Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMoc kolumn
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Jak sprawdzic ile rzeczywiscie maja moje glosniki wg not informacyjnych maja 110W na kanał ale mi nie wydaje sie zeby AŻ tyle miały mocy i dletego prosze o pomoc moze cos miernikiem pomierzyc?? albo jakiegos softa??
Re: Moc kolumn
Podaj 100W RMS i jeśli się nie spalą, to mają tyle co mówi producent...Jak sprawdzic ile rzeczywiscie maja moje glosniki wg not informacyjnych maja 110W na kanał ale mi nie wydaje sie zeby AŻ tyle miały mocy i dletego prosze o pomoc moze cos miernikiem pomierzyc?? albo jakiegos softa??
Pytając o takie coś może lepiej od razu napisać producenta?
spoko kazdy z nas napisal co mial do powiedzenia i jest moze znacie jakies strony gdzie jest dosc prosto i przystepnie wytlumaczona budowa wzmacniacza bo jak szukalem to to zaproste nie bylo a zacza bym od prostych spraw typu zasilacz do wzmacniacza przedwzmacniacz wzmacniacz i przydalo by sie trocche ba duzzo teorii ale w miare sensownie napisane
Najpierw to Ty naucz się schematów czytać i rozpoznawać elementy na schemacie i w rzeczywistościspoko kazdy z nas napisal co mial do powiedzenia i jest moze znacie jakies strony gdzie jest dosc prosto i przystepnie wytlumaczona budowa wzmacniacza bo jak szukalem to to zaproste nie bylo a zacza bym od prostych spraw typu zasilacz do wzmacniacza przedwzmacniacz wzmacniacz i przydalo by sie trocche ba duzzo teorii ale w miare sensownie napisane
Dopiero później zabieraj się za wzmacniacze, bo to nie jest taki łatwy temat...
-
- -
Że co?...a gdybym na wyjsciu wiezy wlozyl miernik i zmierzyl napiecie rownaloby sie to mocy jaka maja kolumny ( decybele) ?? czy nie ?
Miernikiem możesz zmierzyć ile masz mV na wyjściu i czy nie ma np. składowej stałej. (napięcia stałego podawanego z zasilacza).
dB mierzymy specjalnym przyżądem np. dB meter.
Pozatym w danych katalogowych głośnika masz podane jaką skutecznosc ma głośnik.