Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięzgrzewarka punktowa, jak zrobic
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Potrzebuje wiedzy na temat budowy transformatora zgrzewarki i zasady jaka obowiązuje co do ilości zwojów, przekroju drutu i wielkości rdzenia. Chciałbym wiedziec czy dało by się ją wykonac ze 120A spawarki z regulowanym rdzeniem

Byłbym kosmicznie wdzięczny, gdybym mógł dostac schemat tej zgrzewarki i wzór na obliczenie przekrojów drutu i rdzenia. Nie mam wielkiej wiedzy na tematy elektroniczne, ale udało mi się zbudowac półautomat mając tylko transformator. Mój adres: danielraczkowski@op.pl

Kod: Zaznacz cały
|---------------------------|
| |
-----*----|Uklad sterowania czasowego |
/ | | |
---|>|--- | |---------------------------|
| | |
| | | Uzw pier
*-----* *--------- ---------------------
| | | | | |
| | | --- --- |eleltroda
---|<|--- | | | " | | uzw. v
/ | | | " | | wtorne === material zgrzewany
380V ---------- | | " | | ^
--- --- |elektroda
| | |
*------------------------ ---------------------

Ze schematem to bedzie klopot bo ja juz nie pracuje w tej firmie ponad 10 lat i pewnie z tych dwuch zgrzewarek juz nic nie zostalo
Ale generalnie zasada jej dzialania jest taka jak w poscie wyzej. Byla zasilana z dwuch faz czyli 380V
10 lat temu bylo to 380Vtak zeby bylo lege artis :
nie wolno obciazac sieci 3 fazowej nie symetrycznie
napiecie miedzyfazowe to 400v

A z tym zasilaniem z 2 czy 3 faz... nie przesadzajmy. Fakt, jesli bys podlaczal jakies olbrzymie obciazenia, albo wiele urzadzen pod te same 2 fazy, to bylby problem. Ale tak to sie to w sieci jakos rozlozy.

BTW jesli bedziesz mial konkretne pytanie lub problem to oczywiscie sie pytaj

)* jedna z opcji
Czyli wychodzi na to, że moc musi pozostac na tym poziomie cojest.
Asposób nawinięcia nie ma znaczenia?(wturne na pierwotnym a nie jak jest dwa pierwotnena obu końcach i dwa wturne na drugichkońcach)
Zgrzewarka pracuje na zwarciu ?Czy redukując ilośc pierwotnego i wturnego, ale zwiększając średnicę tego ostatniego w momencie zwarcia będzie dopiero zasilane z sieci to będzie...?
Niestety niewiele znalazłem w archiwum i dalej dywaguje.
0

Asposób nawinięcia nie ma znaczenia?(wturne na pierwotnym a nie jak jest dwa pierwotnena obu końcach i dwa wturne na drugichkońcach)
Zgrzewarka pracuje na zwarciu ?Czy redukując ilośc pierwotnego i wturnego, ale zwiększając średnicę tego ostatniego w momencie zwarcia będzie dopiero zasilane z sieci to będzie...?
Niestety niewiele znalazłem w archiwum i dalej dywaguje.
0

- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:

- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie: