Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Łączenie zasilaczy

michalxb
-
-
Kontaktowanie:
Łączenie zasilaczy

Postautor: michalxb » 9 paź 2005, o 19:07

Witam!
Mam takie pytanie dość amatorskie :-)
czy mozna połączyć dwa identyczne zasilacze w jeden tzn.
potrzebuje 24V zasilacz do końcóki mocy
ale problem polega na tym że nie moge znaleźć w swoich szpagałach takei9go zasilacza
tymczasowo chciałbym podłaćzyć to do czego kolowiek zeby sprawdzic funkcjonowanie.

czy jezeli zrobie tak jak w bateriach czyli plus do minusa minus do plusa to osiagne moje 24V??

Oczywiście mam dwa identyczne dosłownie nie tylko parametramui marka model wszystko 12V

Pozdrawiam.
Michał M.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 9 paź 2005, o 19:42

Możesz.... stronę pierwotną wpinasz równolegle podając na każde trafo 220V natomiast stronę wtórną wpinasz szeregowo (koniec I uzwojenia z początkiem II uzwojenia) i masz 2x12V lub jak kto woli 24V :)

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 9 paź 2005, o 20:02

Moment jak mam to zrobić??
wybacz ale nie jestem dobry w elektronice to moje poczatki

aha mam małę pytanko czy zasilaz\cze znacząco wpływają na jakość dźwięku??
I jeszcze jedna sprawa co to znaczy odfiltrowane napięcie 24V??

Pozdrawiam.
Michał M.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 9 paź 2005, o 20:13

:) Na poczatek to powiedz jaki to zasilacz :idea: i jakie napiecie jest potrzebne do zasilania bo 24V moze byc stale lub przemienne. Moze ty potrzebujesz symetryczne. Wiecej danych lepsza odpowiedz :wink:
:D

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 9 paź 2005, o 20:25

Narazie masz jak połączyć dwa trafa ze sobą....

[ Dodano: 09-10-2005, 20:34 ]
Filtracja napięcia (jakie by ono nie było) to 'zamontowanie' kondensatorów filtrujących w zasilaczu celem wygładzenia napięcia... np takich jak w załączniku.
Załączniki
zas001.jpg
poł±czenia.JPG
poł±czenia.JPG (7.28KiB)Przejrzano 3261 razy

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 18 paź 2005, o 19:19

dobra spróbuje to zrobić i ponawiam moje pytanko jeżeli zasilam koncóke mocy zasilaczem to od jakosci napieciea dostarxczanego zalezy w duzym stopniu jakosc dźwięku??

Dziękuje i Pozdrawiam.
Michał M.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 18 paź 2005, o 19:31

:) Porownaj to do swiatla zasilanego z torpeda w rowerze jesli masz duza predkosc to swiatlo sieci jasno i ronomiernie. Jesli wolno to przygasa i jest slabiutkie. Malej mocy zasilacz -> slabe swiatlo. Wyzsze napiecie (duzy kondensotor filtrujacy) -> stabilna praca )* :idea: napiecie oczywiscie w zakresie pracy koncowki :wink:

* :no: czepiac sie szczegolow :wink:

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 18 paź 2005, o 19:38

okej rozumiem a jak mam dobrac kondenstaorki??

Pozdrawiam.
Michał M.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 18 paź 2005, o 19:45

:) na temat zasilaczy bylo juz troszke napisane na forum i mozna troszke poszperac zwlaszcza w postach o wzmacniaczach :idea: jesli dasz 10 000uF to mu nie zaszkodzi choc tez sa tacy co potrafia i dac 5 razy tyle to zalezy "jakim$ jestes audiofilem im wiecej tym lepiej :wink:

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 21 paź 2005, o 17:48

Generalnie mówiąc jeżeli masz końcówkę o dość dużej mocy i solidne mocowo kolumny to wskazane jest aby kondensatory w zasilaczu miału jak największą pojemność. Związane jest to z oddawaniem dużej mocy w impulsie przez głośniki niskotonowe...
Gdyby te kondensatory były małej pojemnści przy głośniejszej muzyce po prostu brakłoby zasilaczowi wydajności prądowej. Nie byłby w stanie poprawnie wysterować głośników niskotonowych przy dużych mocach wyjściowych.

Jeżeli chodzi o wzmacniacze 10-30W to nie ma sensu pakować aż tak ogromnych pojemności. Nie zaszkodzi.... ale też nie pomoże.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”