Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKonfiguracja myszki pod Linuxem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Próbowałem gdzie tylko mogę albo robię coś źle... kółko nie chce mi przewijać stron....
Co poradzicie? Gdzie szukać?
[ Dodano: 03-11-2005, 15:23 ]
A tak wogóle to pogadałbym z kimś (skype, gg) kto ma Linuksa...
Co poradzicie? Gdzie szukać?
[ Dodano: 03-11-2005, 15:23 ]
A tak wogóle to pogadałbym z kimś (skype, gg) kto ma Linuksa...
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Ales hinta dal...no no no...
Marecki:
Co prawda mam sporo poinstalowanych linuxow i BSD, ale zadko sie tam przejmuje myszka, jak nie dziala z gpm to sobie ja odpuszczam wogole... inna sprawa ze to glownie serwery/routery.
Edit: kurce... wind jako routery... no cos mi po glowie chodzilo dziwnego, oczywiscie mialo by i juz poprawilem... bsd
Marecki:
Co prawda mam sporo poinstalowanych linuxow i BSD, ale zadko sie tam przejmuje myszka, jak nie dziala z gpm to sobie ja odpuszczam wogole... inna sprawa ze to glownie serwery/routery.
Edit: kurce... wind jako routery... no cos mi po glowie chodzilo dziwnego, oczywiscie mialo by i juz poprawilem... bsd
Ostatnio zmieniony 14 lis 2005, o 23:21 przez pajaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za zainteresowanie.... powiem tak... zachciało mi się posmakować Linuksa więc zapodałem sobie z sieci Red Hata i tam miałem problemy z myszką i grafiką. Ale przeszedłem na Mandrive LE 2005 (Mandrake 10.2) i skończyły się problemy.
...ale nauczenie się choćby instalowania programów to już inna bajka...
...ale nauczenie się choćby instalowania programów to już inna bajka...
W mandrive masz dosc prosto, oczywiscie o ile nie zechce Ci sie kompilowac wlasnych wersji. Wystarczy odpowiedni pliczek rpm i troche poczytac... 'man rpm' w linii komend Sa tez jakies tam wizard instalatory, ale czerwonego kapturka i pochodnych nie uzywam, wiec szzcegolow Ci nie zdradze (bo sam nie wiem).
Pajączek nawet nie wiesz ile już przeczytałem i poświęciłem cały dzień na zainstalowanie zwykłego MPlayera i skompilowanie jądra..... guzik..... I robbiłem to wszystko jak po paluszku -> czytaj <-... Wystarczy odpowiedni pliczek rpm i troche poczytac...
A to do zainstalowania np. Skype brakuje bibliotek i skąd toto wziąć? Nie mów że z internetu...
A jak już zainstalowałem to gdzie to jest???? Tu nie ma C:\Program Files\Skype ...... jest home
Już samych plików instalacyjnych masz kilka rodzajów i386, i586, .src wersje do kompilacji !!!
A jakiś skrót w pasku??? Totalny Black magic
Ale mimo to Linuks ma swój urok....
Ok. kilka podpowiedzi na szybko (byc moze sa do tego jakies magici, ale ja nie uzywam).
Komendy wpisac w shellu.
1) updatedb -c
- w zasadzie ta komenda powinna sie odpalac z crona, ale nic nie stoi na przeszkodzie bys odpalil ja sam, jest to polecenie zbudowania (uaktualnienia) bazy danych wszystkich plikow w systemie.
2) locate xxx
- w miejsce xxx wpisz nazwe (lub fragment) poszukiwanego pliku. By to zadzialalo musi byc co najmniej raz od instalacji wykonane polecenie 1)
3) programy sie instaluja roznie, gdzie indziej "exe'ki" gdzie indziej dane, i gdzie indziej manuale/faq. Ogolnie to co niesystemowe instaluje sie np. w /usr Zainteresuj sie tez katalogiem /var/log powinienes tez miec jakis slad po tym jaki pakiet ktore pliki Ci w systemie poinstalowal.
4) i386, i486, i586, i686, i786 ... to sa wersje zbudowane (skompilowane) z optymalizacja pod dany procek. Wersja i486 ruszy Ci na kazdym nowszym (czyli np. i586) ale nie slabszym i386 co jest chyba logiczne. Jesli wiesz na czym bedziesz instalowal i masz wybor, sciagaj to co pasuje do Twojego procka (bedzie troche szybsze). Jesli nie wiesz co masz ( ) to sciagaj i386. Src to zrodla ktore musisz sam sobie skompilowac.
5) kompilacja jadra (poprawna, a nie na sztuke) to juz dosc duza robota, i nie polecam na poczatek. Chyba ze jakies drobne zmiany w stosunku do juz posiadanej (musisz miec plik .configure aktualnej kompilacji i na jego bazie zmieniac).
Komendy wpisac w shellu.
1) updatedb -c
- w zasadzie ta komenda powinna sie odpalac z crona, ale nic nie stoi na przeszkodzie bys odpalil ja sam, jest to polecenie zbudowania (uaktualnienia) bazy danych wszystkich plikow w systemie.
2) locate xxx
- w miejsce xxx wpisz nazwe (lub fragment) poszukiwanego pliku. By to zadzialalo musi byc co najmniej raz od instalacji wykonane polecenie 1)
3) programy sie instaluja roznie, gdzie indziej "exe'ki" gdzie indziej dane, i gdzie indziej manuale/faq. Ogolnie to co niesystemowe instaluje sie np. w /usr Zainteresuj sie tez katalogiem /var/log powinienes tez miec jakis slad po tym jaki pakiet ktore pliki Ci w systemie poinstalowal.
4) i386, i486, i586, i686, i786 ... to sa wersje zbudowane (skompilowane) z optymalizacja pod dany procek. Wersja i486 ruszy Ci na kazdym nowszym (czyli np. i586) ale nie slabszym i386 co jest chyba logiczne. Jesli wiesz na czym bedziesz instalowal i masz wybor, sciagaj to co pasuje do Twojego procka (bedzie troche szybsze). Jesli nie wiesz co masz ( ) to sciagaj i386. Src to zrodla ktore musisz sam sobie skompilowac.
5) kompilacja jadra (poprawna, a nie na sztuke) to juz dosc duza robota, i nie polecam na poczatek. Chyba ze jakies drobne zmiany w stosunku do juz posiadanej (musisz miec plik .configure aktualnej kompilacji i na jego bazie zmieniac).
ROM-iu chyba nie ma sensu instalować od podstaw czego innego tylko dla skype... gg jest w systemie i działa ok...Może zainstaluj Linux EduCD 0.5...
Tam już po instalce jest Skype i GG.
a mnie wyskakuje notka:A ja nie miałem żadnych problemów z zaistalowaniem Skype na Mandrake 10.0. Po ściągnięciu rpm-a ze strony Skyp-a "tupnąłem" myszką na plik i wszystko się samo zaistalowało.
"niektóre z wybranych pakietów nie mogą zostać zainstalowane: -skype-1.2.0.18-suse.i586 (z powodu niesatysfakcjonującego pakietu qt3[>=3.2] Kontynuować?... i nic.
tak jest przy autoinstalowaniu a z poziomu konsoli .... a poprzez rpm -U skype..... niby coś zrobi ale nie wiadomo co...
locate skype.... pokazyje miejsce instalki a nie zainstalowanego programu... a ten gdzie jest?
Myszke pod Linuksem konfiguruje sie bez problemu:
w pliku konfiguracyjnym X`ów ( u mnie /etc/X11/xorg.conf)
w
Section "InputDevice"
Nalezy dopisac
Option "ZAxisMapping" "4 5"
i juz mozemy przewijac kolkiem zawartosc okna przegladarki internetowej.
Nalezy sie upewnic ze mamy ustawiony wlasciwy protokol myszki,
dla mojego A4Tech Solo213 mam ustawione (w sekcji InputDevice)
Option "Protocol" "IMPS/2"
w pliku konfiguracyjnym X`ów ( u mnie /etc/X11/xorg.conf)
w
Section "InputDevice"
Nalezy dopisac
Option "ZAxisMapping" "4 5"
i juz mozemy przewijac kolkiem zawartosc okna przegladarki internetowej.
Nalezy sie upewnic ze mamy ustawiony wlasciwy protokol myszki,
dla mojego A4Tech Solo213 mam ustawione (w sekcji InputDevice)
Option "Protocol" "IMPS/2"