Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Pozdrawiamtylko że z AD9833 - się robi ciągle więc trzeba deczko poczekać....
Gotowy jest za to projekt z AD9834 - generuje do 25MHz - może bedzie w EP.... Swoja droga jakies kaprysne te kostki, ale udalo sie ja jakoś pokonaćaj, przeskok myślowy, sorki...
ja teraz próbuję oswoić kostkę AD9833, to generator DDS - sin/triangle,
tyle że na małe f (kilka MHz), powolutku to idzie, bardzo...
wierz mi, doceniam to co napisałeśW zasadzie jest tak że kobiety mają pierwszeństwo - ja nie widzę problemu
przepraszam,Ja tylko chciałem być miły , a wyszło jak zwykle........tyle, szkoda to dalej roztrząsać.![]()
No to moje gratulacje, bo moj projekt jest na razie mniej rozbudowany.... jest klawiatura do zadawania czestotliwosci z rozdzielczościa 1Hz (1Hz.....25MHz) i impulsator do zmainy czestotliwości z programowanym skokiem. Wszsytko działa i wobulacje mozna zrobic ale jeszce nie probowalem...bo doszedlem do wniosku ze latwiej bedzie badac charakterystyke przez krecenie impulsatorem: dół od 10Hz z krokiem 10Hz, potem 100Hz..1kHz z krokiem 100Hz potem co 1kHz do skutku
no, a jeszcze mi się ubzdurała funkcja wobulatora, aby zadać f.min, f.max i szybkość
przemiatania, to fajne jest bo można automatycznie zbierać dane do
np. charakterstyk przenoszenia wzm...
tyle że jak rekonfiguruję dzielniki w locie, to na oscyloskopie ten przebieg
jakiś dziwny jest...taki - porwany...ale to w/g mnie ciągle są bugi w moim kodzie..
poza tym zakłócenia...
znaczy się, trzeba odfiltrować produkty przetwarzania C/A
z samego DAC-a bo inaczej przebieg jest 'schodkowy', widziałam taki projekt
na AD9833 z jakiegoś niemieckiego czasopisma, oni tam dali filtr LC, na życzenie
włączany w tor wyjściowy małym, dobrej jakości przekaźniczkiem,
poza tym, cóż, chciałam w pełny cyfrowy interfejs użytkownika mieć, to znaczy
żadnych potencjometrów, tylko scroller (impulsator) i guziki... nakładanie składowej
stałej z przetwornika C/A, regulacja poziomu sygnału na VCA i takie różne...
troche przerost formy nad treścią, Fluke-a i tak nie zrobię, ale chociaż zawalczę...
heh, też jestem ciekawa...planować i ponadgryzać z różnych stron jest łatwo,zalożenia masz bardziej ambitne - ciekawy jesten jak Ci to wyjdzie
no tak.....a słuchaj, jak masz kbd i impulsator to pewnie jakiś display też, tak na logikę...
pomysl ciekawy i jak bedzie wszstko inne dzialac dośc prosty do zrealizowaniazastanów się nad czymś takim - pomysł zaczerpniety z mojego cyfrowego oscylka...
to takie rejestry z nastawami użytkownika...
jedna paczka danych to: f, amplituda, składowa dc, kształt, on/off filtru, etc..
i teraz tak - tryb pracy 'manual' - po prostu kręcisz 'gałkami', jak sobie ustawisz tak masz...
ale w dowolnym momencie możesz nacisnąć 'magiczny guzik' i te nastawy są zapamiętywane gdzieś
w EEPROM (w procku lub na zewnatrz) w 'rejestrze' o jakimś numerze...
tych rejestrów możesz mieć ile chcesz (aby rozsądną ilość), podobnie
możesz mieć zestawy (grupy) rejestrów, tak?
no, a w trybie 'memo' - kręcąc gałką wybierasz tylko kolejne rejestry
i taki komplet ustawień zaczyna pracować jako ustawienia bieżące...
ja sobie takie coś 'na sucho' naszkicowałam, kod nie współpracuje jeszcze
z generatorem jako takim, po prostu robi save/restore danych i zmienia ekraniki...
całkiem fajnie to działa, jak masz chwilę to może spróbuj coś podobnego?
No widzisz... a przeciez jasnoAle się porobiło ja prawie nie łapię, o czym Wy piszecie. Więc może powrócę do źródłowego pytania a mianowicie Tasza
to twoje "ktoś ma..." czy to miało znaczyć, że masz, jeśli tak to zeskanuj jeśli możesz i podeślij mi proszę.
tomkob@e-mactel.com
Tak wiec niebardzo jest co skanowac
A może ktoś mógłby mi wysłać scan tego artykułu z ŚR 8/2004
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym ?
ktoś ma...
tylko że z AD9833 - się robi ciągle więc trzeba deczko poczekać....
a co dokładnie chcesz wiedzieć? (oprócz skanów z ŚR)
Tasza
to twoje "ktoś ma..." czy to miało znaczyć, że masz, jeśli tak to zeskanuj jeśli możesz i podeślij mi proszę.
Z ciekawosci, jak sie skanuje doswiadczeniaGotowy jest za to projekt z AD9834 - generuje do 25MHz - może bedzie w EP
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości