Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprogramator układów GAL
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam modułowy sterownik mikroprocesorowy PRO-552, który zawiera w swojej strukturze GAL16V8. Chciałbym się 'dobrać' do GAL'a i go zaprogramować, ale nie bardzo wiem w jaki sposób? Jakich sygnałów potrzebuję i na które wejścia powinienem je podać? Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o informacje.
Ten układ wymaga użycia specjalnego programatora. Kiedyś (kilka lat temu) poszukiwałem w sieci algorytmów do programowania układów GAL, ale nie znalazłem. Stanęło na tym, że kupiłem w końcu sobie programatow. Być może obecnie są opisane algorytmy programowania klasycznych układów GAL (chociaż nie byłbym tego taki pewien). Reasumując, do programowania potrzebny jest zewnętrzny programator.
Prgramowanie GAL16V8 to prawdziwa sztuka. Uklady roznych producentow maja rozne algorytmy programowania i korzystaja z roznych wyprowadzen. Do tego np. uklady Lattice'a sa podzielone na grupy rozniace sie nieco algorytmami programowania i bardzo parametrami (Vpp, czasy programowania itp.). Zeby bylo latwiej, algorytmy sa utajnione i dotarcie do ich kompletu to zadanie dla bardzo wytrwalych (nie znam nikogo, kto mialby opisane wszystkie GAL-e od strony programowania EEPROM-a).
W zwiazku z tym sugeruje skorzystanie u kogos (sprobuj z serwis@avt.pl) z fabrycznego programatora.
Pzdr
PZb
W zwiazku z tym sugeruje skorzystanie u kogos (sprobuj z serwis@avt.pl) z fabrycznego programatora.
Pzdr
PZb
Re: programator układów GAL
Na stronce http://www.armory.com/~rstevew/Public/P ... kMe1st.htm lub http://www.geocities.com/ResearchTriang ... lblast.htm dostępny jest programator układów GAL - GalBlast. Jakieś dwa lata temu miałem podobny problem z programowaniem GALi. Złożyłem go w 15 minut, bez zbędnej płytki, kilka drucików, złącze LPT i podstawka. To wszystko, bez wiedzy na temat algorytmów programowania.Mam modułowy sterownik mikroprocesorowy PRO-552, który zawiera w swojej strukturze GAL16V8. Chciałbym się 'dobrać' do GAL'a i go zaprogramować, ale nie bardzo wiem w jaki sposób? Jakich sygnałów potrzebuję i na które wejścia powinienem je podać? Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o informacje.
Problemem może być odczyt niektórych układów, które nie są w pełni zgodne z typowym GAL16V8. Ale to wychodzi dopiero w przypadku, gdy chcesz skopiować zawartość układu z gotowego urządzenia. Odczyt z zabezpieczonych kości powoduje ich skasowanie.
Z tego co widzę czeka mnie ciężki orzech do zgryzienia Dzięki za informacje!
[ Dodano: 19-10-2005, 12:37 ]
Jeszcze taka mała prośba: jeżeli ktoś ma jakieś materiały i informacje na temat GAL'i to proszę o kontakt: kesick@wp.pl. Interesuje mnie szczególnie podział tych układów ze względu na właściwości i zastosowanie.
[ Dodano: 07-01-2006, 11:05 ]
A czy ktoś programował GAL za pomocą tego programatorka ze stronki
http://www.geocities.com/ResearchTriang ... lblast.htm
pod winXP? Słyszałem że są jakieś problemy z udostępnieniem portu LPT.
I prośba do Mirek51: czy mógłbyś mi przesłać jakiś na prędce narysowany schemacik tego programatorka ze stronki, który Ci działał? Chciałbym go porównać ze swoim zmontowanym układem. Z góry dzięki.
[ Dodano: 19-10-2005, 12:37 ]
Jeszcze taka mała prośba: jeżeli ktoś ma jakieś materiały i informacje na temat GAL'i to proszę o kontakt: kesick@wp.pl. Interesuje mnie szczególnie podział tych układów ze względu na właściwości i zastosowanie.
[ Dodano: 07-01-2006, 11:05 ]
A czy ktoś programował GAL za pomocą tego programatorka ze stronki
http://www.geocities.com/ResearchTriang ... lblast.htm
pod winXP? Słyszałem że są jakieś problemy z udostępnieniem portu LPT.
I prośba do Mirek51: czy mógłbyś mi przesłać jakiś na prędce narysowany schemacik tego programatorka ze stronki, który Ci działał? Chciałbym go porównać ze swoim zmontowanym układem. Z góry dzięki.