Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDDS na AD9850
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy budował ktoś DDS na AD9850. Podobno w ŚR 8/2004 jest artykuł o tym, ale nie mam żadnego numeru ŚR. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym ? A może ktoś mógłby mi wysłać scan tego artykułu z ŚR 8/2004 . Jeśli ktokolwiek wie coś na ten temat to proszę żeby się odezwał .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Więc tak. Chciałem sobie zbudować generator w.cz. Jako, że nie jestem w tych częstotliwościach mocny to szukam czegoś gotowego (schematu). Przypadkiem udało mi się trafić na aukcję „Świstaka” z AD9850 tam był odnośnik, że w ŚR 8/2004 jest schemat z wykorzystaniem oferowanego układu. Tak jak pisałem wcześniej nie posiadam żadnego numeru ŚR (prenumeruję tylko EP i EdW) a tym bardziej 4/2004. Więc stąd moja prośba.
Więc chcę zrobić sobie generator w.cz. może jakieś inne sugestie.
Co miałaś na myśli pisząc bo nie zrozumiałem
Więc chcę zrobić sobie generator w.cz. może jakieś inne sugestie.
Co miałaś na myśli pisząc bo nie zrozumiałem
Pozdrawiamtylko że z AD9833 - się robi ciągle więc trzeba deczko poczekać....
aj, przeskok myślowy, sorki...
ja teraz próbuję oswoić kostkę AD9833, to generator DDS - sin/triangle,
tyle że na małe f (kilka MHz), powolutku to idzie, bardzo...
o, a tu taka ciekawostka o AD9850:
http://www.analog.com/UploadedFiles/App ... 9AN557.pdf
o, a tu taka ciekawostka o AD9850:
http://www.analog.com/UploadedFiles/App ... 9AN557.pdf
Gotowy jest za to projekt z AD9834 - generuje do 25MHz - może bedzie w EP.... Swoja droga jakies kaprysne te kostki, ale udalo sie ja jakoś pokonaćaj, przeskok myślowy, sorki...
Pzdr
T.
chodzi o to aby nie powielać tematu, z resztą w dwóch różnych czasopismach...
ja tego swojego tak prędko nie ukończę, wiele innych spraw mnie absorbuje,
a przygotowanie 'papierowej' publikacji nie jest trywialne, to nie sieć że można
się zalogować i poprawić niedoróbki...
a jeżeli coś się wcześniej w EP pojawi to może i lepiej dla mnie,
zawsze warto poczytać i popatrzeć na czyjeś rozwiązania, ja z tymi
syntezerami nie miałam wcześniej nic do czynienia, to takie rozpoznanie przez walkę...
czasem nieco bolesne, ponieważ jedną kostkę już zabiłam...
n.
ja tego swojego tak prędko nie ukończę, wiele innych spraw mnie absorbuje,
a przygotowanie 'papierowej' publikacji nie jest trywialne, to nie sieć że można
się zalogować i poprawić niedoróbki...
a jeżeli coś się wcześniej w EP pojawi to może i lepiej dla mnie,
zawsze warto poczytać i popatrzeć na czyjeś rozwiązania, ja z tymi
syntezerami nie miałam wcześniej nic do czynienia, to takie rozpoznanie przez walkę...
czasem nieco bolesne, ponieważ jedną kostkę już zabiłam...
wierz mi, doceniam to co napisałeśW zasadzie jest tak że kobiety mają pierwszeństwo - ja nie widzę problemu
przepraszam,Ja tylko chciałem być miły , a wyszło jak zwykle........tyle, szkoda to dalej roztrząsać.
n.
pierwszy (który doprowadził do zejścia kostki) to obudowa mikro-SOIC...
to straszne maleństwo, poczytałam to co Marek Dzwonnik napisał o montażu smd, ale...
tak sobie wymyśliłam, że ten DDS nie będzie wlutowany w płytkę, tylko jako
taki moduł - na kawałku laminatu o wymiarach obudowy DIP8, wtykany w podstawkę
precyzyjną, to sample są, mam tylko kilka i szkoda mi tak je na stałe montować..
ale gdzieś zakwasiłam i już jedna mniej...
na samym początku problemy miałam ze skonfigurowaniem dzielników, ale przy pomocy
"AD9833 DDS Device Configuration Assistant " jakoś to zmęczyłam, ważne
aby częstotliwość wejściowego CLK była potęgą 2,
no to kwarc (generator) wydłubałam z jakiejś starej płyty głównej...
no, a jeszcze mi się ubzdurała funkcja wobulatora, aby zadać f.min, f.max i szybkość
przemiatania, to fajne jest bo można automatycznie zbierać dane do
np. charakterstyk przenoszenia wzm...
tyle że jak rekonfiguruję dzielniki w locie, to na oscyloskopie ten przebieg
jakiś dziwny jest...taki - porwany...ale to w/g mnie ciągle są bugi w moim kodzie..
poza tym zakłócenia...
znaczy się, trzeba odfiltrować produkty przetwarzania C/A
z samego DAC-a bo inaczej przebieg jest 'schodkowy', widziałam taki projekt
na AD9833 z jakiegoś niemieckiego czasopisma, oni tam dali filtr LC, na życzenie
włączany w tor wyjściowy małym, dobrej jakości przekaźniczkiem,
poza tym, cóż, chciałam w pełny cyfrowy interfejs użytkownika mieć, to znaczy
żadnych potencjometrów, tylko scroller (impulsator) i guziki... nakładanie składowej
stałej z przetwornika C/A, regulacja poziomu sygnału na VCA i takie różne...
troche przerost formy nad treścią, Fluke-a i tak nie zrobię, ale chociaż zawalczę...
to straszne maleństwo, poczytałam to co Marek Dzwonnik napisał o montażu smd, ale...
tak sobie wymyśliłam, że ten DDS nie będzie wlutowany w płytkę, tylko jako
taki moduł - na kawałku laminatu o wymiarach obudowy DIP8, wtykany w podstawkę
precyzyjną, to sample są, mam tylko kilka i szkoda mi tak je na stałe montować..
ale gdzieś zakwasiłam i już jedna mniej...
na samym początku problemy miałam ze skonfigurowaniem dzielników, ale przy pomocy
"AD9833 DDS Device Configuration Assistant " jakoś to zmęczyłam, ważne
aby częstotliwość wejściowego CLK była potęgą 2,
no to kwarc (generator) wydłubałam z jakiejś starej płyty głównej...
no, a jeszcze mi się ubzdurała funkcja wobulatora, aby zadać f.min, f.max i szybkość
jakiś dziwny jest...taki - porwany...ale to w/g mnie ciągle są bugi w moim kodzie..
poza tym zakłócenia...
na AD9833 z jakiegoś niemieckiego czasopisma, oni tam dali filtr LC, na życzenie
żadnych potencjometrów, tylko scroller (impulsator) i guziki... nakładanie składowej
troche przerost formy nad treścią, Fluke-a i tak nie zrobię, ale chociaż zawalczę...
No to moje gratulacje, bo moj projekt jest na razie mniej rozbudowany.... jest klawiatura do zadawania czestotliwosci z rozdzielczościa 1Hz (1Hz.....25MHz) i impulsator do zmainy czestotliwości z programowanym skokiem. Wszsytko działa i wobulacje mozna zrobic ale jeszce nie probowalem...bo doszedlem do wniosku ze latwiej bedzie badac charakterystyke przez krecenie impulsatorem: dół od 10Hz z krokiem 10Hz, potem 100Hz..1kHz z krokiem 100Hz potem co 1kHz do skutku - troche krecić trzeba. Wobulacja jest dobra jezeli mozna wynik pokazac na ekranie ale to inna para kaloszy....
poza tym zakłócenia...
Co do kształtu, to im wyzsza czestotliwość taktujaca DDS to kształ niższych czestotliwości lepszy. Dla fwej 50MHz do 10MHz nie widać żadnych schodków- przy wyższych czestotliwościach pewnie filtr doloprzepustowy by sie przydał. Robiłe próby z fwej =1MHz i efekt ten był wyraźnie widoczny.
reasumujac - zalożenia masz bardziej ambitne - ciekawy jesten jak Ci to wyjdzie. am tez pare pomyslów - miedzy innymi latwo jet zrobic modem FSK itp
pzdrawiam
T.
heh, też jestem ciekawa...planować i ponadgryzać z różnych stron jest łatwo,zalożenia masz bardziej ambitne - ciekawy jesten jak Ci to wyjdzie
potem się dopiero zaczyna...
a słuchaj, jak masz kbd i impulsator to pewnie jakiś display też, tak na logikę...
zastanów się nad czymś takim - pomysł zaczerpniety z mojego cyfrowego oscylka...
to takie rejestry z nastawami użytkownika...
jedna paczka danych to: f, amplituda, składowa dc, kształt, on/off filtru, etc..
i teraz tak - tryb pracy 'manual' - po prostu kręcisz 'gałkami', jak sobie ustawisz tak masz...
ale w dowolnym momencie możesz nacisnąć 'magiczny guzik' i te nastawy są zapamiętywane gdzieś
w EEPROM (w procku lub na zewnatrz) w 'rejestrze' o jakimś numerze...
tych rejestrów możesz mieć ile chcesz (aby rozsądną ilość), podobnie
możesz mieć zestawy (grupy) rejestrów, tak?
no, a w trybie 'memo' - kręcąc gałką wybierasz tylko kolejne rejestry
i taki komplet ustawień zaczyna pracować jako ustawienia bieżące...
ja sobie takie coś 'na sucho' naszkicowałam, kod nie współpracuje jeszcze
z generatorem jako takim, po prostu robi save/restore danych i zmienia ekraniki...
całkiem fajnie to działa, jak masz chwilę to może spróbuj coś podobnego?
no tak.....a słuchaj, jak masz kbd i impulsator to pewnie jakiś display też, tak na logikę...
pomysl ciekawy i jak bedzie wszstko inne dzialac dośc prosty do zrealizowaniazastanów się nad czymś takim - pomysł zaczerpniety z mojego cyfrowego oscylka...
to takie rejestry z nastawami użytkownika...
jedna paczka danych to: f, amplituda, składowa dc, kształt, on/off filtru, etc..
i teraz tak - tryb pracy 'manual' - po prostu kręcisz 'gałkami', jak sobie ustawisz tak masz...
ale w dowolnym momencie możesz nacisnąć 'magiczny guzik' i te nastawy są zapamiętywane gdzieś
w EEPROM (w procku lub na zewnatrz) w 'rejestrze' o jakimś numerze...
tych rejestrów możesz mieć ile chcesz (aby rozsądną ilość), podobnie
możesz mieć zestawy (grupy) rejestrów, tak?
no, a w trybie 'memo' - kręcąc gałką wybierasz tylko kolejne rejestry
i taki komplet ustawień zaczyna pracować jako ustawienia bieżące...
ja sobie takie coś 'na sucho' naszkicowałam, kod nie współpracuje jeszcze
z generatorem jako takim, po prostu robi save/restore danych i zmienia ekraniki...
całkiem fajnie to działa, jak masz chwilę to może spróbuj coś podobnego?
mam tez do rozwiazania problem z regulacja amapltudy - z DAC jest ok 0.6V - jak to wzmocnic równomiernie w całym paśmie ...trudna sprawa. penie skończy sie ze do np 1MHz bedzie ampl. wyjsciowa np 5V a powyzej tylko to co wyjdzie z DAC
z tymi ~600mV na wyjściu to jest nieco problem, fakt...
ja umyśliłam sobie korekcję...programową, to znaczy trzeba będzie zdjąć
charakterystykę toru na maksymalnym wzmocnieniu - na pewno wyjdzie 'krzywa',
potem przyjąć jaką 'wzorcową' wartość amplitudy i zależnie od wartości f
(to można jakoś na zakresy podzielić) - tak sterować VCA
aby zwiększać/zmniejszać wzmocnienie toru - wiedza
jak sterować VCA będzie w programie, stabelaryzowana
to będzie wymagało troche eksperymentów, ale powinno się udać...
ja umyśliłam sobie korekcję...programową, to znaczy trzeba będzie zdjąć
charakterystykę toru na maksymalnym wzmocnieniu - na pewno wyjdzie 'krzywa',
potem przyjąć jaką 'wzorcową' wartość amplitudy i zależnie od wartości f
(to można jakoś na zakresy podzielić) - tak sterować VCA
aby zwiększać/zmniejszać wzmocnienie toru - wiedza
jak sterować VCA będzie w programie, stabelaryzowana
to będzie wymagało troche eksperymentów, ale powinno się udać...
Ale się porobiło ja prawie nie łapię, o czym Wy piszecie. Więc może powrócę do źródłowego pytania a mianowicie Tasza
to twoje "ktoś ma..." czy to miało znaczyć, że masz, jeśli tak to zeskanuj jeśli możesz i podeślij mi proszę.
tomkob@e-mactel.com
to twoje "ktoś ma..." czy to miało znaczyć, że masz, jeśli tak to zeskanuj jeśli możesz i podeślij mi proszę.
tomkob@e-mactel.com
No widzisz... a przeciez jasno z dyskusji wynika, ze zarowno Tasza (AD9833) jak i Tomek_j (AD9834) sa w trakcie pisania niezaleznych artykulow. Tyle ze na ich wyniki trzeba jeszcze poczekac bo sa nieskonczone. Tak wiec niebardzo jest co skanowac, w koncu to ich dzielo... tresci tez niesadze by Ci udostepnili (bo szansa na wydanie tego pozniej juz nikla, chyba ze w sieci).Ale się porobiło ja prawie nie łapię, o czym Wy piszecie. Więc może powrócę do źródłowego pytania a mianowicie Tasza
tomkob@e-mactel.com
Re: DDS na AD9850
Tak wiec niebardzo jest co skanowac
A może ktoś mógłby mi wysłać scan tego artykułu z ŚR 8/2004
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym ?
ktoś ma...
tylko że z AD9833 - się robi ciągle więc trzeba deczko poczekać....
a co dokładnie chcesz wiedzieć? (oprócz skanów z ŚR)
Tasza
Z ciekawosci, jak sie skanuje doswiadczenia (Tom - nie ma w tym zadnej uszczypliwosci, wiec sie nie obrazaj).Gotowy jest za to projekt z AD9834 - generuje do 25MHz - może bedzie w EP
Ps. Na allegro ktos wlasnie sprzedaje SR (nawet 2 os - ale jedna z nich na szt. niby 5 zl i taniej - lacznie 20 szt do wziecia).
Ostatnio zmieniony 8 paź 2005, o 15:53 przez pajaczek, łącznie zmieniany 3 razy.