Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pisk na wyj. S/PDIF po trafie separującym. Jak zlikwidować?

Awatar użytkownika
BartP
-
-
Kontaktowanie:
Pisk na wyj. S/PDIF po trafie separującym. Jak zlikwidować?

Postautor: BartP » 24 wrz 2005, o 15:09

Witam serdecznie kolegów elektroników!

Mam taki niemały problem i nie wiem już co z tym zrobić :-/
Chodzi o dorobione WYJście S/PDIF do procesora gitarowego Digitech VGS 2120 Artist.
Zrobiłem układ na CS8402A wg schematu i opracowania pobranego z netu. Układ ten, wraz z kilkoma układami CMOS (bramki i przerzutniki) ma za zadanie przekonwertować wewnętrzny format sygnału procesora na format S/PDIF.
Układ działa super dobrze, ale.... Jest jeden problem.

Otóż na wyjściu układu CS8402 (TXP) podłączyłem trafo separujące przez rezystor 91 Ohm i 75 Ohm równolegle do uzwojenia pierwotnego. Z trafa sygnał leci do wejścia cyfrowego karty Delta Audiophile 24/96.
Trafo jest takie, jak zaleca producent układu sc. I wszystko było by dobrze, gdyby nie cholerny pisk, słyszalny razem z sygnałem z procesora! !
Pisk ten jest małej częstotliwości, ok. 1kHz. Najdziwniejsze jest to, że jak podłączę ów przetwornik do wejścia PC-ta pomijając trafo, czyli tylko przez C i R, to pisku NIE ma!?!?

Czy może ktoś orientuje się o co tu chodzi?? Jak to pieroństwo zlikwidować?
Będę niezmiernie wdzięczny za wszelką pomoc!!
Załączniki
OpenMidLeft.jpg
CoaxTransformer.jpg
Tu jest trafo zrobione wg opisu twĂłrcy, ale pisk jest taki sam, jak na fabrycznym.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 3 paź 2005, o 11:44

Witam! Wychodzi na to, że to wejście nie lubi indukcyjności, a czy misi być to trafo, nie może to być na jakimś dzielniku oporowym? Ten procesor, to fabryczny wyrób, czy sam to robiłeś? Bardzo ładnie to wykonane.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BartP
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: BartP » 3 paź 2005, o 14:05

Witaj!
Eeeee, no bez jaj, taki procesor to nikt nie byłby w stanie wykonać :-)
To wyrób Digitecha.
Co do trafa, to tak jak pisałem, chcę odizolować to wyjście galwanicznie, żeby mieć spokój!
Jakoś nic z tym nadal nie można zrobić i nikt nie potrafi pomóc :-/
Myślę więc nad przepuszczeniem sygnału przes transoptor CNY17. Wówczas chociaż sam sygnał rozdzielę galwanicznie, a masa pozostanie połączona.
Nie wiem skąd i dlaczego biorą się jakieś napięcia zmienne pomiędzy masami PC-ta i procesora, chociaż wszystko jest podłączone do JEDNEGO gniazda i UZIEMIONE !?!?
Czasem mnie normalnie kopło!? Już teraz nie wiem, czy nie powinienem odpiąć wszystkich uziemień sprzętu, który posiadam...?
Jak myślicie??

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 3 paź 2005, o 14:29

Witaj!
Eeeee, no bez jaj, taki procesor to nikt nie byłby w stanie wykonać :-)
To wyrób Digitecha.
Co do trafa, to tak jak pisałem, chcę odizolować to wyjście galwanicznie, żeby mieć spokój!
Jakoś nic z tym nadal nie można zrobić i nikt nie potrafi pomóc :-/
A jakie masz to trafo? Probowales specjalizowanego np DA101? Probuj też zaekranować posiadane trafo.
Myślę więc nad przepuszczeniem sygnału przes transoptor CNY17. Wówczas chociaż sam sygnał rozdzielę galwanicznie, a masa pozostanie połączona.
hm...probuj, albo nie nie próbuj szkoda czasu...S/PDIF przez CNY17 to nie jest dobry pomysł :| Poz tym co rozumiesz przez "sygnał bedzie rozdzielony galwanicznie ale masa połaczona" i izolacja galwaniczna z połaczonymi masami :? .

Awatar użytkownika
BartP
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: BartP » 3 paź 2005, o 14:44

Zastosowałem jak już mówiłem oryginalne trafo, zalecane przez producenta tego układu scalonego, tj. PE65612.
I efekt jest identyczny jak przy trafie wykonanym własnoręcznie...
Czemu piszesz, że transoptor to zły pomysł???
Przecież dzięki niemu rozłączę galwanicznie wyjście scalaka z wejściem PC-ta. Tylko masa pozostanie wspólna, ale to nawet przy wepniętym wtyku sygnału analogowego.
Jeśli nie transoptor to co?? Obecnie mam taki MB104, to chyba odpowiednik CNY17.

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 3 paź 2005, o 15:07

Zastosowałem jak już mówiłem oryginalne trafo, zalecane przez producenta tego układu scalonego, tj. PE65612.
I efekt jest identyczny jak przy trafie wykonanym własnoręcznie...
Może problem tkwi w połaczeniu zasialań, mas, blokowaniu itp. Jeżeli nadajnik S/PDIF ma bufor prądowy mogacy sterować trafem, to pewnie przy jego zastosowaniu zwieksza sie pobór prądu (impulsowo). Przy sprzeżeniu pojemnosciowym sterowanie jest napięciowe....tak sobie głośno mysle...... 8)
Czemu piszesz, że transoptor to zły pomysł???
Przecież dzięki niemu rozłączę galwanicznie wyjście scalaka z wejściem PC-ta. Tylko masa pozostanie wspólna, ale to nawet przy wepniętym wtyku sygnału analogowego.
Jeśli nie transoptor to co?? Obecnie mam taki MB104, to chyba odpowiednik CNY17.
Bo transoptor nie jest w stanie przenieść sygnału S/PDIF. Szybsze odmiany CNY17 ledow sobie radza z 9600bd przy RS232. Zdajesz sobie sprawe z jaka predokością jest przesyłany strumień danych S/PDIF??? Zreszta zastosuj TOTX173 i TORX173 ze swiatlowodem i masz po sprawie. Pewne i z pelna izolacja galwaniczna.

Awatar użytkownika
BartP
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: BartP » 3 paź 2005, o 15:16

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym sprzężeniem prądowym i napięciowym...?
Co do transoptora to fakt, spodziewałem się tego, że może on nie wydolić przy tej częstotliwości, dlatego szukałem wartości granicznej najpierw...
TORX.... hmmm Dobrze Ci mówić ;-)
Nawet mam sam nadajnik, ale po pierwsze nie mam odbiornika, po drugie musiał bym dorabiać zasilanko w karcie dzwiękowej na wejściu... :-/
Mimo wszystko spróbuję z tym transoptorem, bo co mi szkodzi...
Ale to zjawisko z trafem jest delikatnie mówiąc denerwujące.
Pytałem już 7-u ludzi o to i nikt nie jest w stanie pomóc...
Ja to mam pecha.....

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 4 paź 2005, o 07:23

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym sprzężeniem prądowym i napięciowym...?
Jak podłaczasz trafo do wyjscia bufora to obciażasz układ pradowo. Przy dośc dużej częstotliwości sygnału S/PDIF jeżeli nie masz dobrze prowadzonych mas, odpowiednio prowadzonego zasilania i dopasowanego wyjscia transormatora (uzwojenie wtorne) to moze układ ci sie poprostu wzbudza. Jeżeli sprzegasz nadajnik S/PDIF z odbiornikiem przez kondensator, to bufor wyjsciowy nadajnika pewnie jest duzo mniej obciazany i uklad sie nie wzbudza. Trudno jest wywnioskować, ale cyfrowe układy audio nie lubia zle zaprojektowanego druku - szczegolnie masy i zasilan.
Co do transoptora to fakt, spodziewałem się tego, że może on nie wydolić przy tej częstotliwości, dlatego szukałem wartości granicznej najpierw...
...........
TORX.... hmmm Dobrze Ci mówić ;-)
Nawet mam sam nadajnik, ale po pierwsze nie mam odbiornika, po drugie musiał bym dorabiać zasilanko w karcie dzwiękowej na wejściu... :-/
Mimo wszystko spróbuję z tym transoptorem, bo co mi szkodzi...
nic nie szkodzi, ale jezeli chcesz miec dobrze i nie babarać sie tygodniami to zastosuj Toslink - odbiornik i swiatłowód z wtyczkami kupisz w TME.

mrelektronik
-
-

Postautor: mrelektronik » 4 paź 2005, o 08:14

Witam
Widzę, że ten problem nęka Cię od dłuższego czasu. Szkoda, że nie udało Ci się zlokalizować miejsca tego pisku, choć wiem, że to czasami jest bardzo trudne.
W tej chwili jestem w pracy i nie mam zbyt dużo czasu, lecz podaj mi może namiar na maila to wieczorkiem postaram Ci doradzić coś sensownego, też na trafo PE.
Dla jasności muszę jeszcze znaleźć aplikację CS8402.
Pozdrawiam
mrelektronik@post.pl

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”