Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Program do mikroprocka

Beniamin
-
-
Program do mikroprocka

Postautor: Beniamin » 27 paź 2005, o 17:32

Witam. Mam pewien problem z układem z rubryki "projekty czytelnikow" Zdalnie sterowany regulator oświetlenia (8/2001). Układ ten jest sterowany kodem RC5, poprzez mikroprocesor AT89C2051, jednak autor w opisanym artykule nie zamiescił programu, sterujacego. CZy ktoś z forumowiczow dobrej woli :) nie mogł by udostepnic tego programu. Nie znam sie jeszcze na programowaniu mikroprockow kompletnie, i prosiłbym o pomoc kogoś, kto jest w temacie, aby uruchomić, ten układ. Z góry bardzo dziekuje. POzdrawiam

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 27 paź 2005, o 20:02

Ja osobiście nie biorę się za układy których działania nie rozumiem ... Dlaczego? Bo czasami siądzie pierdółka :lol: i taki układ odkładam na półkę bo nie wiem co i gdzie szukać...
... Nie znam sie jeszcze na programowaniu mikroprockow kompletnie...
Też tak kiedyś mówiłem i prosiłem chlopaków z forum o napisanie programu na procka do odbioru RC5. Dziś sam piszę sobie program do sterowania preampem i końcówkami mocy (pilot, LCD to podstawa - kurde muszę przejść na 8535 bo w 2313 brakło mi nóżek :lol: )
Zacząłem bawić się w programowanie i nie wiesz jakie to proste !!! Zacznij i Ty... a z tym programikiem to musiałbym się trochę pomęczyć... podejrzewam że są na forum lepsi fachowcy w tej dziedzinie... :580: ...im chwała...

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 27 paź 2005, o 20:35

Zacząłem bawić się w programowanie i nie wiesz jakie to proste !!!
Hmmm... moim zdaniem jest jednak dosyć trudne.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 27 paź 2005, o 20:44

Arek... dla mnie jako początkującego pisanie prostych programów jest bajecznie proste... Fakt że im [shadow=violet]dalej w las tym więcej drzew[/shadow] i podejrzewam że konkretne programowanie na jakimś wysokim poziomie może być zagmatwane...

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 27 paź 2005, o 20:49

Ja jeszcze nie osiągnąłem wysokiego poziomu, a już stwierdzam że trzeba było pójśc do zawodówy i zostać hydraulikiem.... Odpowiedzialność za własne czyny to jednak okropna rzecz ;).
Myślę, że pójdę pod sejm z koktajlem mołotowa domagać się wcześniejszych emerytur dla elektoników i informatyków :D. No co, skoro górnikom można, to ja chyba też mogę, nie?

Benjamin - w EdW5/2003 ukazał się mój projekt pełniący tę samą (jak mniemam - nie widziałem EP8/2001) funkcję - zdalnie sterowany regulator oświetlenia sterowany pilotem RC5 lub RECS80. Może to?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2005, o 20:58 przez a_antoniak, łącznie zmieniany 1 raz.

Beniamin
-
-

Postautor: Beniamin » 27 paź 2005, o 20:55

Wiele razy juz probowalem sie za to programowanie zabrać, intersuje sie elektronika, chyba z 5 lat, obecnie mam 18 , i jakoś nie umie :(.... niewiem przedewszystkim od jakiego jezyka zacząc, jedni kumple mowia asembler, drudzy proponuja mi bascoma, a nie któzy nawet C.... kazdy z nich ma swoje zalety i wady.... no ale to oddzielny temat do dyskusji.... mam nadzieje ze kiedys to w koncu opanuje, bo znajac sie na tym mozna cuda robić. A co do tego układu, to moze ma ktos maila autora tego projektu...szukałem na googlach, i znalazłem jakis, ale nie doszla wiadomosci, bo adres byl stary. Układ naprawde ciekawy, i wygodny :P . Na forum elektrody, gdy o to niego pytałem, to dostałem odpowiedz tylko ze za to sie płaci sloną kase :|

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 27 paź 2005, o 21:13

Myślę, że pójdę pod sejm z koktajlem mołotowa domagać się wcześniejszych emerytur dla elektoników i informatyków :D. No co, skoro górnikom można, to ja chyba też mogę, nie?
Nie chcę wywoływać jakiejś wojny, ale porównanie pracy informatyka siedzącego w wygodnym fotelu i popijającego kawę do pracy górnika jest trochę nie na miejscu. Od urodzenia mieszkam w okręgu typowo górniczym, mój ojciec pracował na kopalni i wiem że wcale tak łatwo się im nie pracuję... Tyle off-topicowania :)

Wracając do tematu : pisanie programów jest bardzo ekscytujące i wciągające (zwłaszcza jak program nie działa - szuka się błedu do skutku nie zważając na upływające godziny :wink:
Wiele razy juz probowalem sie za to programowanie zabrać, intersuje sie elektronika, chyba z 5 lat, obecnie mam 18 , i jakoś nie umie .... niewiem przedewszystkim od jakiego jezyka zacząc, jedni kumple mowia asembler, drudzy proponuja mi bascoma, a nie któzy nawet C.... kazdy z nich ma swoje zalety i wady....
Myślę, że najbezpieczniejszym wyjściem jest C... i najbardziej uniwersalnym dla wszelakich systemów mikroprocesorowych.

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 27 paź 2005, o 21:19

Od urodzenia mieszkam w okręgu typowo górniczym, mój ojciec pracował na kopalni i wiem że wcale tak łatwo się im nie pracuję... Tyle off-topicowania :)
A czy ja mówię, że łatwo? Mówię, że mi tez trudno, tylko na czym innym trudność się zasadza. Twierdzenie, że trudność pracy polega tylko na fizycznych warunkach w jakich jest ona wykonywana zahacza o ignorancję :|.
Poza tym nikt nie zmusza górników do bycia górnikami itd...

Beniamin - jak chcesz moge Ci wyslac zrodla do mojego regulatora (a nawet sch i projekt plytki). Chyba mam jeszcze gdzies to w szpargałach....

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 28 paź 2005, o 07:30

A czy ja mówię, że łatwo? Mówię, że mi tez trudno, tylko na czym innym trudność się zasadza.......
Zawsze możesz spróbować w Bogdance, to tez typowo okręg górniczy :D
Jednakowoż popieram wcześniejsze emerytury dla nas biednych. Może by tek petycję do partii Prawo i Samoobrona (PiS), oni maja dla ludzi miekkie serce......

Beniamin
-
-

Postautor: Beniamin » 30 paź 2005, o 11:56

Witam po przerwie zwiazanej z brakiem netu :/ Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. No zainsteresowany bym był jednak tym projektem a_antoniak'a, skoro pełni on te sama funkcje. Akurat nie mam tego numeru w domu, wiec jesli mozna by było to prosze o przesłanie mi na poczte całego artykułu b_e_n_e_k@o2.pl . A co do programowania, to jeszcze jedno pytanko.... juz nie od jakiego jezyka zacząc, bo zdecydowaem sie po namowach kolegi na asmebler, jednak na jakiej kostce to robic :? na http://mikrokontrolery.net/main.php?&txt=pic_asm_01 jest kurs programowania w asemblerze jakiś PIC'ów. Niewiem czym to sie rózni od innych i czy jest w ogole układ, na któym mozna zaczać nauke?

Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 30 paź 2005, o 12:08

:) tu na forum sa glownie dwie linie AVR i 51 moim zdaniem co bys nie wybral bedzie dobrze bo jesli nauczysz sie obslugiwac jeden procek to bedzie Ci pozniej latwiej sie przerzucic na nastepny co bedzie :no: uniknione w przyszlosci jedyna rada to zabrac sie za procki z ISP a reszta jest nie wazna :wink:
:D

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”