Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wyświetlacz LED

geotech
-
-
Wyświetlacz LED

Postautor: geotech » 7 paź 2005, o 18:25

Witam wszystkich.
Mam pytanie czy znacie jakies strony zwiazane z projektowaniem wyswietlaczy led takich jak np na salach sportowych do wyswietlania wyniku .Za wszelkie strony i pomoc dziekuje

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 7 paź 2005, o 20:30

Dokładnej strony Ci niestety nie podam, akurat dziś, jutro coś poszukam. Ogólnie mogę przybliżyć Ci temat. Taki wyświetlacz można zrobić na podstawie procesora programowalnego np C8051. Cała filozofia jest tu w programie i sprytnym połączeniu każdej ledki z innym adresem(pinem). Myślę, że jeśli zprecyzujesz dokładniej co Ci potrzeba, ktoś Ci tu pomoże, ja niestety jestem zbyt słaby w tej dziedzinie. Jeśli chdzi Ci jedynie o wyświetlacz numeryczny, bądź alfanumeryczny, można zrobić go na konkretnych wyświetlaczach[panelach??](takich jak są w zegarach elektronicznych, tylko większych - bo to na salę). Spróbuj poszukać na forum czy nie był poruszany temat, bo to ogólnie często wykożystywane urządzenie.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 7 paź 2005, o 20:36

:) looknij tu :arrow: EdW tam masz przyklad lacznie z krotkim filmem jak to dziala. A jesli chcesz wieksze to zamiast jednej diody mozesz wsadzic caly modul ktory bedzie z procka sterowany (oczywiscie z wlasnym zasilaniem) :wink:
:D

geotech
-
-

Postautor: geotech » 7 paź 2005, o 23:31

Moim projektem jest wyświetlacz Led. Jego zastosowanie to wyswietlanie wyników na sali sportowae.
Planuje by wyswietlacz ten pokazywał wyniki zarówno z piłki nożnej jak i siatki i kosza, tzn będzie tak zbudowany że poza punktami będzie wyświetlał np set w siatkówce a w koszu kwarty składać sie bedzie wiec z 6 cyfr i : (o00:00o) <-- cos w tym rodzaju jak obok.
Sposób wyświetlania cyfry bedzie taki że zbuduje dwa kwadraty z diód tak jak niżej samo obramowanie takich bloków bedzie wiadomo tyle co i cyfr.W zalezności od ilości elemetów musze wybrać czy robic to na układach cyfrowych czy zaprogramować jakiś procesor z rodziny 51 który bedzie to obsługiwał
_
|_|
|_|
Sova jeśli będziesz mógł popatrzyć za takimi stronami będe niezmiernie wdzięczny.
ACeK dzieki za pokazanie takiego projektu napewno to mi rozjaści tą sprawe .

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 8 paź 2005, o 19:52

Stron to ja nie znam, bo jak byś poszukał to znajdziesz jakieś gotowe schematy, ale wg mnie to się mija z celem - no chyba, że trzeba Ci to na jutro także szukaj – ale nic się nie nauczysz. Z tego co napisałeś to potrzeba Ci wyświetlacz numeryczny. Niezależnie jak duże te ledkowe cyfry mają być idea zostaje ta sama - procesor nimi sterujący. Ja widzę to w ten sposób: Mówisz, że chcesz używać jakiegoś 51. Np. AT89Cx051 ma chyba 15, które mogą przyjmować stany logiczne(0 lub 1) i to wystarcza. Taka wyświetlana cyfra może składać się z 7 segmentów(kształt takiej 8ki), i w zależności co chcesz wyświetlić odpowiedni segment się zapala. Jeśli 7 to na jednym procesorze możesz zrobić dwie cyfry. Teraz jeśli chcesz sterować to komputerem(jedynie wysyłać co ma się wyświetlić) to możesz komunikować się poprzez port rs232. Zauważ, że procesory nic nie muszą odpisywać komputerowi, więc możesz wszystkie połączyć "równolegle", a raczej ich porty RxD(nigdy tego nie robiłem więc jak ktoś wie, że tak nie wolno to niech napisze!!!). Do wszystkich portów RxD będzie szła taka sama informacja, ale jeśli programy na tych prockach będą się różnić i napiszesz programy, że na znak ASCII 1 pierwszy procek zaświeci jeden segment(a reszta w ogóle nie zareaguje), na ASCII 2 ten sam zapali drugi, na ASCII 3 trzeci..... na ASCII 65 n procek zapali któryś tam segment innej cyfry to uzyskasz efekt jaki Ci potrzeba. Możesz zrobić to jeszcze inaczej, na ASCII 1 pierwszy procek wyświetla na wyświetlaczu led cyfrę 1, na ASCII 2 wyświetla cyfrę 2.... na ASCII m wyświetla n prcek jakąś liczbę na k wyświetlaczu, nie będziesz musiał się martwić o skomplikowane starowanie po stronie PC. Zauważ, że nie potrzeba Ci jakiś super szybkich zmian tych danych(wyświetlanych na tablicy), więc po strzelonym golu lub przegranym secie, cyfry mogą się zmieniać jedna za druga w kolejnych taktach procesora lub pętlach programu(co i tak nie będzie zauważalne dla oka ludzkiego) na zasadzie wysyłania odpowiednik bitów do procesorÓW, na które jedynie konkretne będą reagować. Problemem jest tu program nasłuchujący i odbierający bity z rs232. Ja mam taki, ale nie jest mojego autorasta, więc niestety nie mogę się nim z Tobą podzielić. Aczkolwiek jeśli ktoś na forum, kto potrafi napisać bądź napisał taki da Ci kod, to z resztą mogę Ci pomóc. Jeśli nie zrozumiałeś o co mi chodzi napisz na priv to Ci wytłumaczę schematycznie.

geotech
-
-

Postautor: geotech » 9 paź 2005, o 06:55

Połowicznie zrozumiałem ale nie obraził bym sięgdybyś wysłał na priva szerszą instrukcje a tak na marginesie problem w tym że tej tablicy nie mige sterować kompem tylko musi być jakiś pilocik lub klawiaturka bezprzewodowa bo tablica ma być na sali sportowej i dośc wysoko zawieszona

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 9 paź 2005, o 08:46

Ja to widzę tak: Zerknij na obrazki które załączyłem, wszystko tak jak opisywałem tylko, że lepiej może widać, cyfra składa się z 7 segmentów i tworzy znaną Ci 8kę. Każdy segment jest połączony z pinem proca(oczywiście przez tranzystor ale to nie w tym rzecz teraz). Jeden proc np. AT89Cx051 ma 15 portów logicznych( 0 lub 1), więc do nich podłączasz właśnie bazy tranzystorów które będą zapalać lub gasić konkretne połączenie równoległe diod LED(np. 20 w szeregu lub równolegle – zależne od napięcia zasilania). Teraz zauważ jak połączyłem proce wyświetlacza z procem sterującym(można tu by było dać komputer-rs232, ale chcesz zdalne sterowanie więc daje następny proc). Proc sterujący jak wcześniej wspomniałem jest połączony ze wszystkimi procami wyświetlaczy. Proc sterujący portem TxD nadaje, a proce wyświetlaczy wszystkie połączone do tego samego portu odbierają TO SAMO. Teraz jak pisałem napisałbyś programy na procesory wyświetlaczy tak, aby procesor nr 1 widząc liczbę z przedziału ASCII(czyli kodu znaków od 0 do 255) od 0 do 20 wyświetlał na odpowiednim(jednym z dwóch podpiętych do niego) wyświetlaczu konkretną cyfrę(0 do 9) a reszta nie reagowała na ten przedział. Przy następnym nadawaniu proc nr 2 widząc liczbę z przedziału od 21 do 41 wyświetlał na swoich dwóch konkretną, a reszta by nie reagowała i tak dalej. Komunikacje bezprzewodową mógłbyś zrobić za pomocą podczerwieni(zadziała na około 10metrów, ale trzeba raczej zrobić mocne światło nadajnika(łącząc więcej diod nadawczych)). Da się to zrobić, tylko pytanie, czy właśnie takie rozwiązanie Ci pasuje?
Załączniki
schemat.GIF
Tu jest schemat blokowy(choć niezbyt chyba poprawny). Cały opisałem w po¶cie
schemat.GIF (8.3KiB)Przejrzano 4895 razy
wyÂświetlacz.GIF
Tu widzisz poł±czenie tych segmentów, np. port P1.0 odpowiada segmentowi 1.1, P3.2 odpowiada segmentowi 2.3 itd., zależnie jak± cyfrę chcesz procesor ustawia konkretne stany logiczne na konkretnych swoich portach(bo to spowoduje wła¶nie zapalenie
cyfra.GIF
To jest ta cyfra poskładana z segmentów składaj±cych się z poł±czenia równoległego lub szeregowego diod LED. Segmenty będ± sterowane tranzystorem który będzie sterowany konkretnym portem procesora
cyfra.GIF (2.04KiB)Przejrzano 4895 razy

geotech
-
-

Postautor: geotech » 9 paź 2005, o 09:09

Własnie o cos takiego mi chodziło teraz pozostaje dobór odpowiedniego procka diód no i napisanie programu dzieki teraz rozumie

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 9 paź 2005, o 13:14

Diody połącz wg schematu na dole, tranzystor będzie musiał mieć sporą moc strat, pamiętaj. Będzie działał jako przekaźnik także nie będziesz pewnie miał problemów z obliczeniami rezystorów, ja tam ogólnie mam ;). Procesor może być najzwyklejszy AT89C2051(koło 5pln!!!), u mnie program do komunikacji z RS232 zajmuje chyba niecały 1024bajty, także zostaje Ci jeszcze troszkę ponad 1k programu do napisania, nie musisz się stresować, że nie wejdzie na flash. Poszukaj na googlu lub na serwisach elektronicznych poświęconych programowaniu 8051 programu do komunikacji z RS232. Zamiast RS232 będziesz łączył ze sobą porty TxD i RxD kolejnych procesorów, więc nie będzie potrzeby stosowania max232. Dobrze odfiltruj zasilanie procesora(kondami 100n oraz większymi koło 470u), nie zaszkodziłoby zastosować dławik, ponoć lepiej sprawuje się niż kondensatory. W jednym poście po prostu czytałem, że jeśli proc uruchamia elementy pobierające dużo energii, to czasem bzikuje przez momentalny spadek mocy w obwodzie(no chyba, że będziesz zasilał go z oddzielnego odczepu trafa, to nie ma stresu). Oczywiście rezonator w pilocie i w urządzeniu musi być identyczny aby obydwa urządzenia się widziały. Nie mogę Ci dać programu na atmela, z powodu jakiego pisałem ale zaraz zajrzę na eleklektrodę bo chyba tam widziałem gotowy tutorial.

[ Dodano: 09-10-2005, 14:18 ]
http://www.elektroda.net/mikrokontrolery/index.html - zerknij w przykładach programów na `51 plik "serial". Nie wiem czy słuzy do tego bo trzeba było dużo czytać, ale sama nazwa wskazuje raczej na to.
Załączniki
segment.GIF
segment.GIF (2.8KiB)Przejrzano 4879 razy

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 9 paź 2005, o 18:30

Tranzystor powinien być PNP i obrócony o 180 stopni (emiter do zasilania, kolektor do diod) bo w podanym układzie może być problem z jego pełnym wysterowaniem.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 9 paź 2005, o 20:57

:) A ja przypomne sie jeszcze raz ze schematem z EdW bo tam jest przedstawione sterowanie az 80 LEDami a Tobie potrzeba 6 cyfr czyli 6 x 7 to jest 42 czyli zostana Ci jeszcze inne diodki do roznych celow w zapasie. Nikt nie powiedzial jak te diody w matrycy sobie umiescisz dlatego znich mozesz zrobic uklady cyfr ktore Ciebie interesuja ale to tylko tak mimo chodem a teraz juz mnie :no: ma :wink:
:D

Ps. Zobacz tez uklad taszy :arrow: Xled :idea:

geotech
-
-

Postautor: geotech » 13 paź 2005, o 14:06

Dziękuje wam za pomoc w tym temacie .Mam jeszce jedno pytanie do was jak sprawnie zbudować równiez tablice laed tyle ze do wyswietlania liter i cyfr taka powitalną na wejscie chodzi o cos takiego.Tablica muci sie składać z3 linijek
zzzzzzzzzzzzz
xxxxxxxxxxx
ccccccccccccc
Tak by w linijce zzzzzzzzz i xxxxxxxxxxx napis był stale wyswietlany np zespół szkół taki i taki wita w szkole i obok aktualna godzina a ostatnia linijka ccccccc ma wyswietlać tekst wpisywany z klawiatury np. jakieś szkolne informace i tekst ten ma płynąć od strony prawej do lewej

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 13 paź 2005, o 15:27

uuuu tu już mogą się pojawiać problemy, tzn. problemy nie, ale dużo więcej roboty. No jak chcesz aby był konkretny stały napis to polutuj porostu ten napis odpowiednio ustawiając ledki. Ten co ma się ruszać możesz zrobić razem z godziną(na bieżąca by się wysyłało takst(a raczej obrazek tekstu) z komputera). Ja myślę, że robić to znów na C51 nie ma sensu bo aby zrobić pływający tekst potrzeba około 100 takich procków, no chyba, że ktoś ma inny pomysł. Ja nie potrafię pomóc :(

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 13 paź 2005, o 15:46

No nie.. plywajacy tekst to sie juz robi wykozystujac bezwladnosc oka. Nie mam teraz zadnego linka ze schematem pod reka, ale jak nic nie znajdziecie to cos postaram sie wyszperac.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 13 paź 2005, o 15:59

Nie no oczywiście wiem o co chodzi z ta bezwładnością, ale tez trzeba zrobić matrycę która będzie nam wyświetlać go, a jeśli ma się wyświetlać tekst i to jeszcze nie w stałych miejscach(jak wyświetlacz alfanumeryczny) to trzeba zrobić wyświetlacz graficzny. No i o sterowanie tego wyświetlacza mi chodzi. A może zastosować jakiś sterownik wyświetlacza LCD monochromatycznego, tylko zamiast podłączać mu LCD dać te LEDy?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”