Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięOstrość w monitorze
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Prosze o pomoc
Nie mogę ustawić ostrośći na całym ekranie monitora albo środek jest ostry albo brzegi może ktoś wie co to za usterka.
Nie mogę ustawić ostrośći na całym ekranie monitora albo środek jest ostry albo brzegi może ktoś wie co to za usterka.
Re: Ostrość w monitorze
Na początek zastosuj ustawienia DEFAULTProsze o pomoc
Jesli nadal jest źle to:
Należy rozkręcić monitor, spróbować wyregulować ostrość na trafie WN "focus"
Jesli to nie pomoże, trzeba będzie sprawdzić podstawkę lampy kineskopu, czyli:
Zdjąć (delikatnie) przeczyścić styki i założyć spowrotem.
Sprawdzić czy jest o.k.
Jesli nie, to podmienić podstawkę na nową.
Przy okazji sprawdzić czy nie powstały zimne luty w okolicach tej podstawki jak i na jej stykach.
Napisac na forum czy pomogło.
Pozdr.
A podstawka kineskopu?Nie pomogło regulując środkowym pokrętłem w traffie WN można zmienić ostroąć na środeu lub na brzegu ekranu albo tu albo tu ustawiając pośrednio jest cały zamazany na ryunku wygląda to tak jak środek (czarny) jest ostry to brzegi (szary) są nieostre.
Jeśli, wyczyszczenie lub podmiana podstawki kineskopu nie pomoże, to raczej wina już samego kineskopu...
A napisz jeszcze, czy nie spadł Ci ten monitor czasem, albo uderzyłeś w niego...?
Zobacz też, czy pierścienie na szyjce kineskopu się nie poluzowały i nie przestawiły, bo one właśnie ustawiają zbierzność.Oczywiście cewki też mogły się przestawić.
Ciężko tak pomóc przez internet
Czy to się dzieje na każdej rozdzielczości?
Zobacz też, czy pierścienie na szyjce kineskopu się nie poluzowały i nie przestawiły, bo one właśnie ustawiają zbierzność.Oczywiście cewki też mogły się przestawić.
Ciężko tak pomóc przez internet
Czy to się dzieje na każdej rozdzielczości?
re
jesli zbieznosc nie była ruszana to zapewne wina kineskopu...
Witam
Prawdopodobnie jest to uszkodzenie układu DF (Dynamic Focus), jeśli taki układ wystepuje w tym monitorze (nie znam tego modelu). Aktualnie przerabiam to w monitorze Daewoo. Przyczyną takiego uszkodzenia sa najcześciej zmiany rezystancji rezystorów w układzie DF ( w okolicach trafa) albo uszkodzenia kondensatorów. Np. w moim są to kondensatory wysokonapięciowe 1kV w układzie DF.
Moze to być także wynikiem rozlegulowania zbieżnośći ale raczej nie samoistnym lub zamianą wyprowadzeń F1 i F2 w podstawce kineskopu. U mnie te problemy powstały w wyniku uszkodzenia trafopowielacza i dały znać o sobie po wymianie na nowy.
Pozdrawiam
Leszek
Prawdopodobnie jest to uszkodzenie układu DF (Dynamic Focus), jeśli taki układ wystepuje w tym monitorze (nie znam tego modelu). Aktualnie przerabiam to w monitorze Daewoo. Przyczyną takiego uszkodzenia sa najcześciej zmiany rezystancji rezystorów w układzie DF ( w okolicach trafa) albo uszkodzenia kondensatorów. Np. w moim są to kondensatory wysokonapięciowe 1kV w układzie DF.
Moze to być także wynikiem rozlegulowania zbieżnośći ale raczej nie samoistnym lub zamianą wyprowadzeń F1 i F2 w podstawce kineskopu. U mnie te problemy powstały w wyniku uszkodzenia trafopowielacza i dały znać o sobie po wymianie na nowy.
Pozdrawiam
Leszek