Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLPT, RS323 - odbieranie sygnału....
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam,
W elektronice jestem lamerem, próbuje się bawić i mam problem
potrzeuje prosty schemat urządzenia które wysłało by jakąś wartośc do komputera przez jaki kolwiek port! Tak żebym swoim programem mógł go przechwycić....
Np. mamy czujnik wilgoci albo czujnik głosu ( włączany na klaskanie), jak taka akcja się zadzieje to wałacza się didoda LED... Jakby tak w miejsce led wstawić to urządzonko by wysłało jakiś sygnał do komputera iżebym go mógł odebrać i dalej coś zaprogramować...
Proszę o pomoc!!! takie urządzonko że jak podłączymy baterie to wysyła jakieś polecenie (wartość) do komputer przez który kolwiek port!!!
Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość
W elektronice jestem lamerem, próbuje się bawić i mam problem
potrzeuje prosty schemat urządzenia które wysłało by jakąś wartośc do komputera przez jaki kolwiek port! Tak żebym swoim programem mógł go przechwycić....
Np. mamy czujnik wilgoci albo czujnik głosu ( włączany na klaskanie), jak taka akcja się zadzieje to wałacza się didoda LED... Jakby tak w miejsce led wstawić to urządzonko by wysłało jakiś sygnał do komputera iżebym go mógł odebrać i dalej coś zaprogramować...
Proszę o pomoc!!! takie urządzonko że jak podłączymy baterie to wysyła jakieś polecenie (wartość) do komputer przez który kolwiek port!!!
Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość
Jeśli piszesz w Delphi proponuję bazę InpOut32. Dzięki temu możesz podłączyć to urządzonko do portu LPT i odbierać informacje o stanie portu. Niestety nie mam przy sobie żadnych dokładniejszych informacji ale musisz:
1. Dostosować swoje "urządzonko" tak aby na wyjściu miało +5V
2. Ściągnąć plik InpOut32.dll i zgrać go do katalogu windows\system32
3. Napisać program w delphi (ale najpierw musisz ściągnąć opis do bibloteki InpOut32 i zamieścić instrukcje w programie).
4. Podłączyć "urządzonko" do LPT i działać.
1. Dostosować swoje "urządzonko" tak aby na wyjściu miało +5V
2. Ściągnąć plik InpOut32.dll i zgrać go do katalogu windows\system32
3. Napisać program w delphi (ale najpierw musisz ściągnąć opis do bibloteki InpOut32 i zamieścić instrukcje w programie).
4. Podłączyć "urządzonko" do LPT i działać.
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
Dzięki za pomoc z temtu powyżej zrozumiałem tylko tyle, że LPT trzeba ustawić w biosei na wej/wyj. O część programowoą się nie martwie powinno się udać... Zobaczyłem ten AVT 440 tylko tam jest napisane, że służy do sterowania urządzeniami (jako wyjście?), a co w mom przypadku da się też zrobić tak by było wejście z obojętnie jaką wartością?
Dzięki...
Dzięki...
-
- -
hej Woycek jak masz taki scheamt to wyślij mi na maila k@xylantrax.com
Podaj też numer gg jak używasz...
Pozdrawiam,
Podaj też numer gg jak używasz...
Pozdrawiam,
widze ze tak jak mowisz jestes bardziej informatyk niz elektronik uklady cyfrowe dzialaja na zasadzie 0 i 1. Do interpretacji uzywa sie logiki dodatniej gdzie za 0 logiczne odpowiada ze 0V a za 1 logiczna 5V czasem tez 0 przedstawia sie jako L (low) a 1 jako H (high). Jesli cos chcesz podlaczyc do np portu Lpt to ten sygnal powinien byc w tej konwecji 0V lub 5V a jesli tak nie jest to musisz swoj wejsciowy sygnal odpowiednio uformowac. Kit AVT 440 byl podany jako przyklad gdzie masz mozliwosc sterowac 16 urzadzeniami oraz przyjmowac informacje z 16 jakis tam sygnalow lub urzadzen. Jesli Twoje urzadzenie ma tylko wysylac sygnal do portu Lpt to wystarczy Ci jeden 74HC574. Tu masz przyklad jak jest mozna formowany sygnal dolaczyc to bramki Re
BTW piszac RS323 miales na mysli pewnie RS232
BTW piszac RS323 miales na mysli pewnie RS232
-
- -
- Kontaktowanie:
Oczywiscie ze nie tylko 5V. Ale jesli ktos ma doswiadczenia to na pierwsza lekcje idzie informacja troszke 'przefiltrowana' by za mocno nie mieszac w glowie. Jesli bedzie dobrze (uwaznie) czytal zalaczony link z Re to odkryje ze oprocz 0 i 1 wystepuje tez stan wysokiej impedacji. A w necie moze sobie znalesc ze uklady cyfrowe maja rozne napiecia zasilajace wieksze i mniejsze niz 5V
BTW looknij tez tu Tester układów cyfrowych
BTW looknij tez tu Tester układów cyfrowych
-
- -
- Kontaktowanie:
Oczywiście - racja. Zawsze jestem zgdania: najpierw przedstawić ogólne zasady, a szczegóły później.Oczywiscie ze nie tylko 5V. Ale jesli ktos ma doswiadczenia to na pierwsza lekcje idzie informacja troszke 'przefiltrowana' by za mocno nie mieszac w glowie.
Raczej "ze oprocz L (0V) i H (xxV), wystepuje tez stan wysokiej impedacji". Sprawa o tyle istotna, że niektórzy (nawet infromatycy którzy nie tknęli sprzętu) doszukują się w stanie wysokiej impedancji logiki trójwartościowej, co oczywiście jest bzdurą, gdyż stanowi temu nie przypisuje się żadnej wartości logicznej - jest to sprawa tylko i wyącznie elektryczna.Jesli bedzie dobrze (uwaznie) czytal zalaczony link z Re to odkryje ze oprocz 0 i 1 wystepuje tez stan wysokiej impedacji. ...
-
- -
Hmmm kurcze to wszystko trudne jest... Ja potrzebje to złożyć nie mam kogoś, żeby mógł mi pomóc!!!! Pwiem wam tak:
Muszę zrobić amatorską fotokomórkę która poprzecięciu będziem mierzyła czas... Jak już wspomiałem nie jestem elektronikiem ichciałem wykorzysa gotowego kita, ale trzba do czegoś to podłączyć myślaem, że do kompa i walnąc jakiś programik z wykresami itp...
Móże ktoś przedsatił by mi schemat i jakie częsci potrzeba i gdzie to ewntualnie kupić
Pozdrawiam,
Dzieki za wyjaśnienia
Muszę zrobić amatorską fotokomórkę która poprzecięciu będziem mierzyła czas... Jak już wspomiałem nie jestem elektronikiem ichciałem wykorzysa gotowego kita, ale trzba do czegoś to podłączyć myślaem, że do kompa i walnąc jakiś programik z wykresami itp...
Móże ktoś przedsatił by mi schemat i jakie częsci potrzeba i gdzie to ewntualnie kupić
Pozdrawiam,
Dzieki za wyjaśnienia
Prosciej sie raczej juz da wytlumaczyc a skoro to przerasta Twoje mozliwosci daj ogloszenie na gieldzie ze masz cos takiego do zrobienia podaj miasto z kad jestes a moze sie znajdzie jakis dobry ludz i Ci pomoze. Bo grzebanie przy porcie jesli wie sie za dobrze co sie robi moze miec dosc przykre konsekwecje