Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

JAK NAPRAWIC HDD?

akaix
-
-
JAK NAPRAWIC HDD?

Postautor: akaix » 2 lis 2005, o 21:59

Witam>mam prblem:posiadam dysk seagate niestety nei wiem jaki model wiem tylko ze mo ok.2 lat i poj 40gb.Chodził swietnie dopóki mi nie spadł z biórka no i od tego zaczeły sie problemy,a wiec;gdy uruchamiam kompa talerze zaczynają bardzo głośno hałasować a igła jak by przeskakuje no i w biosie nie wykrywa dysku.Otworzyłem dysk no i nie wiem co z tym dalej robić.Dysk ma 2 talerze i 3 igły.Igła dziwnie co sekunde porusza sie na koniec talerza i wraca ku jego srodkowi i tak cały czas.Co z tym zrobić,Z góry dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 2 lis 2005, o 22:34

:) zla wiadomosc ale Twoj HD juz przeszedl do histori a to dlatego ze takich rzeczy sie :no: oplaca naprawiac bo koszty naprawy byly by wieksze niz taki sam nowy :idea: samo to ze go otworzyles juz jest bledem bo kusz jest wrogiem nr dwa bo pierwszysm sa wstrzasy :twisted: to mozna porownac do szklanki nikt nie naprawia tylko bierze nastepna a stara wyrzuca jak sie rozbije :P te igly to sa glowice ktore czytaja co jest zapisane na dysku i w dobrym dysku one nie dotykaja talezy tylko sa oddzielone wytrworzona poduszka powietrzna :idea: taki dysk mozesz sobie rozebrac bedziesz mial dwa mocne magnesy i silniczek do zabawy :wink:
:D

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Re: JAK NAPRAWIC HDD?

Postautor: marecki » 3 lis 2005, o 06:36

...Otworzyłem dysk no i nie wiem co z tym dalej robić...
Tak jak napisał ACeK otwarcie dysku to nóż w plecy dla dysku... Są firmy które odzyskują dane z padniętych dysków ale otwarcie go przeprowadza się w warunkach kilkakrotnie większej sterylności niż panująca na sali operacyjnej...

akaix
-
-

Postautor: akaix » 3 lis 2005, o 20:02

Witam i dzięki za dopowiedź.W sumei to się spodziewałem że już go nie dozyskam tak wiec nei dziwi mnie to.W takim razie jak nic się nie da zrobić no to szukam nowego twardziela:)Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 3 lis 2005, o 23:01

Jak to nic... zawsze mozesz zrobic przycisk do papieru ;)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”