Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Standardy Video

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Standardy Video

Postautor: Sova » 2 sie 2005, o 10:44

Witam, mam takie pytanko
Czy kamerę internetową po rozkręceniu da sie przerobic w taki sposób aby można ją było podłączyć do TV przez chinch? Mam także zwykłą kamerę HI8 Sony, także do rozkręcenia, może z nią byłoby łatwiej? W sumie chodzi mi o wywalenie wszystkiego co duże, pozostawienie samego obiektywu i elektroniki z ktorej da sie to zrobić. Czy moglibyscie także napisać, czy same moduły(te co łapia obraz, nie wiem jak to sie nazywa :P)mają jakiś jeden konkretny sygnał wychodzący? Jakis Standard o ktorym dałoby się cos przeczytać.

Mam jeszcze jedną proźbę, czy mógłby ktoś podac jakies strony gdzie mógłbym poczytać o wejściu chinch i tym standardzie. Z góry dziękuje za pomoc

[ Dodano: 02-08-2005, 12:38 ]
dla zainteresowanych tematem znalazlem narazie:
http://www.gvp-m.com/Glockgvpm.html

sukcesywanie będę dodawał nastepne witryny

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 2 sie 2005, o 21:13

:) Jesli pozwolisz sprobuje Ci troche rozjasnic (lub zamieszac intecje jak tow. Gierek) temat moze to juz wiesz ale tak na wszelki wypadek :idea: Standardy Video byly rozne to np VHS Beta V2000 pozniej dolaczyly do nich SVHS 8 Hi8 i one roznily sie sposobem zapisu i samym nosnikiem (kaseta) co je wszystkie laczy to ze mozesz podlaczyc do TV i ogladac bez wzgledu na format zapisu. Warto bys wiedzial jak jest wogole zbudowany sygnal telewizyjny)*.
Sygnal telewizyjny to sa obrazy zbudowane z lini. Dokladnie to sa dwa ale polobrazy co to zanaczy? To jakbys pomumerowal linie obrazu to parzyste to jeden polobraz a nie parzyste drugi sa zmieniane z czestotliwoscia 50Hz czyli jest emitowane 25 obrazow na sekunde. Te obrazy i linie gdzies musza sie zaczynac i konczyc. Te informacje sa zawarte w tak zwanych impulsach synchronizacji (sa dwa rodzaje pozioma i pionowa) do tego jest jeszcze przesylany sygnal dzwieku. Z regoly sygnal trafia do TV za pomoca anteny. A ze nadawane jest kilka (kilkanoascie) programow stworzono tak zwane kanaly TV ktore maja szerokosc 8Mhz. Te kanaly sa nadawane na roznych zakresach fal i aby uproscic konstrukcje uzywa sie glowice telewizyjna, wzmacniacz posredniej czestotliwosci by uzyskac sygnal telewizyjny w ktorym jest zawarte informacje (wizja synchronizacja H I V fonia) tyle ze tak bylo dopoki nie wymyslono kolorow. By bylo mozliwe ogladanie obrazow kolorowych trzeba bylo ta informacje dolorzyc do juz istniejacy systemow telewizji czarno bialej a ze swiat jest skaplikowany to uzywano trzy standarty NTSC, Pal i Secam. Teraz te sygnaly ktore masz na chinchach czy eurozlaczu to Audio Video czasem tez RGB (eurozlacze). Sygnal Audio to nic innego jak wlasnie wydzielony sygnal dzwiekowy ktory jest taki sam jak np z odtwarzacza cd czy tunera podany na wzmacniacz mocy. Video jest zlorzony wlasnie z info o synchronizacji V i H, polobrazy oraz informacje o kolorach (rowniez info o teletekst nadawany na wybranych liniach powrotu ramki). Poziomy tych sygnalow masz podane w linku ktory juz znalazles. Jesli poszukasz na tym forum to znajdziej troche na temat pal. Wszystkie kamery przemyslowe maja sygnal wizji zgodny z tym co jest na w tv na chinchach. Jak jest z kamera z USB :no: wiem. Ale na pewno bedziesz w stanie podlaczyc swoja Hi8 :wink:
:D

)* wyjasnie bardzo pobiezne :562: wiec sie :no: czepiac :568:

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 3 sie 2005, o 17:04

dziekuje za wyczerpującą wypowiedź, nie martw sie nie pomieszałeś tylko właśnie rozjasniłeś temat :). Ale chwilka Tobie chodzi, że kamerę moge podpiąć do TV, czy sam modół obrazu bedze mógł podpiąć do TV(eurozłącza bądź chincha), bo mi właśnie chodzi aby wywalić wszytko co nie potrzebne(elektronike do napedzania kaset, do odtwarzania itp) a zostawić sam ten obiektyw z kabelkami i podpiąć do tego zasilanie a potem do TV. Myślisz, ze bedzie się dało, czy producent jakos "utrudnił" całe urządzenie?

A co do tego sygnalu PAL i złącza chinch jesli masz jakąś witrynę na ten temat to podeślij, chcialbym poprostu zobaczyc jakie czestotliwosci tam są, jaki okres np nadania sygnalów synchronizacji itp, czy dałobysie poprostu coś zrobić na procesorku do tv.

[ Dodano: 04-08-2005, 21:58 ]
dla zainteresowanych tematem cos o VGA:
http://www.gamesx.com/hwb/co_VGAVesaDdc.html

Awatar użytkownika
M@rek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: M@rek » 8 sie 2005, o 06:07

Bieżesz rozbręconą kamerę włączasz kierujesz na siebie, podłączasz monitor (TV a nie kompowy) i odpinasz wszystko co nie potrzebne (jak nie ma pinów i złącz to od czego są obcinaczki) np, kasetę, monitor biczny lcd, czarno-biały obiektyw do oczny (z tymi elementami ostrożnie bo mogą się przydać, a z kasety jest fajny łokmen :mrgreen: ).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”