Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLutowanie MSOP
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy ktos moze lutował juz obudowe MSOP. Konkretnie chodzi mi o układ AD9833, ale jak zobaczyłem wymiary scalaczka w manualu, to mi szczeka opadła. mam co prawda hota, ale boje sie ze i tak przylutowanie tego moze byc ponad moje siły. Co o tym myslicie, czy jest to realne w warunkach domowych?
mikro-Analog Devices..?! łączę się w bólu....fakt, w mniejszą już nie mogli tego zapakować...
ja zrobiłam tak:
nóżki kostki delikatnie poodginałam, tak aby końce wyprowadzeń były nieco dalej od siebie
lutowałam to Elwikiem z założonym najcieńszym jaki był grotem do kawałka
laminatu-przelotki uSOP->DIP10, ścieżki zrobiłam tak, że całą płyteczkę pociągnęłam
flamastrem, potem ścieżki skrzybałam szpilką...kostkę wypozycjonowałam na kroplę
kleju no, tego na gorąco....tak czy inaczej - sport...
ale dasz radę...zobaczysz....
a po co Ci AD9833...?! hmm?
[dodane]
dip10...nie 8...łeee
słuchaj, jak jeszcze nie zamawialeś kostek z AD to może prosząc o
te DDS-y weź sobie kilka innych, jakichkolwiek kostek,
aby były w uSOP....poćwiczysz sobie
ps.
jak aparat do mnie wróci - wstawię fotkę, popatrzysz jak to wyszło
ja zrobiłam tak:
nóżki kostki delikatnie poodginałam, tak aby końce wyprowadzeń były nieco dalej od siebie
lutowałam to Elwikiem z założonym najcieńszym jaki był grotem do kawałka
laminatu-przelotki uSOP->DIP10, ścieżki zrobiłam tak, że całą płyteczkę pociągnęłam
flamastrem, potem ścieżki skrzybałam szpilką...kostkę wypozycjonowałam na kroplę
kleju no, tego na gorąco....tak czy inaczej - sport...
ale dasz radę...zobaczysz....
a po co Ci AD9833...?! hmm?
[dodane]
dip10...nie 8...łeee
słuchaj, jak jeszcze nie zamawialeś kostek z AD to może prosząc o
te DDS-y weź sobie kilka innych, jakichkolwiek kostek,
aby były w uSOP....poćwiczysz sobie
ps.
jak aparat do mnie wróci - wstawię fotkę, popatrzysz jak to wyszło
no udało się...za drugim razem, ech...
AD robi też inne DDS-y ( i w innych pudełkach), ale '9833 chyba jest najbardziej przydatny,
w sumie masz sin/triangle, prostokąt to sobie już zrobisz jakkolwiek, choćby na
zlinearyzowanych bramkach...
tak jak Ci pisałam - najpierw potrenuj 'technologię', w sieci jest kilka projektów na tej kostce - ludziki sobie z tym radzą
jakoś...
AD robi też inne DDS-y ( i w innych pudełkach), ale '9833 chyba jest najbardziej przydatny,
w sumie masz sin/triangle, prostokąt to sobie już zrobisz jakkolwiek, choćby na
zlinearyzowanych bramkach...
tak jak Ci pisałam - najpierw potrenuj 'technologię', w sieci jest kilka projektów na tej kostce - ludziki sobie z tym radzą
jakoś...
-
- -
- Kontaktowanie:
polecam obejrzenie linka :)
Jedyna praktychna metoda mozliwa w warunkach amatorskich to
1. obrócenie scalaka na plecy i przyklejenie kroplą kleju do płytki
2. używając b.cienkich drucików np 0.05-0.1 ( np z jakiejś skrętki), może być bez izolacji
lutujemy każde wyprowadzenie do punktów lutowniczych na płytce. Oczywiście pomocny jest cienki grot i nadmiar kalafoni aby sie nam wyprowadzenia nie posklejały.
3. po zakończeniu zmywamy spirytusem lub oskrobujemy nadmiar kalafoni, sprawdzamy miernikiem ciągłość i powinno grać .
mistrz świata w drutowanych projektach: http://elm-chan.org/docs/wire/wiring_e.html
Do ACeK
Wydaje mi się że to żmudna i pracochłonna metoda.
Moja i nie tylko moja metoda.
Dużo topnika troszkę cyny i jedziemy, na początku przekątne nóżki a potem cała reszta, ew. nadmiar cyny - tasiemką miedzianą potraktować i gotowe.
Do tej metody nie potrzeba nawet jakiegoś super wyrafinowanego sprzętu.
Wydaje mi się że to żmudna i pracochłonna metoda.
Moja i nie tylko moja metoda.
Dużo topnika troszkę cyny i jedziemy, na początku przekątne nóżki a potem cała reszta, ew. nadmiar cyny - tasiemką miedzianą potraktować i gotowe.
Do tej metody nie potrzeba nawet jakiegoś super wyrafinowanego sprzętu.
-
- -
- Kontaktowanie: