Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięInstalacja TV
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
WItam mieszkam w domku jednorodzinnym i na dachu mam pare anten i teraz TV4 i TVN śnieżą mi z dachu na strych schodzą 4 przewody i tak jak wyjąłem pierwszy z takiej skrzyneczki to miałem wszystko włożyłem go wyjąłem 2 zniknęła mi TVP 2 i śnieżył polsat włożyłem wyjąłem 3 nie było TVP1 włożyłem i wyjąłem 4 nie było TV3 TV4 i polsat śnieżył jak do tego wyjąłem 1 kabel polsat zrobił się dobry a TVN zaczął śnieżyć i moje pytanie który kabel jest na TVN skoro jak wyciągam 1 sam to TVN jest taki jak był a jak wyciągam 1 z 4 to już śnieży
Jejq... masz ich tylko 4, szkoda bo juz sie robil fajny galimatias. Poeksperymentuj jeszcze troche, ale z tego co opisales (i jesli ja to dobrze zrozumialem, co wcale nie jest pewne ) to najlepsze ustawienie masz chyba tylko bez przew nr 1.
Jak chcesz poczytac o instalacjach antenowych to odwiedz strone dipola.
Jak chcesz poczytac o instalacjach antenowych to odwiedz strone dipola.
Rozbież każby i połącz na nowo nie kable tylko sygnały tzn. dekoder ustaw na polsat z sumuj do niego te sygnałt kture go dają i tak samo z każdym innym sygnałem (ten dekoder to filtr pasmowo przepustowa o szarokości ok. 0.5Mhz - 1Mhz na częstotliwość programu) potem je wszystkie zsumuj tzn polsat na 1 ma pół sygnału i na 2 ma pół stgnału tyle że na 3 i 4 ma całe zakłucenia to daje to zakłucenia.
Albo wytresuj tak uC abu miał 4 wy do sterowania przekażnikami, we z odb podczerwieni aby na 1 dawał tvp1 czyli wszystkie przekaźniki na 2 dawał tvp2 czyli te 2 co trzeba itp. acha żeby 1 do 9 czy ile ich tam masz było zmienną od 1 do 9 czyli przy 0 dawało 9 a przy 10 dawało 1 i po odebraniu przez podczerwień odczekało ok 0.5s.
Albo wytresuj tak uC abu miał 4 wy do sterowania przekażnikami, we z odb podczerwieni aby na 1 dawał tvp1 czyli wszystkie przekaźniki na 2 dawał tvp2 czyli te 2 co trzeba itp. acha żeby 1 do 9 czy ile ich tam masz było zmienną od 1 do 9 czyli przy 0 dawało 9 a przy 10 dawało 1 i po odebraniu przez podczerwień odczekało ok 0.5s.
Niech zrobi prostą krosownicę z diodami na te kilka wejść i 4 wyjścia, do we podłączy przełącznik wielopozycyjny a do wy 4 przekaźniki tylko wtedy może zrezygnować z zmieniania programów pilotem bo i tak trzeba wstać aby zmienić anteny przełącznikiem.
Dzięki ACeK, bardzo przepraszam za nieczytelną formę wypowiedzi .[/fade]
Dzięki ACeK, bardzo przepraszam za nieczytelną formę wypowiedzi .[/fade]