Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki popularny mikrokontroler polecacie na warsztat???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam serdecznie!
Mam do szanownych Panów elektroników prośbę.
Czy moglibyście mi poradzić jakim popularnym mikrokontrolerem warto się zająć tak od podstaw??
Tylko tak, żeby nie było problemu z zdobyciem do niego dokumentacji, softu i programatora! I aby język programowania nie był jakiś szczególnie trudny.
Do tej pory, 5 lat temu miałem doczynienia tylko z ST62T10, który już chyba wyszedł z obiegu... Programowałem go w asemblerze. Jednak sam programator do niego kosztował ok. 1000zł !!!
Bardzo mi się to podobało i dlatego chcę się ponownie wziąć za coś podobnego. Super by było gdyby programator można było sobie zrobić w banalny sposób samemu, na jakichś kilku elementach i potem do LPT, czy jakoś tak...
Parametrami µP może się niemal nie różnić od ST62...., choć wiadomo że może być nieco nowocześniejszy z większą ilością portów I/O, czy RAM-u itp. Ale właśnie bez przesady, bo absolutnie nie chcę ładować się w jakiegoś kolosa.
Wszędzie słyszę o tych typach PIC, czy one są na prawdę takie dobre???
Z góry bardzo dziękuję za porady i propozycje!
Dodam jeszcze, że może kupił bym od kogoś taki komplet, jak opisałem powyżej, jeśli będzie wart zainteresowania, no i będzie mnie stać
Mam do szanownych Panów elektroników prośbę.
Czy moglibyście mi poradzić jakim popularnym mikrokontrolerem warto się zająć tak od podstaw??
Tylko tak, żeby nie było problemu z zdobyciem do niego dokumentacji, softu i programatora! I aby język programowania nie był jakiś szczególnie trudny.
Do tej pory, 5 lat temu miałem doczynienia tylko z ST62T10, który już chyba wyszedł z obiegu... Programowałem go w asemblerze. Jednak sam programator do niego kosztował ok. 1000zł !!!
Bardzo mi się to podobało i dlatego chcę się ponownie wziąć za coś podobnego. Super by było gdyby programator można było sobie zrobić w banalny sposób samemu, na jakichś kilku elementach i potem do LPT, czy jakoś tak...
Parametrami µP może się niemal nie różnić od ST62...., choć wiadomo że może być nieco nowocześniejszy z większą ilością portów I/O, czy RAM-u itp. Ale właśnie bez przesady, bo absolutnie nie chcę ładować się w jakiegoś kolosa.
Wszędzie słyszę o tych typach PIC, czy one są na prawdę takie dobre???
Z góry bardzo dziękuję za porady i propozycje!
Dodam jeszcze, że może kupił bym od kogoś taki komplet, jak opisałem powyżej, jeśli będzie wart zainteresowania, no i będzie mnie stać
O PICach nic nei wiem... Używam AVRów... Jestem zadowolony. napewno zaletą jest programowanie w systemie... znaczy w odpowiedni sposób projektujesz układ, tak zeby na nóżkach do programowania nie były wymuszane stany inne niez chce programator i łaczysz użadzenie z kompem... optem piszesz program i odpada wyciąganie procka do programowania i mieszanei z nim za kazdym razem jak cos zmienisz programie. no i nie ma problemu z programowaniem procków w SMD jesli chodzi o programator to jesli bedziesz uzywał bascoma to wyniesie cie 5 zł:) ja robie to w AVR studio i ASM wiec mam programator od Atmela AVRISP i jestm bardzo zadowolony tyle ze kosztuej on koło 100zł
AVR:
- Programator ISP (programowanie w systemie, patrz co napisal wyzej Czajnik) - cena od ~3 zl (choc lepiej cos z jakims buforem, co podnosi koszt o... kilka zlotych), a juz idealem (prawie) jest zlozenie sobie interfejsu JTAG - kit AVT ok 50 zl.
- Srodowisko IDE (edytor, kompilator, debugger/symulator, itp), od Atmela za darmo masz AVR Studio -> ASM
- kompilator C, za free masz WinAVR (avr-gcc), lub polskiego pochodzenia AVR-Side (tez avr-gcc).
I wiesz co... dosc podobnie sytuacja ma sie z PIC, '51 ('52), ARM, itd...
A od czego zaczac... mysle ze czy to bedzie avr czy pic to juz kwestia gustu, choc fakt ze najpopularniejsze obecnie sa chyba avr i rodzina '51
- Programator ISP (programowanie w systemie, patrz co napisal wyzej Czajnik) - cena od ~3 zl (choc lepiej cos z jakims buforem, co podnosi koszt o... kilka zlotych), a juz idealem (prawie) jest zlozenie sobie interfejsu JTAG - kit AVT ok 50 zl.
- Srodowisko IDE (edytor, kompilator, debugger/symulator, itp), od Atmela za darmo masz AVR Studio -> ASM
- kompilator C, za free masz WinAVR (avr-gcc), lub polskiego pochodzenia AVR-Side (tez avr-gcc).
I wiesz co... dosc podobnie sytuacja ma sie z PIC, '51 ('52), ARM, itd...
A od czego zaczac... mysle ze czy to bedzie avr czy pic to juz kwestia gustu, choc fakt ze najpopularniejsze obecnie sa chyba avr i rodzina '51
-
- -
- Kontaktowanie:
To torche złe myślenie - jaki na początek? Dowolny, który da się w Polsce kupić .
Do wszystkiego dziś dokumentacja jest dostępna w internecie za darmo. Programator - albo ISP za grosze albo bootloader za cenę kabla RS232.
Narzędzia - kompilatory asm oczywicie za darmo, wielu producentów dba o darmowe kompilatory C (co najwyżej z ograniczeniami nie mającymi znaczenia podczas nauki).
Wcale nie musisz się "ładować" w zabawę z takim czy innym uP. Można często i tanio zmieniać. Najgorsze to przywiązać się do 1 rzeczy i nie umieć odejść.
Do wszystkiego dziś dokumentacja jest dostępna w internecie za darmo. Programator - albo ISP za grosze albo bootloader za cenę kabla RS232.
Narzędzia - kompilatory asm oczywicie za darmo, wielu producentów dba o darmowe kompilatory C (co najwyżej z ograniczeniami nie mającymi znaczenia podczas nauki).
Wcale nie musisz się "ładować" w zabawę z takim czy innym uP. Można często i tanio zmieniać. Najgorsze to przywiązać się do 1 rzeczy i nie umieć odejść.
-
- -
- Kontaktowanie:
To już przeszlość Wersja beta 4.12 w pełni obsługuje avr-gcc ( pracuje w zestawieAVR:
z pakietem WinAvr ):
- manager projektu C
- samoczynna generacja makefile zgodnie z ustawionymi opcjami
- funkcja skoku do błędnych linii kodu
- kolorowanie składni itd. itd.
Fakt, że edytor nie ma zbyt wielu udogodnień, ale za to dostajemy
wspólne środowisko, bardzo łatwe do zainstalowania ( WinAvr jest
samoczynnie wykrywany przez Studio ). Działa to wszystko bardzo zgrabnie !
Pozdrowienia Jurek S.
-
- -
- Kontaktowanie:
Jasne, że asm też cały czas ma - przeszłość dotyczy braku integracji z avr-gcc ( a toAle to nie sprawia ze to co napisalem to przeszlosc AVR Studio dalej jest przeciez srodowiskiem z wbudowanym ASM
A pozatym juz byly przeciez wersje obslugujace gcc... dopiero 4.x tego nie wspierala... do "dzis" jak slysze.
jedno z najczęściej zadawanych pytań zwiazanych z AvrStudio ).
Stare wersje ( 3.5 ) dawały się skleić z avr-gcc ale było
to dość marudne i z ograniczonymi możliwościami. Zresztą linia 3.5 dawno jest przez
Atmela zarzucona ( i nie obsługuje żadnych nowszych kostek ). Obecna integracja to
zupełnie nowa jakość. Rzecz jasna są też wady, np :
- błędy avr-gcc w obsłudze formatu debugera dwarf-2 dla kodu > 64 kB
- Studio nie wspiera najprostszych programatorków STK200 opartych na lpt
I pewnie jeszcze wiele się znajdzie. Ale tak czy inaczej jest to od dawna oczekiwany
przełom w działalności programistów teamu AvrStudio.
Pozdrowienia Jurek S.
Czy nie macie wrażenia że główne pytanie jest postawione odrobinę bez sensu? I brzmi jak żądania Idioty/Idiotki z reklamy sieci komórkowej? Przy obecnej dostępności układów i narzędzi przywiązanie do jednego typu mikrokontrolera jest archaiczne. Na pierwszym miejscu jest problem techniczny do rozwiązania, z jego założeń wynikać będzie jakie potrzebujemy zasoby (szybkość, peryferia, energożerność,cena..i setki innych parametrów) a potem dobieramy układ najbardziej pasujący. Jeżeli planujemy produkcję do uzyskamy najniższy koszt. Jeżeli robimy to hobbystycznie to dlaczego nie poszerzać wiedzy o aktualnych możliwościach. Ale jeżeli ktoś twierdzi że nie ma czasu na naukę, musi szybko, prosto i jednostkowo to nadal nic nie pobije poczciwej rodziny 8051. Dostepne jest wszystko: assemblery, kompilatory, bogata literatura, gigantyczne zasoby gotowych programów i przykładów no i układów zawierających ten procesor, przeznaczonych do wszelkich dziedzin elektroniki całe mnóstwo. Osobiście nie stosuję 8051 od lat z powodu relatywnie wyższych cen tych układów w porównaniu z innymi prockami wystarczajacymi do tego samego zadania. Kiedyś uważałem że rewelacyjne będą układy z rodziny C166 Siemensa(teraz Infineon) Ale poliktyka producenta doprowadziła do tego że stały się niszowe (Ta cena!). Teraz każdemu początkującemu, z zacięciem do myślenia, polecam rodzinę ARM. Pojawiły się naprawdę tanie wykonania o rewelacyjnych możliwościach i zasobach (np Philips). Może właśnie te staną się "8051" nowego wieku.
A tak na marginesie to programowanie żadnego procesora nie jest trudne i skomplikowane. Trudne i skomplikowane jest napisanie programu który będzie robił to chcieliśmy aby robił. Z reguły program robi tylko to co napisaliśmy. I to jest największy kłopot, tajemnica, radość, sztuka... z tym programowaniem. No nie?
A tak na marginesie to programowanie żadnego procesora nie jest trudne i skomplikowane. Trudne i skomplikowane jest napisanie programu który będzie robił to chcieliśmy aby robił. Z reguły program robi tylko to co napisaliśmy. I to jest największy kłopot, tajemnica, radość, sztuka... z tym programowaniem. No nie?
kiedy przeczytałem na forum sam temat, to bez czytania postanowiłem obstawić: "najlepszy jest AVR, bo............" . Zgadłem, zgadłem, zgadłem
Tak powaznie, to według mojej absolutnie nieobiektywnej oceny nie ma zadnego znaczenia, która z popularnych rodzin wybierzesz, bo wszystkie sa udokumentowane (dzieki BTC takze po polsku), dla wszystkich sa dostepne tanie lub bezpłatne narzędzia itp.
Musisz tez powiedziec sobie do czego Ci te uC potrzebne. Może jesteś fanem audio, krótkofalowcem itp i potrzebujesz tego elemenciku jako dodatku do czegoś tam. Wez wtedy cokolwiek pasuje i np Bascoma. Jezeli masz ambitniejsze plany, to mozesz zaczac od asemblera, potem C, albo jakoś tam podobnie. Rada pt. " co polecacie" jest bez sensu, bo wszsytko polularne w twoim przypadku bedzie dobre. Zamknij oczy i zrob losowanie
Pzdr
T.
Tak powaznie, to według mojej absolutnie nieobiektywnej oceny nie ma zadnego znaczenia, która z popularnych rodzin wybierzesz, bo wszystkie sa udokumentowane (dzieki BTC takze po polsku), dla wszystkich sa dostepne tanie lub bezpłatne narzędzia itp.
Musisz tez powiedziec sobie do czego Ci te uC potrzebne. Może jesteś fanem audio, krótkofalowcem itp i potrzebujesz tego elemenciku jako dodatku do czegoś tam. Wez wtedy cokolwiek pasuje i np Bascoma. Jezeli masz ambitniejsze plany, to mozesz zaczac od asemblera, potem C, albo jakoś tam podobnie. Rada pt. " co polecacie" jest bez sensu, bo wszsytko polularne w twoim przypadku bedzie dobre. Zamknij oczy i zrob losowanie
Pzdr
T.
Nie nie nie! To nie tak.
Naipierw słówko do kolegi bis. Hamój się chłopie i bez idiotów i idiotek! Jak nic sensownego nie potrafisz napisać to po prostu nie pisz.
Widzę, że nie do końca się zrozumieliśmy. Otóż ja pytałem o to czym by się tu w ogóle zająć, na razie BEZ względu na późniejsze zastosowanie. To będzie potem.
Chcę po prostu opanować w pełni sposób programowania takiej kości, obsługę IN/OUT, AC/CA itd. To ma być coś na podobieństwo szkolnych zajęć, tylko w domku.
Przecież gdybym tak akurat wybrał ST62, to jasne, że nie byłby to dobry wybór...
A tak na marginesie to ciekaw jestem czy ktoś podjął by się zrobienia sporego ustrojstwa pomiarowo sterującego, wymieniającego uzyskane i zadane dane z PC, jak i całe sterowane przez PC ?? BEZ żadnego uP! Mi się to udało Program w C++ i układ ok. 30 scalaków cyfrowych i analogowych. Wszystko sam od zera. Więc jeśli zrobiłem coś takiego nie mając o tym wcześniej zielonego pojęcia, to myślę że opanowanie takiego AVR jest też możliwe.
Mam tylko taką jedną głupią wadę:/ Otóż boję się nowych rzeczy, których nie znam...
Potem jak już znam, to wydaję mi się to śmieszne, ale... Jakoś zawsze tak u mnie jest.
Jeszcze jedno. Jeśli wybiorę taki układ - 90s2313, to możecie mi podać linki do softu, który koniecznie powinienem mieć?? Chcę opanować asembler, ale także poużywać w C.
Będę wdzięczny!
Naipierw słówko do kolegi bis. Hamój się chłopie i bez idiotów i idiotek! Jak nic sensownego nie potrafisz napisać to po prostu nie pisz.
Widzę, że nie do końca się zrozumieliśmy. Otóż ja pytałem o to czym by się tu w ogóle zająć, na razie BEZ względu na późniejsze zastosowanie. To będzie potem.
Chcę po prostu opanować w pełni sposób programowania takiej kości, obsługę IN/OUT, AC/CA itd. To ma być coś na podobieństwo szkolnych zajęć, tylko w domku.
Przecież gdybym tak akurat wybrał ST62, to jasne, że nie byłby to dobry wybór...
A tak na marginesie to ciekaw jestem czy ktoś podjął by się zrobienia sporego ustrojstwa pomiarowo sterującego, wymieniającego uzyskane i zadane dane z PC, jak i całe sterowane przez PC ?? BEZ żadnego uP! Mi się to udało Program w C++ i układ ok. 30 scalaków cyfrowych i analogowych. Wszystko sam od zera. Więc jeśli zrobiłem coś takiego nie mając o tym wcześniej zielonego pojęcia, to myślę że opanowanie takiego AVR jest też możliwe.
Mam tylko taką jedną głupią wadę:/ Otóż boję się nowych rzeczy, których nie znam...
Potem jak już znam, to wydaję mi się to śmieszne, ale... Jakoś zawsze tak u mnie jest.
Jeszcze jedno. Jeśli wybiorę taki układ - 90s2313, to możecie mi podać linki do softu, który koniecznie powinienem mieć?? Chcę opanować asembler, ale także poużywać w C.
Będę wdzięczny!
to spróbuj w sobie zmienić...Mam tylko taką jedną głupią wadę:/ Otóż boję się nowych rzeczy, których nie znam...
trochę Ci napisałam tu:
http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2299
więc nie chcę kopiować treści...na stronie Wojtka znajdziesz większość potrzebnych linków
i myślę że z AVR wystartujesz najszybciej, nawet ze względu na to że jest
'wsparcie' na tym forum, u Radka, pewnie na EdW też...
dasz radę!
-
- -
- Kontaktowanie:
IMHO nie bierz 90s2313. Już go nie robią. Nowsze wersje są poza tym dużoJeszcze jedno. Jeśli wybiorę taki układ - 90s2313, to możecie mi podać linki do softu, który koniecznie powinienem mieć?? Chcę opanować asembler, ale także poużywać w C.
Będę wdzięczny!
lepsze. Bezpośrednim następcą jest attiny 2313. Ale do C to jest trochę mało
zasobów. Ja bym proponował minimum atmega8 ( albo lepiej udoskonalony 88 )
a moze nawet atmega 32 ( wersja dil40 pozwala na swobodne zabawy montażowe
na płytce a pamięci wystarczy na wszelkie eksperymenty ).
WinAvr znajdziesz od razu w googlu. AvrStudio beta zintegrowane z avr-gcc :
pod adresem http://www.atmel.no/beta_ware/
BTW - z tym oprogramowaniem można szybko zacząć bez żadnego sprzętu
- wystarczy symulator AvrStudio. Szkoda tylko, że nie ma jeszcze update'u
Hapsim'a ( nie działa z 4.12 ) http://www.helmix.at/hapsim.htm
Można użyć zamiennie Studio 4.11 + WinAvr + dodatkowo jakiś edytor lub
środowisko niezależnie wspomagające tworzenie projektu ( Programmers
Notepad z pakietu WinAvr , AvrSide z www.avrside.fr.pl , Eclipse itp. )
Pozdrowienia Jurek S.
Przeczytaj sobie jeszcze raz temat nitki potem co napisal tomek_j i posty a odrazu bedziesz wiedzial o co mial na mysliA co zgadles... bo jakos nie [fade]widze ??[/fade]
BTW moze maxim DS89C4x0 dostepny jako probki tasza
BTW2 zla zrobles sobie siec
Przeczytalem sobie... raz jeszcze, i dalej niewidz by ktos napisal ze AVR najlepszy. Czajnik stwirdzil jedynie ze jest z nich zadowolony (co nie jest tozsame). Ja wymienilem oprogramowanie do AVR (a przynajmniej czesc), mialo byc tez do innych uC, ale jakos mi ie nie chcialo. Tak samo stwierdzenie ze cos jest chyba najpopularniejsze nie jest tozsame z najlepsze... wide winda i linux.Przeczytaj sobie jeszcze raz temat nitki potem co napisal tomek_j i posty a odrazu bedziesz wiedzial o co mial na mysliA co zgadles... bo jakos nie [fade]widze ??[/fade]
BTW2 zla zrobles sobie siec
Z reszta notki Tomka_j sie jaknajbardziej zgadzam... nie wazne sa srodki tylko cel (oczywiscie w granicach rozsadku).
A co do sieci.. no coz... to moje zycie .
-
- -
- Kontaktowanie:
No, nie w 100% zgadłeś . Ale się porobiła atmofsera... niedługo będą bić za te AVRy . Już się wstydzę, że "dotykałem" . To jakbym miał teczkę w IPN-ie (oczywiście jestem pokrzywdzony ).kiedy przeczytałem na forum sam temat, to bez czytania postanowiłem obstawić: "najlepszy jest AVR, bo............" . Zgadłem, zgadłem, zgadłem
[ Dodano: 14-10-2005, 19:30 ]
Ja tam się na Linuksie nie znam (za bardzo, lama ze mnie - fakt ), ale wiem że taka generalizacja (Linux super, Winda be) jest przesadzona. Linux jest lepszy w b. wielu zastosowaniach ale za to jest trudny do opanowania a w wielu przypadkach Winda (np. 2000) upgradeowana sprawuje się całkiem nieźle nawet na uP ok 600MHz. I wtedy dla kogoś kto nie chce grzebać w systemie tylko go używać lepsza będzie Winda.Tak samo stwierdzenie ze cos jest chyba najpopularniejsze nie jest tozsame z najlepsze... wide winda i linux.
Aplikacja napisana na Win działa na każdym a z Linuksem różnie bywa - dużo zależy od wersji. To ciągle system dla entuzjastów (których należy podziwiać), i chyba już tak zostanie, choć nie ulega wątpliwości że jego rola będzie rosła także dla typowych elektroników.
Inna sprawa to działania M$, które np. doprowadziły (podobno) do zaprzestania rozwijania przez Borlanda Kylix'a (stanęłona wersji 3) - wielka szkoda. Podkupili też głównego programistę Delphi i to już nie to samo... No, ale może to prawo rynku (tylko co z pojęciem monopolu, którego zakazuje nawet najbardziej liberalne prawo?).
Ostatnio zmieniony 14 paź 2005, o 20:52 przez a_antoniak, łącznie zmieniany 2 razy.
A widzicie, jednak to nie takie obojętne co się weźmie na początekIMHO nie bierz 90s2313. Już go nie robią. Nowsze wersje są poza tym dużo
lepsze. Bezpośrednim następcą jest attiny 2313. Ale do C to jest trochę mało
zasobów. Ja bym proponował minimum atmega8 ( albo lepiej udoskonalony 88 )
.
Widzisz... na innym forum poradził mi ktoś żebym zdecydowanie wszedł w 90s2313.
A teraz piszesz, że to błąd i lepiej atmega88
Skoro tak mówisz, to może go wezmę na warsztat.
Jednak dalej w związku z tym całym softem czuję niesmak i haos...
Do ST62 miałem 1 program i spokój, a tu...
Co mam np brać, AVR Studio 4,12 Beta build458, czy 4,12 b454 ???
A w ogóle to błagam, podaj mi konkretne nazwy programów, które muszę mieć do takiego atmega88. Za linki także będę bardzo wdzięczny.
A czy Ty wogole korzystasz z linkow? Bo tasza Ci dala i jakbys sie dobrze wczytal to juz bys mial naswietlony temat ale nie Ty prawdopodobnie czekasz na podane na tacy i tu mam dla Ciebie wielka niespodzianke do wielu rzeczy nalezy dojsc samemu bo inaczej sie nie zrozumie nawet jak ktos Ci pieknie wytlumaczy tak wiec przeczytaj to co Ci dobre ludziki napisaly i jak masz z czyms watpliwosci lub czegos nie rozumiesz to pytaj a chetnie Ci wszyscy pomoga troche inicjatywy i glowa do gory
-
- -
- Kontaktowanie:
Pragnę skromnie zwrócić uwagę, że chaos to nieodłączny element życia współczesnych ludzi, a niesmak też nierzadko....Jednak dalej w związku z tym całym softem czuję niesmak i haos...
Co do softu, to Jurek podał Ci przecież jedną propozycję. Nie podchodź do tego tak, że weźmiesz 1 rzecz, nauczysz się i "spokój". Nie ma spokoju! Elektronika to zdecydowanie nie jest rzecz dla ludzi bojących się nowości i pragnących "spokoju".
[ Dodano: 14-10-2005, 23:45 ]
Otóż to! Pozbądź się tego podejścia i będzie OK.Mam tylko taką jedną głupią wadę:/ Otóż boję się nowych rzeczy, których nie znam...
Potem jak już znam, to wydaję mi się to śmieszne, ale... Jakoś zawsze tak u mnie jest