
Michał M.
serwer chodzi (kto nie wierzy neich sprawdzi: http://michalserwer.mine.nu/ tylko na noc przerwa bo chłodzenie jeszcze jest standartowe)
Ale teraz chce jeszcze postawic serwer ftp tak zeby komplet był
No i znowu problem niby prosto instalujemy na komputerze serwer aplikacje(w moim przypadku CesarFTP) dajemy porty zewnetrrzne na routerze na serwer i tyle
tylko ze jaki jest adres serwera??
Powiem tylko jeszcze ze serwer http i ftp jest na jednym kompie wjednej sieci
czy w taki marzie wpisuje ftp.michalserwer.mine.nu ?? (w moim przypadku)??
Pozdrawiam.
Michał M.
a co to ma byc to: ftp.michalserwer.mine.nu adres serwera ftp czy www ?? jesli to pierwsze to zly adres (narzucony protokol), jezeli drugie to dobry adres a mylaca nazwa domenowa.
A jaki jest adres serwera ?? znaczy z zewnatrz jaki ?? bo znow tak chaotycznie ze trzeba sie domyslac co autor mial na mysli...
A jaki jest adres serwera ?? znaczy z zewnatrz jaki ?? bo znow tak chaotycznie ze trzeba sie domyslac co autor mial na mysli...
No włąśnie nei wiem jaki jest ten adres serwera ftp śmiesznie to brzmi
ale chodzi o to że nie wiem co mam ustawic zeby serwer ftp pracował
a odnosnie adresu to sie pytłame czy ten adres to adres serwera ftp skoro adres serwera http (www, jak kto woli) jest taka sama bez przedrostka ftp.
Dobra to teraz dokłądnie powiem o co mi chodzi:
Zrobiłem:
1.Zainstalowałem aplikacje serwera ftp na komputerze (CesarFTP);
2.Ustawiłem na którym ma porcie nadawac i zrobięł usera administrator z chasłem
3.Dałem Adminowi wszystkie prawa
4.W routerze(Dlink-604) ustwiłem żeby udostepnił port 21 dla komputera na którym jest FTP zainstalowany.
Co dalej..??
Tutaj wąłsnie zazyna się mój problem.
I teraz czy z adresem ftp ma cos wspólnego adres serwera www??
Bo adres serwera www to michalserwer.mine.nu wiem że nazwa troche dziwna ale to prze dyndns.org.
Wiec pytania teraz:
1. Co jeszcze ustawic w konfiguracji routera i serwera
2. Co z adresem jak brzmi i skąd się bierze.
Pozdrawiam.
Michał M.
ale chodzi o to że nie wiem co mam ustawic zeby serwer ftp pracował
a odnosnie adresu to sie pytłame czy ten adres to adres serwera ftp skoro adres serwera http (www, jak kto woli) jest taka sama bez przedrostka ftp.
Dobra to teraz dokłądnie powiem o co mi chodzi:
Zrobiłem:
1.Zainstalowałem aplikacje serwera ftp na komputerze (CesarFTP);
2.Ustawiłem na którym ma porcie nadawac i zrobięł usera administrator z chasłem
3.Dałem Adminowi wszystkie prawa
4.W routerze(Dlink-604) ustwiłem żeby udostepnił port 21 dla komputera na którym jest FTP zainstalowany.
Co dalej..??
Tutaj wąłsnie zazyna się mój problem.
I teraz czy z adresem ftp ma cos wspólnego adres serwera www??
Bo adres serwera www to michalserwer.mine.nu wiem że nazwa troche dziwna ale to prze dyndns.org.
Wiec pytania teraz:
1. Co jeszcze ustawic w konfiguracji routera i serwera
2. Co z adresem jak brzmi i skąd się bierze.
Pozdrawiam.
Michał M.
Nazwa symboliczna w postaci słow rozdzielanych kropkami jest rozbierana "od tyłu". Aby ustalić jaki jest adres internetowy odpowiednia programy zapytują serwery DNS (Domain Name Serwer). W twoim przypadku pod napisem "michalserwer.mine.nu" kryje się adres internetowy (mozliwie aktualny) domeny z usługami (czyli twój serwer). nastepne napisy np "www" to już usługi twojego serwera. Jeżeli masz watpliwości to użyj "ping" z argumentem w postaci nazwy (np. "onet.pl" albo "michalserwer.mine.nu") a zobaczysz jak to się ma adresów internetowych. WWW i FTP to tylko usługi na tym adresie i tylko historycznie maja zarezerwowane numery portów (mogą byc dowolne inne). Kiedy piszę ten post to masz adres 83.26.225.70
[ Dodano: 02-11-2005, 17:16 ]
A twój serwer FTP przedstawia się " Serwer Michała Modzelewskiego wita!". łączyłem się za pomocą odpowiedniej możliwości Total Commandera
[ Dodano: 02-11-2005, 17:16 ]
A twój serwer FTP przedstawia się " Serwer Michała Modzelewskiego wita!". łączyłem się za pomocą odpowiedniej możliwości Total Commandera
Moment.. rozumiem ze wszystko dobrze skonfigurowałem??
tylko adres zły wpisuje??
wiec co mam wpisac w totalcommanderze??
..............................................................
Bo rozumiem ze system odczytuje to tak:
adres potem przestawia go na konkretne IP potem czyta jaka usługa tak??
No i teraz jaką opcją łączyc sie prze totalcommandera??
I jak zrobic zeby ąłczył sie normalnie?? prze z wykłe url albo ftp??
Pozdrawiam.
Michał M.
[ Dodano: 02-11-2005, 19:48 ]
dobra uruchomiłem i dziła
za całą pomoc wielkie dzieki
Pozdrawiam.
Michał M.
[ Dodano: 02-11-2005, 20:25 ]
Mam jednak jeszcze jedno pytanie własnie prze d chwilką mi wywaliło wszystko ale sprawa prosta dyn dns na routerze zmienił sie ip
Teraz w związku z tym mozna jakims sprytnym sposobem zrobic zerby program uaktualniał za ans to??
wiem ze w innych tak mozna no-ip itp.
w dyndns.org też??
Pozdrawiam.
Michał M.
tylko adres zły wpisuje??
wiec co mam wpisac w totalcommanderze??
..............................................................
Bo rozumiem ze system odczytuje to tak:
adres potem przestawia go na konkretne IP potem czyta jaka usługa tak??
No i teraz jaką opcją łączyc sie prze totalcommandera??
I jak zrobic zeby ąłczył sie normalnie?? prze z wykłe url albo ftp??
Pozdrawiam.
Michał M.
[ Dodano: 02-11-2005, 19:48 ]
dobra uruchomiłem i dziła
za całą pomoc wielkie dzieki
Pozdrawiam.
Michał M.
[ Dodano: 02-11-2005, 20:25 ]
Mam jednak jeszcze jedno pytanie własnie prze d chwilką mi wywaliło wszystko ale sprawa prosta dyn dns na routerze zmienił sie ip
Teraz w związku z tym mozna jakims sprytnym sposobem zrobic zerby program uaktualniał za ans to??
wiem ze w innych tak mozna no-ip itp.
w dyndns.org też??
Pozdrawiam.
Michał M.
aktualne IP będzie się zmieniało i nie masz na to wpływu. Twój provider internetowy przydziela tobie adres dynamicznie z posiadanej puli (nawet w trakcie połączenia). dyndns.org jest metodą aby to ukryc i zawsze (prawie) udostepniac aktualny adres dla nazwy symbolicznej. Dlink ma opcje współpracy z serwerami takimi jak dyndns.org. pogrzeb a znajdziesz. Automatycznie powiadamia dyndns.org o zmianie adresu. Niestety czas propagacji zmiany(w sieci serwerów DNS) może być znaczny a część aplikacji może sie zawalać (wykrywanie i obsługa zawalania się połączenia i jego wznawianie na bazie stałej nazwy symbolicznej i zmiennego adresu IP jest naprawdę skomplikowanym i czasochłonnym procesem) Generalnie dynamiczny adres IP nie jest dobrą metodą na stawianie serwerów w internecie. Przerwy wynikające z czasu propagacji zmiany w sieci moga być dość długie bo po drodze wystepuje wiele urządzeń które po jednorazowym ustaleniu powiązania nazwy symbolicznej z adresem, zapamiętują je lokalnie i na następne zapytania odpowiadają tym co zapamiętały (do wygaśnięcia ich wewnętrznych założeń co do aktualności, np 30 min. albo 2 godziny) bez ponownego sprawdzania w dyndns.org. Tak naprawdę jest to bardziej skomplikowane (hierarchie i warstwy serwerów DNS). Szukaj haseł "DNS", "routing" aby dowiedzieć się więcej.
Michal: to nie tak.Protokoły sieciowe są składową systemów operacyjnych (bardzo rzadko bezpośrednio aplikacji i to raczej w systemach wbudowanych). Aplikacja po prostu nawiązuje połączenie TCP/IP i utrzymuje je tak długo jak tego potrzebuje. Jeżeli następują zerwania to warstwa protokołowa (ta w systemie operacyjnym) odpowiada za ponowienie lącza i tu jest pies pogrzebany. Standardowe działania systemów operacyjnych "optymalizuja" ilość odwołań sieciowych i przez jakiś czas starają się ponowić połaczenie dla "starego" adresu IP docelowego, dla innych protokołów (np. UDP) jest trochę inaczej ale zasada jest podobna. Dynamiczny adres IP nie jest problemem dla komputera który łączy się z serwerem o stałym adresie IP( to jest strona "aktywna/ inicjująca" połączenia), bo po prostu warstwa sieciowa zestawi nowe połaczenie od razu. Serwer jat "pasywny" przyjmuje połaczenia i je podtrzymuje, nie ma mozliwości stwierdzenia że strona aktywna zmieniła adres IP i wznowienia połączenia. Jakie łącze dla serwerowni? Np. stałe adresy IP, przepustowość wychodząca, dla serwerów stron WWW, dopasowana do spodziewanego ruchu. Ogólnie nie ma jednej zasady, trzeba je stworzyć w zależności od funkcji serwera. To jest tylko forum, nie da się tu opisać sensownie całej złożoności zagadnienia, a pominięci jakiegoś aspektu spowoduje lawinę uwag.