Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obudowa do stroboskopu

Awatar użytkownika
mulkey
-
-
Obudowa do stroboskopu

Postautor: mulkey » 11 paź 2005, o 18:19

Witam wszystkich :569: chcialem sie poradzić w pewnej sprawie mianowicie złozylem stroboskop ten na lampie palnikowej IFK 120 poszukuje do niej jakiejs fajnej obudowy moze macie jakis pomysl jakies gotowe wzorce na necie ?? jesli jest to mozliwe to w miare najtaniej do 50 PLN

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 paź 2005, o 21:05

Ja robiłem z zasilacza od kompa AT czy ATX, zostawiałem dodatkowo wiatrak i dokładałem trafko 12V by go zasilić.
Sam strobo prosto z sieci przez przełącznik.
Reflektor przykręcałem na śruby do ściągającej się z obudowy blachy (tej przykrecanej na 4 srubki).
Trochę wyobraźni. :wink:

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 12 paź 2005, o 08:08

Możesz zrobić sobie obudowę za 3pln kupując blachę aluminiową i ją wyginając / wycinając. Problemem to to nie jest, nawet w elektronicznym często można kupić takie plastykowe obudowy róznej wielkości.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 12 paź 2005, o 09:27

Możesz zrobić sobie obudowę za 3pln kupując blachę aluminiową i ją wyginając / wycinając. Problemem to to nie jest, nawet w elektronicznym często można kupić takie plastykowe obudowy róznej wielkości.
Plastikowej nie polecam, za ciepło i ryzyko pożaru :(

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 12 paź 2005, o 12:46

Z blacha aluminiowa za to bedzie problem z gieciem i laczeniem. Jest krucha wiec moze pekac, a laczenie tylko na klej / nity / sroby (no w sumie wybor spory). Ale dlaczego sugerujesz aliminium, a nie zwykla stalowa ??

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 12 paź 2005, o 13:42

Bo aluminium jest o niebo łatwiejsze w obróbce przy zachowaniu kilku patentów np.
maczanie wiertła przed wierceniem w denaturacie ( wtedy alum się tak nie klei do wiertła).

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

Re: Obudowa do stroboskopu

Postautor: PICIA » 12 paź 2005, o 14:00

Witam wszystkich :569: chcialem sie poradzić w pewnej sprawie mianowicie złozylem stroboskop ten na lampie palnikowej IFK 120 poszukuje do niej jakiejs fajnej obudowy moze macie jakis pomysl jakies gotowe wzorce na necie ?? jesli jest to mozliwe to w miare najtaniej do 50 PLN
wykorzystać reflektory-szperacze od ciągnika rolniczego- dostęopne w sklepach do ciągników rolniczych koszt 26 zł .

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 12 paź 2005, o 14:20

Szczerze niegłupi pomysł:)

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 12 paź 2005, o 14:29

idealnie pasuje tam palnik i jest miejsce na elektronikę- koszt taki jak pisałem cena z wczoraj...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: re

Postautor: end » 12 paź 2005, o 15:06

idealnie pasuje tam palnik i jest miejsce na elektronikę- koszt taki jak pisałem cena z wczoraj...
Ummm, sam chyba się pokuszę o takie coś, akurat mam dwa zamówienia na strobo i mialem to wszystko w obudowe od zasilacza PC wsadzić.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 12 paź 2005, o 15:11

Bo aluminium jest o niebo łatwiejsze w obróbce przy zachowaniu kilku patentów np.
maczanie wiertła przed wierceniem w denaturacie ( wtedy alum się tak nie klei do wiertła).
Zgodze sie ze aliminium bez powlok (np. malowania) jest o wiele przyjemniejsze w "dotyku" ale ze latwiejsze w obrobce ?? raczej nie. Napewno stal jest elastyczniejsza jesli idzie o obrobke.

A reflektor... SWIETNY pomysl.. naprawde brawa za niego.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”