Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWychyłowy wskaźnik mocy chwilowej
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam,
chciałbym wykożystać ten wskaźnik do wskazywania mocy chwilowej wzmacniacza. Jedyny problem jaki mam to to, że nie wiem jak to zrobić. Myślałem nad zrobieniem w ten sposób, że rozkręcając pokrętło Volume szedłby na niego jakis prąd stały i byłby wychylony cały czas tak samo. Jednak uważam, że o wiele lepszym efektem byłaby podskakująca wskazówka w rytm muzyki. Chciałbym to zrobić jaknajprościej się da, najlepiej na jakimś BC550. Nie znam sie zbytnio na tranzystorach, dlatego proszę o pomoc. Ja myślę, że możnaby było zrobić tak: do zasilania podłączyć wskaźnik i tranzystor bipolarny w szeregu i teraz w zalezności od prądu jaki będzie przepuszczać obwód kolektor - emiter, wskazówka będzie się odchylać więcej lub mniej. Problemem wg mnie byłoby, że obwód bramka - emiter niebyłby spolaryzowany(bo po co, jeśli potrzeba nam tylko jedną połówke sygnału). Ale ten brak polaryzacji może wiązać się ze zmianami oporu, bo w momencie połówki dodtaniej obwód BE będzie przewodzić także będzie mały opór, a w momencie połówki ujemnej BE będzie zaporowo, opór będzie wysoki. Teraz jeśli bramke podłączylibyśmy równolegle do toru audio, to ów zmiana oporu powodowała by konkretne zniekształcenia(przy małym oporze większy spadek napięcia - jakby zniekształcenie nieliniowe). Jak zrobić to tak, zeby nie miało żadnego wpływu na audio, działało dobrze i najlepiej było zasilane napięciem niesymetrycznym, ale nie musi tak być
chciałbym wykożystać ten wskaźnik do wskazywania mocy chwilowej wzmacniacza. Jedyny problem jaki mam to to, że nie wiem jak to zrobić. Myślałem nad zrobieniem w ten sposób, że rozkręcając pokrętło Volume szedłby na niego jakis prąd stały i byłby wychylony cały czas tak samo. Jednak uważam, że o wiele lepszym efektem byłaby podskakująca wskazówka w rytm muzyki. Chciałbym to zrobić jaknajprościej się da, najlepiej na jakimś BC550. Nie znam sie zbytnio na tranzystorach, dlatego proszę o pomoc. Ja myślę, że możnaby było zrobić tak: do zasilania podłączyć wskaźnik i tranzystor bipolarny w szeregu i teraz w zalezności od prądu jaki będzie przepuszczać obwód kolektor - emiter, wskazówka będzie się odchylać więcej lub mniej. Problemem wg mnie byłoby, że obwód bramka - emiter niebyłby spolaryzowany(bo po co, jeśli potrzeba nam tylko jedną połówke sygnału). Ale ten brak polaryzacji może wiązać się ze zmianami oporu, bo w momencie połówki dodtaniej obwód BE będzie przewodzić także będzie mały opór, a w momencie połówki ujemnej BE będzie zaporowo, opór będzie wysoki. Teraz jeśli bramke podłączylibyśmy równolegle do toru audio, to ów zmiana oporu powodowała by konkretne zniekształcenia(przy małym oporze większy spadek napięcia - jakby zniekształcenie nieliniowe). Jak zrobić to tak, zeby nie miało żadnego wpływu na audio, działało dobrze i najlepiej było zasilane napięciem niesymetrycznym, ale nie musi tak być
- Załączniki
-
- wskaznik.jpg (9.56KiB)Przejrzano 8841 razy
To zwykły wzmacniacz nieodwracający, z diodą na wyjściu. Nie ma co rysować, ale masz
R -100k
R1 - dobierasz w zależności jakie chcesz mieć wzmocnienie - proponuję maksymalne do zasilania, potem ograniczysz to przez dzielnik r2
R2 - za pomocą dzielnika dopasowujesz napięcie dla wskaźnika.
Dioda puszcza ci połówkę sygnału minus 0,6V (polaryzacja złącza), ale jak wzmocnisz sobie do 12V, to 1/20 nie będzie grała roli.
Wersja z podwójnym zasilaniem byłaby prostsza o dzielnik napięcia na początku, i miałaby dzięki temu dużą impedancję wejściową, przy wzmacniaczu z wejsciowymi tranzystorami polowymi 10^14 Ohmów. Wtedy nic ci nie zakłóca sygnału audio. Jak masz możliwość zasilić symetryczie, to polecam.
Jeszcze jedna rzecz - przy niektórych typach wzmacniaczy należy dać rezystor (ok 1k) jedna nóżka pomiędzy wzmacniaczem i diodą, druga do plusa (wzmacniacz z otwartym kolektorem)
Pozdrawiam
R -100k
R1 - dobierasz w zależności jakie chcesz mieć wzmocnienie - proponuję maksymalne do zasilania, potem ograniczysz to przez dzielnik r2
R2 - za pomocą dzielnika dopasowujesz napięcie dla wskaźnika.
Dioda puszcza ci połówkę sygnału minus 0,6V (polaryzacja złącza), ale jak wzmocnisz sobie do 12V, to 1/20 nie będzie grała roli.
Wersja z podwójnym zasilaniem byłaby prostsza o dzielnik napięcia na początku, i miałaby dzięki temu dużą impedancję wejściową, przy wzmacniaczu z wejsciowymi tranzystorami polowymi 10^14 Ohmów. Wtedy nic ci nie zakłóca sygnału audio. Jak masz możliwość zasilić symetryczie, to polecam.
Jeszcze jedna rzecz - przy niektórych typach wzmacniaczy należy dać rezystor (ok 1k) jedna nóżka pomiędzy wzmacniaczem i diodą, druga do plusa (wzmacniacz z otwartym kolektorem)
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- rys.GIF (1.64KiB)Przejrzano 8770 razy
A co myślicie o tym. Tak, jak na początku planowałem, elektronika byłaby podpięta na samym wejściu wzmacniacza równolegle do toru audio. Następnie sygnał z wyjścia line-out byłby wzmacniany przez tranzystor BC550(napięcie na bazie było by 2/3 napięcia zasilania), wzmocnienie regulowałbym poprzez rezystor R, w zależności od potrzeby. Kondensator 1u separowałby sygnał wzmocniony zmienny od składowej stałej. Następnie dwie diody 1n4148 rozdzielały by: połówka dodatnia szła by na układ Taszy, a połówka ujemna na wskaźnik przesterowania. Wskaźnik przesterowania zrobiłbym na opampie(komparator), do wejścia nieodwracającego dałbym stałe napięcie z dzielnika R4, R3. Dioda Led sygnalizowałaby przekroczenie napięcia odniesienia(bym ustalił takie, gdy robi się już przesterowanie). Kond C1 byłbym aby wygładzić połowę sygnału na "stałe" napięcie do porównywania.
- Załączniki
-
- el.GIF (4.52KiB)Przejrzano 8754 razy
-
- -
- Kontaktowanie:
Powiem to tak jeden jedyny raz - to forum to forum nie dotyczy zawiłości języka polskiego i wkurzają mnie ludzie którzy nie piszą na temat.
Jeśli pójdziesz na filologię polską to się dowiesz że z tą odmianą nie jest tak prosto.
Proszę odmień nazwisko Gołąb lub Gołomb.
Cokolwiek odpiszesz i tak nie odpowiem.
PozdrAS
Jeśli pójdziesz na filologię polską to się dowiesz że z tą odmianą nie jest tak prosto.
Proszę odmień nazwisko Gołąb lub Gołomb.
PozdrAS
Jak bym mial teraz uczyc sie polskiego od zera... to nie podjal bym tej proby ponownieNo, ale zawsze możemy się chwalić, że znamy jeden z najtrudniejszych języków w tej części świata .
A jednak powiedziales 2 razy. To ze jakies forum nie dotyczy zawilosci danego jezyka, nie znaczy ze mozna ten jezyk bezkarnie kaleczyc. (a jesli juz sie to robi nieswiadomie to nalezalo by sie poprawic na przyszlosc).Powiem to tak jeden jedyny raz - to forum to forum nie dotyczy zawiłości języka polskiego i wkurzają mnie ludzie którzy nie piszą na temat.
Nie... dziekuje postoje. Jak bym mial skonczyc jeszcze jakis kierunek, nie bylby to napewno zaden humanistyczny.Jeśli pójdziesz na filologię polską to się dowiesz że z tą odmianą nie jest tak prosto.
A tu juz Cie nie rozumiem... to chcesz zebym cos napisal czy nie ??Proszę odmień nazwisko Gołąb lub Gołomb.
Pozatym mam wrazenie ze nie zauwazyles ze to jest Ta Tasza a nie Ten Tasza.
-
- -
- Kontaktowanie:
Słuchajcie agresja rodzi agresję, jak już chcecie się kłócić o takie, za przeproszeniem, pierdoły to idźcie na priv i pogadacie. Ja uważam, że każdy robi błędy i wystarczy delikatnie zwrócić uwagę, a nie od razu robić z igły widły.
Wracając do tematu wskaźnika, schemat który zamieściłem wyżej jest całkowicie niepoprawny. Powstał w ten sposób, że patrząc na preamp mikrofonowy próbowałem zmajstrować urządzenie dla mnie, nic o tym nie wiedząc. Mam już krótki kurs projektowania stopnia wzmacniającego na tranzystorze bipolarnym typu npn, także mogę zamieścić o co mi chodziło.
[ Dodano: 02-10-2005, 10:52 ]
O to mi chodziło.
Oczywiście połączenie tego amperomierza(mojego wskaźnika) byłoby inne(z diodą jak proponowała tasza - tylko trzeba pamiętać o 0,65V), chciałem jedynie zobaczyć czy wskazóweczka reaguje na sygnał wzmocniony(nawet kond CD nie potrzebny teraz). Niestety przy zasilaniu 5V wskazówka nawet nie drgnie . Idea przekazana - stały opór wejściowy, w praktyce niewypał, chyba żeby dodać jeszcze jeden stopień, wtedy naturalnie wskaźnik połączony z diodą w szeregu.
Wracając do tematu wskaźnika, schemat który zamieściłem wyżej jest całkowicie niepoprawny. Powstał w ten sposób, że patrząc na preamp mikrofonowy próbowałem zmajstrować urządzenie dla mnie, nic o tym nie wiedząc. Mam już krótki kurs projektowania stopnia wzmacniającego na tranzystorze bipolarnym typu npn, także mogę zamieścić o co mi chodziło.
[ Dodano: 02-10-2005, 10:52 ]
O to mi chodziło.
Oczywiście połączenie tego amperomierza(mojego wskaźnika) byłoby inne(z diodą jak proponowała tasza - tylko trzeba pamiętać o 0,65V), chciałem jedynie zobaczyć czy wskazóweczka reaguje na sygnał wzmocniony(nawet kond CD nie potrzebny teraz). Niestety przy zasilaniu 5V wskazówka nawet nie drgnie . Idea przekazana - stały opór wejściowy, w praktyce niewypał, chyba żeby dodać jeszcze jeden stopień, wtedy naturalnie wskaźnik połączony z diodą w szeregu.
- Załączniki
-
- el.gif (3.01KiB)Przejrzano 8705 razy
Ostatnio zmieniony 2 paź 2005, o 18:48 przez Sova, łącznie zmieniany 3 razy.
Jeśli sie uda, wprowadzimy na forum korekcję błędów ort. ( wszystko zależy od admina)Delikatnie zwracam uwagę, że "kłucić" i "pierduły" pisze się przez "ó", "odrazu" oddzielnie, "treba" to mam nadzieję literówka, a nie slang, "nie wypał" razem, "dodac" i "nauralnie" -vide "treba"
I bez nerwów, bo agresja nas zaatakuje
Skoro mowa o admin to ja mam taka propozycje by np cytaty lub uzytkownicy byli sprawdzani przez program i jesli jest zaznaczone ze uzytkownik ma rozowy krzyzyk to byla by uzywana forma zenska a dla pozostalych po staremu
widac ze php dodal ala napisał: a bylo by milo jakby napisal ala napisała: lub pod nickiem jest zawsze macho [fade]forma [/fade]