Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLampy NIXIE LC531
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Mam pytanko dotyczące tych lamp. Czy mają one wspólną katode czy anode??
-
- -
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Nie wiem dlaczego na tych historycznych podzespołach chcesz cokolwiek robić, chyba że masz takie fanaberie. W latach 70 no i może w pierwszej połowie 80 to było może nowe ale teraz??. Zasilanie tego jest ponad 100V, trzeba zasilacz do tego zrobić. No i sterować nie tak łatwo obecnie. Były chyba takie TTL (chyba 74147??) które z poziomu 5V sterowały tym.
-
- -
- Kontaktowanie:
sterowac mozna bylo 74141 tak jak napisal radzio lampy to teraz temat 'kultowy' a to przyklad co teraz znich robia zegareczek... Były chyba takie TTL (chyba 74147??) które z [fade]poziomu 5V sterowały tym.[/fade]
-
- -
- Kontaktowanie:
To moze wyslij je do taszy bo ona teraz na forum EdW rozwija projekty zegarow na takich lamkach i na pewno sie jej przydadza a dzieki temu wszyscy zainteresowani skorzystaja a dla niej biedzie to forma nagrody za jej wkad pracy dla ludzikow ona sama mowi ze lubi zbierac takie starocie i traktuje je jak skarby
A tu przyklady jej spedzonego z nimi czasu zegarek lampo podobne i tak by mozna bez konca wymieniac bo to taka busy bee
A tu przyklady jej spedzonego z nimi czasu zegarek lampo podobne i tak by mozna bez konca wymieniac bo to taka busy bee
zegarek...
tak, popatrzyłam na datę modyfikacji tej stronki - 2005-08-29 ...dwa miesiące,
dwa miesiące to już leży...a oprogramowanie jeszcze 'w proszku'...to jest chore...
fajni jesteście z tymi lampkami Nixie, dzięki, ale jeżeli rzeczywiście komuś zbywają,
to może jako nagroda w najbliższym forumowym konkursie?
taki zegarek na nixie to jest świetna sprawa, a zrobić go
wcale nie jest trudno - widzieliście schematy i fotki...
cóż, ja już nazbierałam tych 'zabawek' całe pudełko tylko że coraz częściej
widzę na nich kurz...
tak, popatrzyłam na datę modyfikacji tej stronki - 2005-08-29 ...dwa miesiące,
dwa miesiące to już leży...a oprogramowanie jeszcze 'w proszku'...to jest chore...
fajni jesteście z tymi lampkami Nixie, dzięki, ale jeżeli rzeczywiście komuś zbywają,
to może jako nagroda w najbliższym forumowym konkursie?
taki zegarek na nixie to jest świetna sprawa, a zrobić go
wcale nie jest trudno - widzieliście schematy i fotki...
cóż, ja już nazbierałam tych 'zabawek' całe pudełko tylko że coraz częściej
widzę na nich kurz...