witam
potrzebuje prostego schematu zasilacza ktory daje stała wartość 4,5V najlepiej na stabilizatorze LM317 (nie chce regulowanego )
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siępotrzebuje 4,5V ;)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Akurat LM317 to regulowany stabilizator.
A powiedz mi...widziałes może note aplikacyjną tego układu?
Bo zdaje się, że tam własnie masz typowe aplikacje tego układu i własnie jest tam schemat zasilacza regulowanego.
Tak więc, zobacz notę, wykonaj układ z potancjometrem regulacyjnym napięcie OUT i później gdy już ustalisz 4,5V potencjometrem zastąp go rezystorem stałym albo po prostu zaklej sobie potencjometr i wszystko...
Czy czegoś nie rozumiem.
A tak na marginesie, to do czego Ci te 4,5V ? Bo może jest opcja zastosować stab. serii 7805 to w koncu tylko 0.5V więcej.
No ale zalezy do czego chcesz tego użyć i jaki to prad pobiera.
A powiedz mi...widziałes może note aplikacyjną tego układu?
Bo zdaje się, że tam własnie masz typowe aplikacje tego układu i własnie jest tam schemat zasilacza regulowanego.
Tak więc, zobacz notę, wykonaj układ z potancjometrem regulacyjnym napięcie OUT i później gdy już ustalisz 4,5V potencjometrem zastąp go rezystorem stałym albo po prostu zaklej sobie potencjometr i wszystko...
Czy czegoś nie rozumiem.
A tak na marginesie, to do czego Ci te 4,5V ? Bo może jest opcja zastosować stab. serii 7805 to w koncu tylko 0.5V więcej.
No ale zalezy do czego chcesz tego użyć i jaki to prad pobiera.
To może spróbuj podłączyć starą ładowarkę od Noki albo Siemensa (GSM).no wlasnie ja chce tylko wartosci rezystorow jakie mam zastosowac zeby miec te 4,5V
a to napiecie chce do discmana i nie wiem czy 5V moze byc bo to jest troche dziwne bo dziala na dwa "paluszki" czyli 3V a jesli sie chce podlaczyc zasilacz to 4,5V
A i spokojnie możesz podłączyć na stabilizatorze 7805
Chyba, że chcesz to LM317 ale czy warte to zachodu?