Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ładowarka akku Ni-Cd / Ni-MH z LCD/LED i procesorem...

Awatar użytkownika
BartP
-
-
Kontaktowanie:
Ładowarka akku Ni-Cd / Ni-MH z LCD/LED i procesorem...

Postautor: BartP » 11 paź 2005, o 21:09

Witam!
Czy zna może ktoś jakiś nie za drogi kit z taką mądrą ładowarką, która wyświetla na wyświetlaczu LCD albo LED parametry łądowania / rozładowania oraz pojemność ładowanych akumulatorków Ni-MH - AA i AAA ???
Tylko zależy mi na całym zestawie, tzn. komplet części.
Zapewne będzie ona na jakimś procesorku...
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie namiary.

ROM
-
-

Postautor: ROM » 11 paź 2005, o 22:05

Pojemnośc i rodzaj akumulatorów to trzeba podać samemu, ale , żeby na tej podstawie procesorek obliczał resztę, ustawiając odpowiednio parametry dla różnych rodzajów akku, podawać czas do zakończenia ładowania, mozliwość wyboru rodzaju ładowania (ładowanie szybkie lub standardowe)...
Ech pomarzyć dobra rzecz...a jakby to tego potrafił rozładować akku nie do końca wyładowany.... :| .

Awatar użytkownika
BartP
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: BartP » 11 paź 2005, o 22:17

Specjalnie nie podałem konkretnych wartości pojemności, prądów itd., bo chodzi mi o dowolne projekty takich ładowarek. Ciekaw jestem czy w ogóle takie są?
Na razie widziałem tylko jedną taką maszynę, sporych gabarytów i pewnie nie tanią, ale to był kupiony i profesjonalny sprzęt, jak się domyślam.
Mi wystarczy coś prostrzego.
Generalnie chodzi mi o to, żeby proces ładowania / rozładowania nie ograniczał się tylko do świecenia diody LED. Chciałbym widzieć dodatkowo właśnie jakieś mierzone wartości I, U, a luxusem była by wyświetlana wartość pojemności... :-)
Przecież dziś, w dobie mikrokontrolerów jest do do wykonania bez większych problemów.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 12 paź 2005, o 07:38

Poszperajcie np. na stronie www.maxim-ic.com jest tam trochę zaawansowanych układzików które realizują obsługę akumulatorów, ja np. zrealizowałem układ na DS2740 (licznik ładunku) razem z ładowarką wykonaną na podstawie aplikacji Atmela czyli AVR450 (oczywiście z różnymi modyfikacjami) - pięknie jest pokazywany ładunek podczas ładowanie i rozładowywania aku. Mozna znaleźć dużo zaawansowanych układów do zarzadzania nadzorem i monitorowaniem akumulatorów nie tylko na stronie dallas-maxim (tyle że tam można zamówić sobie próbki). Atmel wypuści niedługo układ o nazwie ATmega406 http://www.atmel.com/dyn/products/produ ... rt_id=3587 (mam juz zamówione próbki :) ) - warto się temu przyglądnąć.

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 13 paź 2005, o 07:56

No przymiesrzam sie do takiego temtu juz.. hoho ale wiecie jak to jest ;) kiedyś w koncu trzeba będize zrobić, ale najważniejsze juz mam.. czyli obudowę z zamocowanym wyswietleczem 2X16 wiec reszta to juz pikuś haha :)

ROM
-
-

Postautor: ROM » 13 paź 2005, o 22:42

No to czekamy, na ten pikuś :D.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”