Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBascom Avr dla studentów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Powiem szczerze,studentem nie jestem,ale chciałbym kupić taniej.
Czy ktoś już się podszywał pod studenta ? Jak to zrobić ?
Czy ktoś już się podszywał pod studenta ? Jak to zrobić ?
-
- -
- Kontaktowanie:
Czy aż tak bardzo chcesz Bascoma? Nie lepiej zainteresować się avr-gcc? Mniejszy kod wynikowy, lepsza optymalizacja i dostępny za darmo. A pozatym C to C. Bascom jest tylko dla 8051 i AVR, a kompilatory C są dla każdego możliwego uK. Znajomość Bascoma nie za bardzo sie przydaje a znajomość C jest zawsze przydatna. Tyle współczesnych języków programowania opartych jest na C... Na dodatek chcesz zdobyć tańszą wersję w niezbyt właściwy sposób
Ja zaś nie lubię składni Bascoma...
Nie trzeba się urodzić profesorem, aby rozumieć C. Ja na początku też miałem straszne problemy ze zrozumieniem tych wszystkich średników, klamer (po przesiadce z Pascala) ale z czasem staje się to jasne. Tylko trzeba usiąść i trochę popisać programów. Nadal sugeruję, abyś zainteresował się językiem C. Warto.
Nie trzeba się urodzić profesorem, aby rozumieć C. Ja na początku też miałem straszne problemy ze zrozumieniem tych wszystkich średników, klamer (po przesiadce z Pascala) ale z czasem staje się to jasne. Tylko trzeba usiąść i trochę popisać programów. Nadal sugeruję, abyś zainteresował się językiem C. Warto.
Podpisuje sie pod tym co powiedzial radzio Jesli dopiero zaczynasz i upierasz sie przy bascomie to jest wersja demo ktora nie bedzie Cie nic kosztowala. A jesli juz masz wersje demo i Ci nie wystarcza to tym bardziej polecam C. Programowanie polega na tym ze piszesz program w wersji zrozumialej dla ludzi ktory potem jest zamieniany na kod zrozumialy dla procesora. Jesli wierz co chcesz zrobic (co ma robic procek) to musisz to zapisac w programie. Teraz wystarczy ze nauczysz sie sklad jak to sie robi w danym jezyku programowania i po bolu. Najlepiej uczyc sie na przykladach (chocby na stronie radzia) i praktycznie sprawdzac dzialanie. Swiat jest podzielony na zwolennikow bascoma lub C z tym ze to nie wazne az tak bardzo w czym sie programuje wazne by osiagnac zamierzony efekt. A mowienie "Jestem strasznie tępy" uwazam za usprawiedliwienie ze nie szukasz rozwiazania. Jesli ktos tam mowi ze ma opory moralne do tepych z pewnoscia nie nalezy
-
- -
- Kontaktowanie:
Na 100% jest to do zrealizowania, jedynie powstaje problem z płatnością, w grę wchodzi jedynie podanie przez email danych katy kredytowej chyba że cos sie zmieniło, nie wchodzi w gre przelew bankowy.Witam!
A gdzie można znależć informacje o wersji dla studentów i o możliwości jej zakupu???
Na stronie MSC nic takiego nie mogę znaleźć.
-
- -
- Kontaktowanie:
Bez przesady. Są biblioteki - bierzesz i korzystasz. Samodzielne napisanie obsługi LCD jest też proste - było już chyba opisywane WSZĘDZIE.Chciałem zapytać przy okazji, jak to jest z tym C, bo od dwóch lat używam tylko Bascoma i obawiam się, że np obsługa wyświetlacza LCD w C nie byłaby już tab banalnie prosta jak w Bascomie.
Ucząc się C musisz na początku wytężyć umysł (a moze nawet nie), ale dużo zyskasz i będziesz zadowolony . W końcu babrając się w elektonice wszyscy lubimy wyzwania a nie bezczynne siedzenie na tylku i czekanie na gotowe.