Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAnalizator Stanów Logicznych AVT-389
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Mam pytanie do uczestników forum: "czy ktoś zmontował i uruchomił ten analizator?"
W moin przypadku, po zmontowaniu nie mam komunikacji z PC. Zastosowałem kabel dp RS-232, 1:1 tak jak to jest opisane w artykuje ale układ nie odpowiada. Sprawdzałem oscyloskopen - PC wysyła do analizatora zapytanie ale brak jest odpowiedzi. Spotkał sie może ktoś z takim problemem? Kabel sprawdzałem (ma przejście 1:1)
W moin przypadku, po zmontowaniu nie mam komunikacji z PC. Zastosowałem kabel dp RS-232, 1:1 tak jak to jest opisane w artykuje ale układ nie odpowiada. Sprawdzałem oscyloskopen - PC wysyła do analizatora zapytanie ale brak jest odpowiedzi. Spotkał sie może ktoś z takim problemem? Kabel sprawdzałem (ma przejście 1:1)
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
... programatorem ale trzega go kupić, pożyczyć, zbudować itp - dzień, [fade]dwa stracone [/fade]

BTW na forum jest bardzo duzo watkow na ten temat (STK200/300)

O prockach myślę poważnie od jakiś 10-15 lat - robię projekty ale jakoś się złożyło, że nie na ATMEGA
Jeśli chodzi marudzenie, to owszem marudzę bo kupiłem kit by go złożyć i zając się właściwym projektem, a nie zajmować się duperelami (.hex, kolejny programator, itd)
Mimo chwilowych niepowodzeń pozdrawiam wszystkich.

Jeśli chodzi marudzenie, to owszem marudzę bo kupiłem kit by go złożyć i zając się właściwym projektem, a nie zajmować się duperelami (.hex, kolejny programator, itd)
Mimo chwilowych niepowodzeń pozdrawiam wszystkich.
Nie miałem jeszcze okazji gruntownie go przetestować (ruszył dopiero wczoraj) ale z tego co widziałem to rzeczywiście za te pieniądze warto. Nie jest to oczywiście profesjonalny sprzęt ale podstawowe funkcje spełnia, a częstotliwośc próbkowania 2MHz w większości przypadków zupełnie wystarcza.
Brakuje mi w programie na PC jednej rzeczy, jeśli potraktujemy 8 bitów jako bajt (podglądamy jakiś port procesora) to przydał by się podgląd jego wartości np. jako HEX w określonej próbce czasu (np. wraz z przesuwającym się kursorem). Przeliczanie tego na kalkulatorze jest dość uciążliwe.
Moim zdaniem bardzo udany projekt.
Pozdrowienia dla autora.
Brakuje mi w programie na PC jednej rzeczy, jeśli potraktujemy 8 bitów jako bajt (podglądamy jakiś port procesora) to przydał by się podgląd jego wartości np. jako HEX w określonej próbce czasu (np. wraz z przesuwającym się kursorem). Przeliczanie tego na kalkulatorze jest dość uciążliwe.
Moim zdaniem bardzo udany projekt.
Pozdrowienia dla autora.
-
- -
- Kontaktowanie:
projekt super. mam do autora kila pytan:
- czy latwym sposobem dalo bys sie zwiekrzyc wielkosc pamieci proobek ?(nawet kosztem czasu przesylu danych)
- poprzez dolaczenie 2 takiej samej pamieci mozna by bylo uruchomic 16 wejsc
- udostepnienie kodow zrudlowych - mysle ze dzieki temu projekt zostal by naprawde niezle rozbudowany, udoskonalony i z czasem powstala by na bazie tego profesionalna konstrukcja
- czy latwym sposobem dalo bys sie zwiekrzyc wielkosc pamieci proobek ?(nawet kosztem czasu przesylu danych)
- poprzez dolaczenie 2 takiej samej pamieci mozna by bylo uruchomic 16 wejsc
- udostepnienie kodow zrudlowych - mysle ze dzieki temu projekt zostal by naprawde niezle rozbudowany, udoskonalony i z czasem powstala by na bazie tego profesionalna konstrukcja
-
- -
- Kontaktowanie:
na oko wystarczy zastosować większy RAM i nieco zmienić połączenia, oraz oczywiście softprojekt super. mam do autora kila pytan:
prawda. jednak trzebaby też próbkować 2 8-bitowe porty (zamiast jednego) co oczywiście zmniejszyłoby max. szybkość próbkowania z zachowaniem odpowiedniej jakości uzyskanych przebiegów (AVR to tylko 8 bitów....).- poprzez dolaczenie 2 takiej samej pamieci mozna by bylo uruchomic 16 wejsc
myślałem o tym i zdecydowałem, że jednak ich nie upublicznię- udostepnienie kodow zrudlowych - mysle ze dzieki temu projekt zostal by naprawde niezle rozbudowany, udoskonalony i z czasem powstala by na bazie tego profesionalna konstrukcja
a bo ja wiem. szyna adresowa byla by wspolna (w obu pamieciach polaczona rownolegle) wiec ani jakosc ani szybkosc probkowania nie zmienila by sie.prawda. jednak trzebaby też próbkować 2 8-bitowe porty (zamiast jednego) co oczywiście zmniejszyłoby max. szybkość próbkowania z zachowaniem odpowiedniej jakości uzyskanych przebiegów (AVR to tylko 8 bitów....).
jakich komponentow uzywales zeby zaprojektowac aplikacje? standardowe z delphi7? moze naprowadzil bys delikatnie?
jest mi na gwalt potrzebny analizator inimum 12 wejsciowy, podoba mi sie pana projekt i chyba na nim bede bazowac. z hardwarem sobie poradze. najgorzej bedzie z sofrem na PC.
-
- -
- Kontaktowanie:
Max. szybkość próbkowania nie jest ograniczona w jakiś sposób "bezpośredni". Jest ograniczona czasem w jakim uP jest w stanie stwierdzić, że słowo na wejściach jest słowem wyzwalającym (AutoCMP) - to robione jest programowo. Przy modyfikacji na 16 wejść czas ten się wydłuży, a to znaczy że dla fp=2MHz pierwsze po wyzwoleniu próbki zebrane zostaną zbyt późno i część informacji przepadnie.a bo ja wiem. szyna adresowa byla by wspolna (w obu pamieciach polaczona rownolegle) wiec ani jakosc ani szybkosc probkowania nie zmienila by sie.prawda. jednak trzebaby też próbkować 2 8-bitowe porty (zamiast jednego) co oczywiście zmniejszyłoby max. szybkość próbkowania z zachowaniem odpowiedniej jakości uzyskanych przebiegów (AVR to tylko 8 bitów....).
W trybie AutoEDGE powinno się udać bez utraty informacji, no i w trybie Manual oczywiście też.
Soft powstał w Builderze C++ 6 wersja Personal. Użyłem samych standardowych komponentów VCL.jakich komponentow uzywales zeby zaprojektowac aplikacje? standardowe z delphi7? moze naprowadzil bys delikatnie?
jest mi na gwalt potrzebny analizator inimum 12 wejsciowy, podoba mi sie pana projekt i chyba na nim bede bazowac. z hardwarem sobie poradze. najgorzej bedzie z sofrem na PC.
tak wiec przy wyzwalaniu slowem 8 bitowym(drugie 8 bitow ignorowane) nie utracimy zadnej informacji ?Max. szybkość próbkowania nie jest ograniczona w jakiś sposób "bezpośredni". Jest ograniczona czasem w jakim uP jest w stanie stwierdzić, że słowo na wejściach jest słowem wyzwalającym (AutoCMP) - to robione jest programowo. Przy modyfikacji na 16 wejść czas ten się wydłuży, a to znaczy że dla fp=2MHz pierwsze po wyzwoleniu próbki zebrane zostaną zbyt późno i część informacji przepadnie.
W trybie AutoEDGE powinno się udać bez utraty informacji, no i w trybie Manual oczywiście też.
skoro niechce pan udostepnic zrudel, to czy pomysli pan o kolejnej wersji ASL z 16 wejsciami ?
czy projekt bedzie rozwijany ??
W ostatni weekend pracowałem trochę z ww. analizatorem - generalnie jest OK. Jest tylko jedno ale podczas pracy z buforem 32000 próbek zawsze wyskakuje błąd podczas transmisji danych do komputera. Jest to niezależne od innych ustawień.
Pojawia się błąd Nr.2 pod koniec ściągania danych (zawsze dochodzi do 26500 próbek i wyskakuje błąd "urządzenie rozpoznane ale brak odpowiedzi").
Dla innych wielkości bufora jest OK.
Pracuję pod WIN98 SE COM1.
Czy spotkał się ktoś z tego typu problemem?
Pojawia się błąd Nr.2 pod koniec ściągania danych (zawsze dochodzi do 26500 próbek i wyskakuje błąd "urządzenie rozpoznane ale brak odpowiedzi").
Dla innych wielkości bufora jest OK.
Pracuję pod WIN98 SE COM1.
Czy spotkał się ktoś z tego typu problemem?
-
- -
- Kontaktowanie:
Ww. problem zgłosiły chyba 2 osoby, a potem napisały że na innym sprzęcie było ok. Np. ktoś testował na laptopie - błąd, na stacjonarnym - ok, a u kogoś odwrotnie. Możliwe więc, że przyczyna jest elektryczna. System operacyjny (win) nie powinien mieć znaczenia. Oprogramowanie RS232 uzywa Win32 API. Ja rzecz testowałem na 2 komputerach stacjonarnych z Win2000 i WinXP i z takim problemem się nie spotkałem. Może optoizolacja RS232 pomoże?
Być może jednak problem nie jest elektryczny i chyba go rozwiązałem. gktiger - jesli chcesz przetestować nowa wersje softu (tylko na uP, na PC bez zmian) to napisze do mnie!
Na niżej podanej stronie można też ściągnąć filmik (nie, nie TAKI filmik
) pokazujący SLA w działaniu - 32k próbki w stanie znacznego obiążenia procesora PC-ta programem służącym do zrobienia filmiku (video screen capture)
Być może jednak problem nie jest elektryczny i chyba go rozwiązałem. gktiger - jesli chcesz przetestować nowa wersje softu (tylko na uP, na PC bez zmian) to napisze do mnie!
Na niżej podanej stronie można też ściągnąć filmik (nie, nie TAKI filmik