Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgram do mikroprocka
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam. Mam pewien problem z układem z rubryki "projekty czytelnikow" Zdalnie sterowany regulator oświetlenia (8/2001). Układ ten jest sterowany kodem RC5, poprzez mikroprocesor AT89C2051, jednak autor w opisanym artykule nie zamiescił programu, sterujacego. CZy ktoś z forumowiczow dobrej woli nie mogł by udostepnic tego programu. Nie znam sie jeszcze na programowaniu mikroprockow kompletnie, i prosiłbym o pomoc kogoś, kto jest w temacie, aby uruchomić, ten układ. Z góry bardzo dziekuje. POzdrawiam
Ja osobiście nie biorę się za układy których działania nie rozumiem ... Dlaczego? Bo czasami siądzie pierdółka i taki układ odkładam na półkę bo nie wiem co i gdzie szukać...
Zacząłem bawić się w programowanie i nie wiesz jakie to proste !!! Zacznij i Ty... a z tym programikiem to musiałbym się trochę pomęczyć... podejrzewam że są na forum lepsi fachowcy w tej dziedzinie... ...im chwała...
Też tak kiedyś mówiłem i prosiłem chlopaków z forum o napisanie programu na procka do odbioru RC5. Dziś sam piszę sobie program do sterowania preampem i końcówkami mocy (pilot, LCD to podstawa - kurde muszę przejść na 8535 bo w 2313 brakło mi nóżek )... Nie znam sie jeszcze na programowaniu mikroprockow kompletnie...
Zacząłem bawić się w programowanie i nie wiesz jakie to proste !!! Zacznij i Ty... a z tym programikiem to musiałbym się trochę pomęczyć... podejrzewam że są na forum lepsi fachowcy w tej dziedzinie... ...im chwała...
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Ja jeszcze nie osiągnąłem wysokiego poziomu, a już stwierdzam że trzeba było pójśc do zawodówy i zostać hydraulikiem.... Odpowiedzialność za własne czyny to jednak okropna rzecz .
Myślę, że pójdę pod sejm z koktajlem mołotowa domagać się wcześniejszych emerytur dla elektoników i informatyków . No co, skoro górnikom można, to ja chyba też mogę, nie?
Benjamin - w EdW5/2003 ukazał się mój projekt pełniący tę samą (jak mniemam - nie widziałem EP8/2001) funkcję - zdalnie sterowany regulator oświetlenia sterowany pilotem RC5 lub RECS80. Może to?
Myślę, że pójdę pod sejm z koktajlem mołotowa domagać się wcześniejszych emerytur dla elektoników i informatyków . No co, skoro górnikom można, to ja chyba też mogę, nie?
Benjamin - w EdW5/2003 ukazał się mój projekt pełniący tę samą (jak mniemam - nie widziałem EP8/2001) funkcję - zdalnie sterowany regulator oświetlenia sterowany pilotem RC5 lub RECS80. Może to?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2005, o 20:58 przez a_antoniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiele razy juz probowalem sie za to programowanie zabrać, intersuje sie elektronika, chyba z 5 lat, obecnie mam 18 , i jakoś nie umie .... niewiem przedewszystkim od jakiego jezyka zacząc, jedni kumple mowia asembler, drudzy proponuja mi bascoma, a nie któzy nawet C.... kazdy z nich ma swoje zalety i wady.... no ale to oddzielny temat do dyskusji.... mam nadzieje ze kiedys to w koncu opanuje, bo znajac sie na tym mozna cuda robić. A co do tego układu, to moze ma ktos maila autora tego projektu...szukałem na googlach, i znalazłem jakis, ale nie doszla wiadomosci, bo adres byl stary. Układ naprawde ciekawy, i wygodny . Na forum elektrody, gdy o to niego pytałem, to dostałem odpowiedz tylko ze za to sie płaci sloną kase
Nie chcę wywoływać jakiejś wojny, ale porównanie pracy informatyka siedzącego w wygodnym fotelu i popijającego kawę do pracy górnika jest trochę nie na miejscu. Od urodzenia mieszkam w okręgu typowo górniczym, mój ojciec pracował na kopalni i wiem że wcale tak łatwo się im nie pracuję... Tyle off-topicowaniaMyślę, że pójdę pod sejm z koktajlem mołotowa domagać się wcześniejszych emerytur dla elektoników i informatyków . No co, skoro górnikom można, to ja chyba też mogę, nie?
Wracając do tematu : pisanie programów jest bardzo ekscytujące i wciągające (zwłaszcza jak program nie działa - szuka się błedu do skutku nie zważając na upływające godziny
Myślę, że najbezpieczniejszym wyjściem jest C... i najbardziej uniwersalnym dla wszelakich systemów mikroprocesorowych.Wiele razy juz probowalem sie za to programowanie zabrać, intersuje sie elektronika, chyba z 5 lat, obecnie mam 18 , i jakoś nie umie .... niewiem przedewszystkim od jakiego jezyka zacząc, jedni kumple mowia asembler, drudzy proponuja mi bascoma, a nie któzy nawet C.... kazdy z nich ma swoje zalety i wady....
-
- -
- Kontaktowanie:
A czy ja mówię, że łatwo? Mówię, że mi tez trudno, tylko na czym innym trudność się zasadza. Twierdzenie, że trudność pracy polega tylko na fizycznych warunkach w jakich jest ona wykonywana zahacza o ignorancję .Od urodzenia mieszkam w okręgu typowo górniczym, mój ojciec pracował na kopalni i wiem że wcale tak łatwo się im nie pracuję... Tyle off-topicowania
Poza tym nikt nie zmusza górników do bycia górnikami itd...
Beniamin - jak chcesz moge Ci wyslac zrodla do mojego regulatora (a nawet sch i projekt plytki). Chyba mam jeszcze gdzies to w szpargałach....
Zawsze możesz spróbować w Bogdance, to tez typowo okręg górniczy
A czy ja mówię, że łatwo? Mówię, że mi tez trudno, tylko na czym innym trudność się zasadza.......
Jednakowoż popieram wcześniejsze emerytury dla nas biednych. Może by tek petycję do partii Prawo i Samoobrona (PiS), oni maja dla ludzi miekkie serce......
Witam po przerwie zwiazanej z brakiem netu Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. No zainsteresowany bym był jednak tym projektem a_antoniak'a, skoro pełni on te sama funkcje. Akurat nie mam tego numeru w domu, wiec jesli mozna by było to prosze o przesłanie mi na poczte całego artykułu b_e_n_e_k@o2.pl . A co do programowania, to jeszcze jedno pytanko.... juz nie od jakiego jezyka zacząc, bo zdecydowaem sie po namowach kolegi na asmebler, jednak na jakiej kostce to robic na http://mikrokontrolery.net/main.php?&txt=pic_asm_01 jest kurs programowania w asemblerze jakiś PIC'ów. Niewiem czym to sie rózni od innych i czy jest w ogole układ, na któym mozna zaczać nauke?
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich