Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z QBASIC

Awatar użytkownika
mulkey
-
-
Problem z QBASIC

Postautor: mulkey » 17 paź 2005, o 19:18

mam program QBASIC ktory skopiowalem z folderu systemy WIN98 tylko ze jak go wlacze to co chwile sie wiesza :? znacie jakis inny odpowiednik tego softa co podejdzie pod XP ??

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 17 paź 2005, o 21:45

QBASIC to jest program DOSowy i pod XP nie pójdzie.

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 18 paź 2005, o 16:03

ok a co byś mi polecił zamiast softu QBASIC tzn chodzi mi abym mogl w tym programie pisac te same kody co w qbasicu (najlepiej jakis freeware) a jest wogole jakis program do pisania programow po polsku???

Awatar użytkownika
Pantera33
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Pantera33 » 18 paź 2005, o 19:01

A może VB (Visual Basic)? lub VBA (to samo w programach MS office)?

Kiedyś była wersja learning edition bardzo niewiele okrojona, za 160 zł można było nawet sprzedawać swoje programy.

Książek o VB jest po polsku duża ilość.

Choć z drugiej strony pewien znany amerykański informatyk (Kant) powiedział, że studenta, który zetknął się z Basic'em nie można już nauczyć programować.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 18 paź 2005, o 19:01

:) a moze zrob sobie dodatkowa partycje lub drugi hd z win 9x i bedziesz na nim bez problemu mogl uzywac qbasic :wink:
:D

BTW Jesli nazwisko tego informatyka jest zapisane fonetycznie to :no: zle o nim swiadczy i jego pogladach :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 18 paź 2005, o 19:14

tyle ze Qbasic jest najprostrszym programem do pisania programow :? I mozna na nim chycic podstaw i wiele nauczyć..Dobra mysl mam nawet stary dysk dzieki :D

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 18 paź 2005, o 20:30

Albo VirtualPC z zainstalowanym Dosem.
Chociaż bardziej polecałbym Turbo Basic firmy Borland (jakoś wole kompilatory Borlanda niż M$). Pozatym jest to kompilator a nie interpreter jak QBASIC i tworzy prawdziwe pliki EXE no i działa pod XP chociaż tez jest programem dosowym.
Choć z drugiej strony pewien znany amerykański informatyk (Kant) powiedział, że studenta, który zetknął się z Basic'em nie można już nauczyć programować.
Ja zaczynałem od QBASICa i jakoś sobie radze z innymi językami (ale moze dlatego że bardzo szybko przesiadłem się na Pascala)

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 18 paź 2005, o 20:55

Nie sądzę aby "zaczęcie" od C komuś zaszkodziło, a może istotnie pomóc :). Myślę, że w Basic-i nie ma co się pchać w dzisiejszych czasach (no chyba, że VB w specyficznych aplikacjach, ale to inna historia).

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 20 paź 2005, o 17:31

Zaczołem temat o QBASICU bo mam taka duuużą ksiazke do programowania ,,Poznaj podstawy programowania " greg perry i tak zaczyna sie od programow Qbasic tam dalej jest C++, VB C, makrojezyki, jezyk JAVA, itp itd :D dlatego zaczynam od basica dobrze robie ?? jesli zle to pprzyklady zebym wiedzial co jest nie tak

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 20 paź 2005, o 20:28

Zacząć od basica możesz, pod warunkiem że bardzo szybko o nim zapomnisz... jak zrozumiesz jego wady (spróbuj napsiać program zajmujący kilkadziesiąt linii a potem spróbój się w nim połapać - goto i te sprawy) Znać jezyki można wszystkie, natomiast używać można tych najwygodniejszych.

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 20 paź 2005, o 20:34

Dawno, dawno temu na Amidzie był niejaki Amos Basic. Goto było (w C też jest) ale język był w 100% przystosowany do programowania strukturalnego.
Proponuję pobawić się C (przynajmniej spróbować). IMHO Basic to jednak strata czasu.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 20 paź 2005, o 20:41

Goto było (w C też jest)

Tylko że w C goto jest wykorzystywane sporadycznie i raczej przez "advanced" a w basicu goto jest na porządku dziennym i sprawia sporo kłopotów.
IMHO Basic to jednak strata czasu.
IMHO też :D Krew mnie zalewa jak czytam wkółko "potrzebuje program w basicu bo tylko ten umiem" itp wypowiedzi ludzi skażonych basiciem. Pamiętajmy że basic był chyba pierwszym "ludzkim" językiem programowania i powstał "dawno temu w trawie". Od tej pory wymyślono wiele ciekawszych jezyków i nie widze powodu zajmowaniem sie dinozaurem (niestety M$ pomimo ostatnich reklamówek piętnujących dinozaury w biurze nadaj stosuje dinozaura pod postacią VBA, chociaż biorąc pod uwagę przeznaczenie Office'a basic jest chyab jedynym językiem do skumania przez jego większość użytkowników, chociaż nie wiem jak bardzo VBA jest wykorzystywany)

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 20 paź 2005, o 20:56

A tak w ogóle to kolega mulkey dla przyjemności chce się uczyć czy coś więcej planuje? Jak dla przyjemności to ok, jak coś więcej - odradzam. Trudne to, głowa boli, ciągle trzba się douczać, na panienki nie działa. Słowem - kicha ;).

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 20 paź 2005, o 22:31

Ieee.. tam, w basicu mozna sie spokojnie polapac. Jak polapiesz sie w ASM to i w Basicu dasz rade :twisted:
Krew mnie zalewa jak czytam wkółko "potrzebuje program w basicu bo tylko ten umiem" itp
No jak umie, to czemu sobie sam nie napisze ?? a btw. to fajne bylo tez logo ;)

Kod: Zaznacz cały

pokaz zolwia; ukryj zolwia;
:mrgreen:

A kolega mulkey zaczac moglby tez od pascala, co prawda sporo osob na niego zrzedzi, ale tez jezyk uniwersalny opisywania algorytmow jest do pascala najbardziej zblizony. No i na poczatki jest chyba przystepniejszy niz C. Na delphi mozna sie przesiasc bez problemu.

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 21 paź 2005, o 08:28

Różnica między pascalem a Delphi jest wbrew pozorom duża.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 21 paź 2005, o 11:59

A czy ja mowie ze nie ma, dochodzi chociazby jakas tam obiektowosc?? Ale przesiadka nie jest tak problematyczna jak przy zmianie C na Delphi (choc kto by chcial akurat tak zmieniac, to juz lepiej na Buildera).

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 21 paź 2005, o 14:08

Na razie chce zacząćsie uczyć programować bo chce umieć pisać programy i dlatego od basica chcialem zacząć ale widze ze to nie zbyt dobry pomysł sie zastanowie nad pascalem i C.Choc ani jeden jak i drugi nic mi nie mowi :? .Jak macie jakies materialy od podstaw ktoregos z jezykow wyzej to mozna podeslac albo podac adres marcin.mulka@neostrada.pl

[ Dodano: 25-10-2005, 11:51 ]
Zainstalowalem na innym dysku win98SE uruchamiam QBAsic i :evil: zamiast literek z jest Y itp itp cos sie przestawilo? zmienilem we wlasciwosciach klawiatki z polski na polski(programisty) dalej tak samo ? :?

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”