chce sobie zmontowac ten uklad http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_057s.htm . Co jeszcze do tego wzmacniacza trzeba zrobić ewentualny koszt i czy to urzadzenie jest do zmontowania w jabel ( zasilacz itp) ale nie wiem co dokladnie dlatego pytam.No i najwazniejsze pytanie czy podbinajac ten wzmacniacz do moich glosnikow Z=6 om 110W na kanał pojdze to wogole? i czy bedzie to dobry zestaw czy raczej odradzacie?
Temat poprawiłem... End

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJ-57 Wzmacniacz mocy m.cz. 50W
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
Witam! Tak jak tam piszą, potrzebujesz do tego zasilacz o pojedynczym napięciu, już po filtracji, ale co do mocy, to najlepiej brać na te kity poprawkę na wiatr, on nie ma 50W, przy tym napięciu, amplituda na wyjściu będzie 10V, co przy 4 Ohm, da 25W, tak po prawdzie to jest bardzo słabiutkie, do tego dochodzi mała powierzchnia odprowadzenia ciepła z tej kości, co też nie jest za dobre, jeżeli cię stać, to rozejrzyj się za czymś mocniejszym i nie zapominaj o poprawce, na wiatr, to się tyczy wszystkich kitów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To, że Twoje głośniki mają 110W nie znaczy, że wzmacniacz 10W tego nie uciągnie...
Oczywićie, że nie odda tej mocy którą mogą oddac głośniki ale zawsze będzie grało.
Podobnie jak zrobisz wzmacniacz np. 200W i podłączysz te kolumny, to jeśli nie przesadzisz z głośnością tzn. podaną mocą na głośnik też ich nie spalisz ani nic im się nie stanie.
Oczywiście dla bezpieczeństwa robi się o 10-20W słabszy wzmaqcniacz od mocy znamionowej głośnika.
Ja jak robię wzmacniacz to zawsze staram się dopasować równo moc wzmacniacza do głośnika.
Nigdy nie daje na "full" bo lubię słuchać... a nie katować się muzyką...
No chyba, że jestem na dworze to wtedy daje kilkanaście W
Co do tych wszystkich wzmacniaczay na układach serii TDA to po prostu nie trzeba wierzyć co jest napisane w opisie kitu tylko sprawdzić notę aplikacyjną danego scalaka i już wszystko jasne...
Pozatym te wszystkie wzmacniacze na TDA to podstawowe aplikacje, które zazwyczaj pokazywane są jako przykład w nocie aplikacyjnej.
A producenci kitów podają jakieś moce muzyczne itp.
P.S. Z opisu wynika, że wzmacniacz ma dodane jeszcze jakies tranzystory, więc może i udałoby się wyciągnąc te 50W ale z drugiej strony te 40V pojedyńczego zasilania daje dużo do życzenia...
Oczywićie, że nie odda tej mocy którą mogą oddac głośniki ale zawsze będzie grało.
Podobnie jak zrobisz wzmacniacz np. 200W i podłączysz te kolumny, to jeśli nie przesadzisz z głośnością tzn. podaną mocą na głośnik też ich nie spalisz ani nic im się nie stanie.
Oczywiście dla bezpieczeństwa robi się o 10-20W słabszy wzmaqcniacz od mocy znamionowej głośnika.
Ja jak robię wzmacniacz to zawsze staram się dopasować równo moc wzmacniacza do głośnika.
Nigdy nie daje na "full" bo lubię słuchać... a nie katować się muzyką...
No chyba, że jestem na dworze to wtedy daje kilkanaście W

Co do tych wszystkich wzmacniaczay na układach serii TDA to po prostu nie trzeba wierzyć co jest napisane w opisie kitu tylko sprawdzić notę aplikacyjną danego scalaka i już wszystko jasne...
Pozatym te wszystkie wzmacniacze na TDA to podstawowe aplikacje, które zazwyczaj pokazywane są jako przykład w nocie aplikacyjnej.
A producenci kitów podają jakieś moce muzyczne itp.
P.S. Z opisu wynika, że wzmacniacz ma dodane jeszcze jakies tranzystory, więc może i udałoby się wyciągnąc te 50W ale z drugiej strony te 40V pojedyńczego zasilania daje dużo do życzenia...
Witam! 
ja złozyęłm zestaw na Jabelu takiego wzmacniacz małej mocy moc koło 20W
Wziołem końcówkę mocy(norda bo Jabel akurat się skończył:-) )
Przedwzmacniacz z regulacją barwy głosu
Wskażnik wystwerowania
Wszystko na Mono
No i Gra mogłoby lepiej ale gra zastanawiam sei czy warto kończyć projekt i robić obudowe kable ekranowane do srodka dobre wtyczki i potencjometry, Może zrobie (jak coś to umieszcze w dziale DIY choć to w małej mieraze mój pomysł)
Z tym że jeżeli miałbym robić drugi taki projekt to na pewno nie Jabel
Po pierwsze wyszło za drogo jak na wzmaka o takiej mocy i to Mono
Po drugie nie gra to tak jak bym chciał.
Teraz chyba sam bede sie potykał z elektroniką może sam coś zrobie (małego bardzo)
Zasadniczo odradzam chyba lepiej już AVT ale na poczatek to fajna żecz łatwo się składa i jest przyjemność że działa
Pozdrawiam.
Michał M.

ja złozyęłm zestaw na Jabelu takiego wzmacniacz małej mocy moc koło 20W
Wziołem końcówkę mocy(norda bo Jabel akurat się skończył:-) )
Przedwzmacniacz z regulacją barwy głosu
Wskażnik wystwerowania
Wszystko na Mono
No i Gra mogłoby lepiej ale gra zastanawiam sei czy warto kończyć projekt i robić obudowe kable ekranowane do srodka dobre wtyczki i potencjometry, Może zrobie (jak coś to umieszcze w dziale DIY choć to w małej mieraze mój pomysł)
Z tym że jeżeli miałbym robić drugi taki projekt to na pewno nie Jabel
Po pierwsze wyszło za drogo jak na wzmaka o takiej mocy i to Mono
Po drugie nie gra to tak jak bym chciał.
Teraz chyba sam bede sie potykał z elektroniką może sam coś zrobie (małego bardzo)
Zasadniczo odradzam chyba lepiej już AVT ale na poczatek to fajna żecz łatwo się składa i jest przyjemność że działa

Pozdrawiam.
Michał M.
Z tego co już poczytałem o wzmacniaczach to zbudowany jest z przedwzmacniacza wzmacniacza koncowki mocy + dobry zasilacz. Tak to wyglada czy inaczej?. Jesli macie fotki jak wyglada koncówka mocy, przedwzmacniacz to chetnie zobacze .Wiem dla nie ktorych smieszy ale ja nie wiem bo nie mam stycznosci z taki urzadzeniami ........,,Kto pyta nie błądzi"
Do końcówki mocyzazwyczaj jest podłączany jakiś przedwzmacniacz, gdny np. sygnał z urządzenia jest za słaby, chcemy regulowac sobie barwę tonu ( choć nie koniecznie jest ta barwa).
Tak np. wygląda moduł wzmacniacza (końcówka mocy) z kostką LM3886 bez radiatora.
Prawda że prosty?
Tak np. wygląda moduł wzmacniacza (końcówka mocy) z kostką LM3886 bez radiatora.
Prawda że prosty?
- Załączniki
-
- Sorki za zamazanÂą fotkÄ, nie mogÄ ustawiÄ ostroÂści w tym aparacie z bliska :(
- LM3886.jpg (21.48KiB)Przejrzano 3877 razy