Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Źródło światła

wegeras
-
-
Źródło światła

Postautor: wegeras » 10 paź 2005, o 10:48

Witam. Proszę o radę -szukam jakiegoś silnego źródła światła do projektora -teraz mam włożoną230V/ 50W żarówkę halogenową. Macie jakieś inne propozycje? Może żarówka ksenonowa? -Warunek-cena do ok 50pln

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 10 paź 2005, o 19:32

no ma mzłe wiadomości dla ciebie..... myśle że za taką cene to spróbuj raczej poszukać jakiegoś zwiericadła czy soczewki skupiającej z jakiego wiekszego śródła..... bo palniki do rzutników to majątek....

wegeras
-
-

Postautor: wegeras » 10 paź 2005, o 21:52

a np 2X żarnik halogenowy 150W(taki z popularnych lamp halogenowych) umieszczony jeden nad drugim lub na krzyż + jakieś lustro? nikt nie przerabiał projektora?? ;-)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 10 paź 2005, o 22:06

W podrecznym instruktarzu dla budujacych wlasne projektory (nie wyprobowalem, bo nie mam odpowiedniej matrycy i soczewek), polecaja uzycie np. do celow testowych halogenA philipsa btt46 (ok 2550 lm i 150W). A docelowo oswietlenie lampy metalowo-halogenowe, niestety nie podaja jakiegos konkretnego symbolu, ale podobno siegaja 400W, 20 tys lm i zywotnosc do 15 tys h (oczywiscie sumuje tu podane tam parametry maksymalne). Nie wiem tez jaka cena tych ostatnich bo nic o tym nie wspominaja.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”