Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrzetwornica w Trilux TAP2511
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam, mam problem z w/w telewizorem, poczatkowo byla kompletna cisza i ciemnosc. Kierujac sie radami zamieszczonymi w innych postach wymienilem elektrolity w przetwornicy i wszystkie inne kondensatory w okolicy tranzystora BUZ, tranzystor BUZ, sprawdzilem rezystory wymieniajac R617 ktory dostal przerwy, sprawdzilem diody. Wowczas przetwornica zaczela probkowac. Zgodnie z radami zamieszczonymi w innych postach wylutowalem tranzystor odchylania linii wlaczajac zarowke 60W pomiedzy emiter i kolektor, dalej probkuje. Odlaczylem diody D611, 612, 613 aby wyeliminowac galezie +5V, +12V, +26V i dalej probkuje. Prawdopodobnie popelnilem blad wymieniajac tylko te elektrolity w przetwornicy po pierwotnej stronie trafa, zapominajac o tych po wtornej, nie mniej jednak mam pytanie, czy istnieje mozliwosc takiego podlaczenia zarowki, aby sprawdzic prace samej przetwornicy np zaraz na wyjsciu +145V? Dzieki za pomoc.
No to podmień te elektrolity po stronie wtórnej, może własnie tam leży przyczyna.(zbyt duże obciązenie po stronie wtórnej)Prawdopodobnie popelnilem blad wymieniajac tylko te elektrolity w przetwornicy po pierwotnej stronie trafa, zapominajac o tych po wtornej, nie mniej jednak mam pytanie, czy istnieje mozliwosc takiego podlaczenia zarowki, aby sprawdzic prace samej przetwornicy np zaraz na wyjsciu +145V? Dzieki za pomoc.
Wymienione C615 i C613 ? (strona pierwotna)
TDA4605 sprawny?
Czy rezystory R610 (330k) i R611(820k) są wporządku?
Z tego co mi wiadomo to własnie w ten sposób sprawdzamy pracę samej przetworki.(żarwka między E a C)
Podmien najpierw te elektrolity po wtórnej i zobaczymy.
być może o tym wiecie i wyskoczę jak filip z konpii, ale sam się kiedyś na tym przejechałem, więc na wszelki wypadek napiszę... otóż TDA4605 ma jeszcze po myślniku cyferkę 2 lub 3 lub 4... myślałem że nie jest ona istotna, ale po wymianie na ten z właściwą przetwornica ruszyła. a i w sklepach się zdaża, że sprzedają je nie patrząc na ostatnią cyferkę. jeśli piszę o rzeczach dla was oczywistych to przepraszam, ale może kto inny na forum skorzysta...
pzdr
Waldek
pzdr
Waldek
Dzieki za te uwage, ale wymienilem na ten wlasciwy, choc dobrze wiedziec ze to takie istotne. Narazie jednak w dalszym ciagu jestem w lesie...
[ Dodano: 28-09-2005, 15:18 ]
Mam wrazenie, ze wyczerpalem juz zasoby wlasnej pomyslowosci, a jedyna rzecza jakiej nie jestem pewien to trafo przetwornicy. Pytanie, czy objawem uszkodzenia trafa moze byc probkowanie przetwornicy???
[ Dodano: 28-09-2005, 15:18 ]
Mam wrazenie, ze wyczerpalem juz zasoby wlasnej pomyslowosci, a jedyna rzecza jakiej nie jestem pewien to trafo przetwornicy. Pytanie, czy objawem uszkodzenia trafa moze byc probkowanie przetwornicy???
Napiecie na nozce 2 w przedziale 5-7V, na 3 odpowiednio 1,6-1,9V, na 6 7-10V, na elce za mostkiem 300-307V, wszystko tetniace ale nie siecia a czestotliwoscia probkowania. Chyba musze wrocic do mostka i elki tuz za nim, prawdopodobnie probkowanie przetwornicy nie powinno powodowac takiego wachania napiecia bezposrednio po mostku?
[ Dodano: 29-09-2005, 20:58 ]
Nieprawdopodobne, ale dioda D605 w ukladzie wskazywala poprawne przejscia, a po wylutowaniu okazala sie padnieta. Przetwornica zapracowala, przesliczne dzieki za pomoc i cierpliwosc dla poczatkujacego. Dobra nauczka na przyszlosc, trzeba sprawdzac wylutowane elementy... Temat zamkniety.
[ Dodano: 29-09-2005, 20:58 ]
Nieprawdopodobne, ale dioda D605 w ukladzie wskazywala poprawne przejscia, a po wylutowaniu okazala sie padnieta. Przetwornica zapracowala, przesliczne dzieki za pomoc i cierpliwosc dla poczatkujacego. Dobra nauczka na przyszlosc, trzeba sprawdzac wylutowane elementy... Temat zamkniety.