Witajcie zglaszam sie do szanownego grona uzytkownikow tego forum o mala pomoc na poczatek pare slow wyjasnienia - jestem studentem i na jednym z projektow prowadzacy dal nam za zadanie przedstawienie projektu zamka szyfrujacego. otoz zostalem troszke rzucony na gleboka wode...ale mniejsza z tym. znalazlem na jednej ze stron oto taki schemat ideowy poszukiwanego zamka:
schemat ideowy - prosty zamek szyfrowy
jednak mam problemy z rozszyfrowaniem poszczegolnych symboli takich jak np GND Vcc. wiem, ze moje pytanie moze wzbudzic fale smiechu bo dla Was jest zapewne dosc banalne jednak ja jakos zielony z tego tematu licze na Wasza pomoc w zrozumieniu tego schematu tak wiec zglaszam sie do Was z prosba o wytlumaczenie mi tego schematu metoda lopatoligiczna
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięschemat ideowy - prosty zamek szyfrowy // Elektronika 2ooo
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Projekt na studiach polega na "przedstawieniu schematu"??? Co to za studia jesli można wiedzieć?
GND - masa (niektórzy mówią "minus zasilania" co jest skrótem myślowym)
VCC - "plus zasilania"
4017 to licznik. Z każdym narastającym zboczem na wejściu CLK na kolejne jego wyjście (Q0...Q9) podawany jest stan wysoki. Podanie stanu wysokiego na RSTpowoduje zerowanie licznika i wystąpienie stanu wysokiego na wyjściu Q0.
Zasada działania jest prosta: wciśięcie przycisku spoza kodu-> reset, wciśnięcie z kodu w złej kolejności -> NOP, wciśnięcie z kodu w dobrej kolejności -> pojawienie się stanu wysokiego na kolejnym wyjściu. Jak tak dojdzie do Q4 to rygiel czy co tam jest przesuwane (za pośr. T1).
GND - masa (niektórzy mówią "minus zasilania" co jest skrótem myślowym)
VCC - "plus zasilania"
4017 to licznik. Z każdym narastającym zboczem na wejściu CLK na kolejne jego wyjście (Q0...Q9) podawany jest stan wysoki. Podanie stanu wysokiego na RSTpowoduje zerowanie licznika i wystąpienie stanu wysokiego na wyjściu Q0.
Zasada działania jest prosta: wciśięcie przycisku spoza kodu-> reset, wciśnięcie z kodu w złej kolejności -> NOP, wciśnięcie z kodu w dobrej kolejności -> pojawienie się stanu wysokiego na kolejnym wyjściu. Jak tak dojdzie do Q4 to rygiel czy co tam jest przesuwane (za pośr. T1).
projekt jest tylko tego czescia... kurs nazywa sie eksploatacja systemow elektronicznych i telekomunikacyjnych i jest on na 2 roku studiow o kierunku elektronika i telekomunikacja na wydziale elektroniki na politechnice wroclawskiej...Projekt na studiach polega na "przedstawieniu schematu"??? Co to za studia jesli można wiedzieć?
dziekuje bardzo za pomoc
+
Re: schemat ideowy - prosty zamek szyfrowy // Elektronika 2o
Full servis: http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=196Witajcie zglaszam sie do szanownego grona uzytkownikow tego forum o mala pomoc na poczatek pare slow wyjasnienia - jestem studentem i na jednym z projektow prowadzacy dal nam za zadanie przedstawienie projektu zamka szyfrujacego. otoz zostalem troszke rzucony na gleboka wode...