Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z QBASIC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
mam program QBASIC ktory skopiowalem z folderu systemy WIN98 tylko ze jak go wlacze to co chwile sie wiesza znacie jakis inny odpowiednik tego softa co podejdzie pod XP ??
A może VB (Visual Basic)? lub VBA (to samo w programach MS office)?
Kiedyś była wersja learning edition bardzo niewiele okrojona, za 160 zł można było nawet sprzedawać swoje programy.
Książek o VB jest po polsku duża ilość.
Choć z drugiej strony pewien znany amerykański informatyk (Kant) powiedział, że studenta, który zetknął się z Basic'em nie można już nauczyć programować.
Kiedyś była wersja learning edition bardzo niewiele okrojona, za 160 zł można było nawet sprzedawać swoje programy.
Książek o VB jest po polsku duża ilość.
Choć z drugiej strony pewien znany amerykański informatyk (Kant) powiedział, że studenta, który zetknął się z Basic'em nie można już nauczyć programować.
Albo VirtualPC z zainstalowanym Dosem.
Chociaż bardziej polecałbym Turbo Basic firmy Borland (jakoś wole kompilatory Borlanda niż M$). Pozatym jest to kompilator a nie interpreter jak QBASIC i tworzy prawdziwe pliki EXE no i działa pod XP chociaż tez jest programem dosowym.
Chociaż bardziej polecałbym Turbo Basic firmy Borland (jakoś wole kompilatory Borlanda niż M$). Pozatym jest to kompilator a nie interpreter jak QBASIC i tworzy prawdziwe pliki EXE no i działa pod XP chociaż tez jest programem dosowym.
Ja zaczynałem od QBASICa i jakoś sobie radze z innymi językami (ale moze dlatego że bardzo szybko przesiadłem się na Pascala)Choć z drugiej strony pewien znany amerykański informatyk (Kant) powiedział, że studenta, który zetknął się z Basic'em nie można już nauczyć programować.
-
- -
- Kontaktowanie:
Zaczołem temat o QBASICU bo mam taka duuużą ksiazke do programowania ,,Poznaj podstawy programowania " greg perry i tak zaczyna sie od programow Qbasic tam dalej jest C++, VB C, makrojezyki, jezyk JAVA, itp itd dlatego zaczynam od basica dobrze robie ?? jesli zle to pprzyklady zebym wiedzial co jest nie tak
-
- -
- Kontaktowanie:
Goto było (w C też jest)
Tylko że w C goto jest wykorzystywane sporadycznie i raczej przez "advanced" a w basicu goto jest na porządku dziennym i sprawia sporo kłopotów.
IMHO też Krew mnie zalewa jak czytam wkółko "potrzebuje program w basicu bo tylko ten umiem" itp wypowiedzi ludzi skażonych basiciem. Pamiętajmy że basic był chyba pierwszym "ludzkim" językiem programowania i powstał "dawno temu w trawie". Od tej pory wymyślono wiele ciekawszych jezyków i nie widze powodu zajmowaniem sie dinozaurem (niestety M$ pomimo ostatnich reklamówek piętnujących dinozaury w biurze nadaj stosuje dinozaura pod postacią VBA, chociaż biorąc pod uwagę przeznaczenie Office'a basic jest chyab jedynym językiem do skumania przez jego większość użytkowników, chociaż nie wiem jak bardzo VBA jest wykorzystywany)IMHO Basic to jednak strata czasu.
-
- -
- Kontaktowanie:
Ieee.. tam, w basicu mozna sie spokojnie polapac. Jak polapiesz sie w ASM to i w Basicu dasz rade
A kolega mulkey zaczac moglby tez od pascala, co prawda sporo osob na niego zrzedzi, ale tez jezyk uniwersalny opisywania algorytmow jest do pascala najbardziej zblizony. No i na poczatki jest chyba przystepniejszy niz C. Na delphi mozna sie przesiasc bez problemu.
No jak umie, to czemu sobie sam nie napisze ?? a btw. to fajne bylo tez logoKrew mnie zalewa jak czytam wkółko "potrzebuje program w basicu bo tylko ten umiem" itp
Kod: Zaznacz cały
pokaz zolwia;
ukryj zolwia;
A kolega mulkey zaczac moglby tez od pascala, co prawda sporo osob na niego zrzedzi, ale tez jezyk uniwersalny opisywania algorytmow jest do pascala najbardziej zblizony. No i na poczatki jest chyba przystepniejszy niz C. Na delphi mozna sie przesiasc bez problemu.
-
- -
- Kontaktowanie:
Na razie chce zacząćsie uczyć programować bo chce umieć pisać programy i dlatego od basica chcialem zacząć ale widze ze to nie zbyt dobry pomysł sie zastanowie nad pascalem i C.Choc ani jeden jak i drugi nic mi nie mowi .Jak macie jakies materialy od podstaw ktoregos z jezykow wyzej to mozna podeslac albo podac adres marcin.mulka@neostrada.pl
[ Dodano: 25-10-2005, 11:51 ]
Zainstalowalem na innym dysku win98SE uruchamiam QBAsic i zamiast literek z jest Y itp itp cos sie przestawilo? zmienilem we wlasciwosciach klawiatki z polski na polski(programisty) dalej tak samo ?
[ Dodano: 25-10-2005, 11:51 ]
Zainstalowalem na innym dysku win98SE uruchamiam QBAsic i zamiast literek z jest Y itp itp cos sie przestawilo? zmienilem we wlasciwosciach klawiatki z polski na polski(programisty) dalej tak samo ?