Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNagrywanie jazdy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Miałem drobną kolizję drogową, i szybko się okazało że i ja, i mój oponent mamy całkowicie inne zdanie na temat zaistniałego zdarzenia.
Pomyślałem sobie że wszystko wyjaśnłby filmik z momentu kolizji.
Wydaje sie że dzisiaj nie powinno to być trudne. Mógłby to być aparat fotograficzny z funkcją video, albo jakaś kamerka nagrywająca w pętli. Starczy te kilka sekund przed zdarzeniem. Może ktoś ma jakieś pomysły, doświadczenia. Oczywiście mówimy o sytuacji najprostszej - dzień i przód. Proszę o wypowiedzi, moze coś wymyślimy.
Pomyślałem sobie że wszystko wyjaśnłby filmik z momentu kolizji.
Wydaje sie że dzisiaj nie powinno to być trudne. Mógłby to być aparat fotograficzny z funkcją video, albo jakaś kamerka nagrywająca w pętli. Starczy te kilka sekund przed zdarzeniem. Może ktoś ma jakieś pomysły, doświadczenia. Oczywiście mówimy o sytuacji najprostszej - dzień i przód. Proszę o wypowiedzi, moze coś wymyślimy.
-
- -
- Kontaktowanie:
No tak... tak jak napisales... Ale On tego nie chce uzywac w celach zarobkowych, nie swiadczy uslug dowodowych (jak np. wireoradary), nie chroni waznych budynkow rzadowych czy wielkiej korporacji, tylko obrony swojej tezy (np. w sadzie powinno wystarczyc przy, badz co badz niskiej wartosci sporu). Twoje racje, to tak, jakbys powiedzial ze amatorskie nagranie wideo morderstwa nie moze byc uznane za dowod tylko dlatego ze kamera nie ma homologacji. Inna sprawa, ze taki pochodzacy z camcoderow cyfrowych obraz moze byc latwo podwazony, jako latwy do edycji bez zostawiania sladow... ale mysle ze nie na poziomie stluczki samochodowej... jak by chodzilo o setki tys. zl. to i owszem.Taki filmik nagrany samodzielnie bez certyfikatów, zezwoleń i innego ścierwa jakiego zapewne wymaga od obywateli państwo polskie i tak Ci najprawdopodobniej nic by nie pomógł. Co z tego, że na nim byłoby wszystko widać? No licence, no proof.
Widze natomiast inny problem (choc moze tez nie tak tragicznie). Nagranie 640x480x15 fps to ok 1,2 MB/s. Czyli na karcie 128MB mamy lekko ponad 1,5 min nagrania. Trwalosc flashu to jakies 100 tys cykli zapisu... pobieznie liczac to jakies 2,5 tys godzin... no moze nie tak zle...
-
- -
- Kontaktowanie:
Pragnę przypomnieć, że w Polsce jest tak, że gdy dziennikarz zrobi prowokację i kupi lewy dowód na bazarze, nagra to i zaniesie do prokuratury to prokurator w imieniu pseudoprawa jakie tu panuje wnosi oskarżenie przeciw temu dziennikarzowi. Tyle na temat tego co za co może służyć.
To co napisałeś pajączku jest słuszne bo jest napisane z punktu widzenia człowieka zdrowego na umysle i mającego elementarne poczucie sprawiedliwości. Ale takie cechy obce są polskiemu wymiarowi niesprawiedliwości.
Jedyne zastosowanie systemu to unaocznienie zdarzenia oponentowi wykazującemu się dobrą wolą lub złą wolą ale o małym nasileniu.
To co napisałeś pajączku jest słuszne bo jest napisane z punktu widzenia człowieka zdrowego na umysle i mającego elementarne poczucie sprawiedliwości. Ale takie cechy obce są polskiemu wymiarowi niesprawiedliwości.
Jedyne zastosowanie systemu to unaocznienie zdarzenia oponentowi wykazującemu się dobrą wolą lub złą wolą ale o małym nasileniu.
Tylko mnie zabijcie ze nie na temat ale nie moglem sie powstrzymac by nie zamiescic tego linka pozyczka i podatki nie wiem jak jest w innych krajach ciagle jestem
-
- -
- Kontaktowanie:
aparat odpada bo po sfilmowaniu potrzeba troche czasu by to co nagral zgral do pamieci (w tedy nic nie rejestrujesz) W Twoim przypadku najlepiej jest uzyc kamere video na male kasetki najmniejsza predkosc i uklad informujacy ze skonczyla sie kaseta. Albo jakas kamera mala camera moze byc czarno biala z wyjscia analogowego na przetwornik cyfrowy to zapis do pamieci cos ala uklad oscyloskopu cyfrowego AOC tyle ze czestotliwosc taktowania oraz ilosc pamieci duzo wieksza
BTW moze przestan histeryzowac
BTW moze przestan histeryzowac
No tu sie z Toba nie zgodze... moze pierwotne aparaty cyfrowy oferujace nagrywanie "filmow" i mialy takie ograniczenia, fakt. Obecnie w wiekszosci nowych modeli dlugosc filmu jest ograniczana wielkoscia dostepnej pamieci, a wiec przy karcie 1GB to jest max. wielkosc zarejestrowanego filmu... sadzisz ze ma on 1GB pamieci operacyjnej a to przeciez nie najwieksze obecnie dostepne flashe.aparat odpada bo po sfilmowaniu potrzeba troche czasu by to co nagral zgral do pamieci (w tedy nic nie rejestrujesz)
Dawnej problem byl w transferze uC -> flash, oraz wydajnosci uC, obecnie zarowno procki sa szybsze, jak i transfer do/z pamieci znacznie sprawniejszy...
Aaaa... inna sprawa to funkcja zapetlenia nagrywania... tego w aparacie raczej nie uswiadczysz.