Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

embedded TCP/IP

ciupa
-
-
embedded TCP/IP

Postautor: ciupa » 13 kwie 2003, o 22:56

poszukuje materialow na temat tworzenia protokolu TCP/IP na 8-bitowe procesory. Iteresuja mnie mat. zawierajace teoretyczne podejscie do problemu,takie, ktore pozwoliloby samemu napisac cos takiego. Czy ktos jest w stanie wzkazac mi takowe??(mat. w internecie, ksiazki itp)..za pomoc z gory dziekuje

MickM

Postautor: MickM » 14 kwie 2003, o 00:50

Poczatek to materiały RFC:
1331-Protokół PPP
1171-j.w.
i dalej po warstwach.
Ogólnie jest to baardzo ciężki temat. Stos TCP/IP kosztuje grube tysiące dolarów i nie wiem czy da się to napisać samemu. Zwłaszcza na 8-bitowy mikrokontroler. Jest sporo gotowych rozwiązań np. firma e-Device.

ToM

Postautor: ToM » 14 kwie 2003, o 11:15

Witam !!!

Owszem mozna napisac, jednak jest to duzo pracy. Pozatym warto zadbac o stworzenie wielozadaniowosci. Osobiscie jakis czas temu zaczolem pisac stos TCP/IP na 8051 potem zmienilem na AVR-y.
Nie jest to jakies tam cudo jednak mam to co potrzebowalem (WWW z prosta implementacja CGI,FTP,DHCP,SMTP,POP3).
Zajelo mi to okolo roku pracy (w wolnych chwilach). Osobiscie proponuje np. kupno jakiegos zestawu (np. robi je polska firma o nazwie cos na P ... propox czy jakos tak). Zestawy moim zdaniem maja atrakcyjna cene i duze walory edukacyjne. Jesli sie komus nawet niepodoba oryginalnie dolaczone oprogramowanie, ma sie gotowa baze elektroniczna i spokojnie mozna zaczac pisac wlasny stos TCP/IP

Pozdrawiam
Tomek

ciupa
-
-

Postautor: ciupa » 14 kwie 2003, o 16:17

(do Tomka) Chodzi o to ze mam zamiar zabrac sie za ten temat w ramach pracy dyplomowej, wiec gotowe rozwiazania zaczej mnie nie zadowalaja..jezeli bylbys tak mily to wskaz mi mat. ktore ulatwia podejscie do problemu, tu na forum lub lepiej na priva: darpat@wp.pl

sivy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sivy » 14 kwie 2003, o 17:34

Stos TCP/IP kosztuje grube tysiące dolarów i nie wiem czy da się to napisać samemu. Zwłaszcza na 8-bitowy mikrokontroler. Jest sporo gotowych rozwiązań np. firma e-Device.
Jednak da sie napisać :) A zdobyć można nie koniecznie za wielkie pieniądze : http://www.opentcp.org/

Gość

Re: embedded TCP/IP

Postautor: Gość » 29 kwie 2003, o 20:07

poszukuje materialow na temat tworzenia protokolu TCP/IP na 8-bitowe procesory. Iteresuja mnie mat. zawierajace teoretyczne podejscie do problemu,takie, ktore pozwoliloby samemu napisac cos takiego. Czy ktos jest w stanie wzkazac mi takowe??(mat. w internecie, ksiazki itp)..za pomoc z gory dziekuje
Polecam dokument ze strony atmela: AVR460: Embedded Web Server
dostępny w dziale Products/AVR/App Notes.
Wymieniony dokument był na którejś z płyt EP w okolicach lata 2002.
Warto również zajrzeć na stronę: www.propox.com

pzdr
mk

Dave DLT

Postautor: Dave DLT » 12 maja 2003, o 19:36

Na poczatek, jak policil MickM radze zajzec do RFC - jest to podstawa zanim zaczniesz skrobac kod. RFC 791 793 790 itp.. polecam rowniez zapoznanie sie z projektem uIP, jest to projekt open source wiec bardzo pomocny. Radze takze zapoznac sie z podstawami RTOS...

Sam mialem okazje pisac stos TCP/IP dla 8051, mini server www. Na poczatek radze uzyc protokolu SLIP jak warstwe lacza danych...

Pozdrawiam,
Dave

ciupa
-
-

Postautor: ciupa » 26 maja 2003, o 20:15

Czy bylbys tak zyczliwy i odezwal sie do mnie na priva (darpat@wp.pl) i oswiecil mnie w kilku sprawach...
Czekam z niecierpliwoscia....

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”