Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

MIkroprocesorowy miernik kondensatorów AVT2725

Tom27
-
-
MIkroprocesorowy miernik kondensatorów AVT2725

Postautor: Tom27 » 13 paź 2005, o 20:25

Witam
Właśnie zmontowałem sobie „Mikroprocesorowy miernik kondensatorów” i powstał problem przy programowaniu procesora. Mianowicie nie mogę go zaprogramować. Pobrałem dwa pliki ze strony EdW jeden jako asm drugi hex no i ten hex wklejam do bascoma, ale do okienka programatora (w innych przypadkach działało) po próbie zaprogramowania procesora wyskakuje komunikat, że zawartość pamięci procesora nie jest taka sama, jaka w okienku programatora „Chip not the same as buffer” Próbowałem z innymi programami i wszystko jest ok. tą samą metodą, więc albo z kodem wynikowym hex jest coś nie tak albo bascom cuduje. Czy ktoś programował sam procka i może mi coś podpowiedzieć?
Pozdrawiam wszytkich!

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 13 paź 2005, o 22:11

1 ) jestes pewny ze dzila Ci programator, port w kompie (np. xp ma problemy z lpt, czasem potrzeba doladowac odpowiedni sterownik), czy ogolnie usterka elektroniki (poza uC i ukladem miernika)... wyklucz to. np zobacz czy bascom odczyta Ci typ uC.

2 ) Mozesz sprobowac wykonac erase, i pozniej programowac.
Byc moze np. sa ustawione fusebity "ochrony przed niepowolanym dostepem", co uniemozliwia weryfikacje wsadu (nie pamietam jak tam to bascom robil, moze automatem). Z kodem wynikowym, jesli idzie o programowanie, to nie tak moze byc tylko tyle ze jego rozmiar bedzie za duzy by wsadzic do procka... jak sobie chcesz to mozesz tam wpisac zupelne randomaizy.. inna sprawa ze taki kod nie ruszy bo nie bedzie mial zadnego sensu.

Awatar użytkownika
Pantera33
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Pantera33 » 14 paź 2005, o 08:02

jeśli to bascom51 (nie mam tego artykułu) i win xp, to u mnie jest też taki efekt: jak program jest mały to się programuje, jak dłuższy to jest komunikat. Więc po takim komunikacie zamykam bascom, uruchamiam, ustawiam opóźnienie na 2x dłuższe i programuje. Następnym razem to samo i tak dochodzisz do dużego opóźnienia. Jeśli to AVR i isp, to pewnie coś słabo gdzieś kontaktuje.

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 14 paź 2005, o 14:45

Przede wszystkim to dziękuję za zainteresowanie.
Jestem pewien, że programator działa, ponieważ sprawdziłem innym (banalnym) programem i bez problemu zaprogramował procesor (ten sam). To wyklucza niesprawny programator jak i również problemy z procesorem zresztą użyłem dwóch różnych z tego jeden po raz pierwszy (nowy). Również Bascom odczytuję typ procesora, więc komunikacja jest ok. Wykonuję również Erase a później odczytuję zawartość pamięci procesora i są faktycznie same FF-ki. Po takiej operacji próbuję zaprogramować ponownie i niestety ten sam komunikat „Chip not the same as buffer” Owszem nie sprawdzałem procesora w docelowym układzie, czyli mierniku kondensatorów, bo nie było, co sprawdzać, kiedy po naciśnięciu klawisza weryfikacji wyskakiwał komunikat o niezgodności programu w procesorze z zawartością bufora. Z powyższego wynika również, że nie mają tu znaczenia ustawione set-y. Również wielkość programu jest ok., ponieważ oryginalnie był stworzony dla tego właśnie procesora no i chyba autor to jakoś zaprogramował.
Owszem Pantera33 jest tto, Bascom8051 EP i Xp i dzieje się dokładnie tak jak napisałeś wchodzi mały przy dużym jest kkomunikat, alezastosowałem się do twojej rady i próbowałem zwiększyć opóźnienie (zgodnie z Twoim oopisem) niestetynic. Zainstalowałem sobie Bascom-a pod 98SE, którego mam na innej partycji i również nic dokładnie taki sam komunikat z opóźnieniem doszedłem do 400. Jakie masz u siebie opóźnienie?
Tak jak pisałem na początku dzięki bardzo za zainteresowanie, ale nie odpuszczajcie sobie i podpowiedzcie, co jeszcze mogę zrobić, bo sam nie wiele już zdziałam.

Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”