Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

schemat ideowy - prosty zamek szyfrowy // Elektronika 2ooo

nOcnY
-
-
schemat ideowy - prosty zamek szyfrowy // Elektronika 2ooo

Postautor: nOcnY » 15 paź 2005, o 14:49

Witajcie :) zglaszam sie do szanownego grona uzytkownikow tego forum o mala pomoc :) na poczatek pare slow wyjasnienia - jestem studentem i na jednym z projektow prowadzacy dal nam za zadanie przedstawienie projektu zamka szyfrujacego. otoz zostalem troszke rzucony na gleboka wode...ale mniejsza z tym. znalazlem na jednej ze stron oto taki schemat ideowy poszukiwanego zamka:

schemat ideowy - prosty zamek szyfrowy

jednak mam problemy z rozszyfrowaniem poszczegolnych symboli takich jak np GND Vcc. wiem, ze moje pytanie moze wzbudzic fale smiechu bo dla Was jest zapewne dosc banalne jednak ja jakos zielony z tego tematu licze na Wasza pomoc w zrozumieniu tego schematu :) tak wiec zglaszam sie do Was z prosba o wytlumaczenie mi tego schematu metoda lopatoligiczna :)

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 15 paź 2005, o 17:15

Projekt na studiach polega na "przedstawieniu schematu"??? Co to za studia jesli można wiedzieć?

GND - masa (niektórzy mówią "minus zasilania" co jest skrótem myślowym)
VCC - "plus zasilania"

4017 to licznik. Z każdym narastającym zboczem na wejściu CLK na kolejne jego wyjście (Q0...Q9) podawany jest stan wysoki. Podanie stanu wysokiego na RSTpowoduje zerowanie licznika i wystąpienie stanu wysokiego na wyjściu Q0.
Zasada działania jest prosta: wciśięcie przycisku spoza kodu-> reset, wciśnięcie z kodu w złej kolejności -> NOP, wciśnięcie z kodu w dobrej kolejności -> pojawienie się stanu wysokiego na kolejnym wyjściu. Jak tak dojdzie do Q4 to rygiel czy co tam jest przesuwane (za pośr. T1).

nOcnY
-
-

Postautor: nOcnY » 16 paź 2005, o 13:22

Projekt na studiach polega na "przedstawieniu schematu"??? Co to za studia jesli można wiedzieć?
projekt jest tylko tego czescia... kurs nazywa sie eksploatacja systemow elektronicznych i telekomunikacyjnych i jest on na 2 roku studiow o kierunku elektronika i telekomunikacja na wydziale elektroniki na politechnice wroclawskiej...

dziekuje bardzo za pomoc

+

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Re: schemat ideowy - prosty zamek szyfrowy // Elektronika 2o

Postautor: gawel » 16 paź 2005, o 22:08

Witajcie :) zglaszam sie do szanownego grona uzytkownikow tego forum o mala pomoc :) na poczatek pare slow wyjasnienia - jestem studentem i na jednym z projektow prowadzacy dal nam za zadanie przedstawienie projektu zamka szyfrujacego. otoz zostalem troszke rzucony na gleboka wode...
Full servis: http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=196

nOcnY
-
-

Postautor: nOcnY » 17 paź 2005, o 10:54

dzieki :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”