Witam!
Jestem tu pierwszy raz, na elektronice się znam słabo, to też liczę z Waszej strony na pomoc w moim problemie.
Ostatnio rozebrałem klawiaturę, żeby zobaczyć co ma w środku i okazało się, że pod klawiszami są takie czarne kropki, które trzeba naciskać, żeby na ekranie wyświetlały się literki.
Otóż chodzi mi o to: jak "przemieścić" daną kropkę w inne miejsce?
(chodzi tylko o jedną kropkę)
Nie chcę naciskać danej kropki w klawiaturze, ale chcę uruchamiać "ten klawisz" z dowolnego innego miejsca poza klawiaturą. Np. ja trzymam jakieś urządzenie połączone jakoś z kropką (kabelkiem?), uruchamiam je i ono naciska na kropkę.
Jak można skonstruować coś takiego w najprostszy sposób?
Jeśli tu nie zajmujecie się takimi sprawami, to gdzie powinienem się z tym problemem udać?
Zależy mi na tego typu "urządzeniu". Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZagadka - klawisze i klawiatura
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Klawisz na klawiaturze to jest styk ktory normalnie nie jest zwarty naciskaja go powodujesz zwarcie. W uproszczeniu mozna powiedziec ze klawiatura to taka duza matryca w ktorej folia A (gorna) przez nacisniecie klawisza styka sie z folia B (dolna) kazda z foli ma uklad sciezek ktore sa polacone z procesorem klawiatury. Czyli zwierajac klawisz zwierasz jakies tam nozki procesara. W Twoim przypadku wystarczy znales ktore sciezki (czarny punkt) klawisza ktory chcesz nacisnac jest podlaczona do procka (gorna i dolna) z tamtad mozesz wyprowadzi dwa kabelki do ktorych podlaczysz swoj niezalezny klawisz
Popatrz na obrazek, to jest wycinek schematu. Kwadrat z literką A to klawisz jaki Ciebie interesuje a te linie które prowadzą do "takiego czegoś" to jest zwykły kabelek przez który będzie płynąć prąd. "To coś" to jest styk, guziczek, poproś w elektronicznym o guziczek stykowy a sprzedawca bedzie wiedział o co chodzi. teraz do dwuch nożek guziczka lutujesz kabelki, jeden do jednej, drugi do drugiej. W ten sposób przylutowałeś ten styk SZEREGOWO, bo jakby w szereg, prawda? Teraz weź dwa pozostałe końce kabelków i postaraj się przylutować tak jak na obrazku do ścieżki w klawiaturze, jeden kabelek patrząc od góry przed klawiszem, drugi kabelek za klawiszem. W ten sposób przylutujesz ten styk(z kabelkami) RÓWNOLEGLE. Jak koledzy pisali mogą być problemy z przylutowaniem, bo teraz są folie a nie miedź itp, ale spróbuj zdrapac troche tej foli i lutowac. Powodzenia
Chyba nie wyrazilem sie jasno Po to mowilem zeby znalazl ktore to scieszki ida do procesora by kabelki przylutowal do tych wlasnie pinow na procku. Klawiatury zregoly sa foliowe ale folia jest podlaczona przez styk z mala plytka na ktorej jest elektronika (czytaj procek) ewentualnie podlaczyc sie przy styku ktory zregoly jest na wcisk
U mnie po bracie klewiatura siadła więc ją rozebrałem aby sprawdzić co nie styka i tak klawiatura jest foliowa, kawałek gumki leży se w rouku na nim ta folia ze stykami na niej płytka jedno stronna a na niej wiejka czarna pląba (pod nią ten scalak a raczej sama struktura) więc wziołem 3 obudowy, 2 wtyczki i 2 gniazdka db25, gniazdko małe klawiatury, nową klawiaturę, klucz analogowy x4, 20 przycisków, 10m kabla 20 żyłowego, przełącznik hebelkowy i 1 leda 2 kolorowego 10mm dla efektu.
popatrzułem jak lezie ścieżka po folji bo od każdego idą 2 przylutowałem 20 kabli między przyciskami a złączem1, do wtyczki przylutowałem te 20 żył przeciągnąłem przez 2 obudowę i dolutowałem 10 przycisków tak samo zrobiłem 2 zestaw zaśilanie i masę podłączyłem klawiaturze i płytce a kbclk i kbdata zrobiłem przez klucze sterowane przełącznikiem hebelkowym, tak miałem jotstiki cyfrowe .
Niestety żle podłączyłem zaśilanie płytki i wszystko się spaliło ocalała nowa klawiatura i komp dlatego teraz piszę
popatrzułem jak lezie ścieżka po folji bo od każdego idą 2 przylutowałem 20 kabli między przyciskami a złączem1, do wtyczki przylutowałem te 20 żył przeciągnąłem przez 2 obudowę i dolutowałem 10 przycisków tak samo zrobiłem 2 zestaw zaśilanie i masę podłączyłem klawiaturze i płytce a kbclk i kbdata zrobiłem przez klucze sterowane przełącznikiem hebelkowym, tak miałem jotstiki cyfrowe .
Niestety żle podłączyłem zaśilanie płytki i wszystko się spaliło ocalała nowa klawiatura i komp dlatego teraz piszę
Dzięki Wam za informacje!
Rozbierając klawiaturę, gdy doszedłem do folii, bałem się jej ruszyć, że ją zniszczę i myślałem, że to jakaś "magiczna technologia", że naciska się na czarną kropkę i obwód się zamyka, ale teraz już wiem o co chodzi, dzięki.
Rzeczywiście, mam problem z "porządnym" podłączeniem kabelków do czarnych kropek. Można to przecież zrobić taśmą klejącą albo plasteliną, ale czy jak się te kropki zabrudzą to klawiatura się zepsuje?
Muszę jeszcze pomyśleć jaki sposób "uzewnętrznienia" klawisza byłby dla mnie najwygodniejszy.
Zainteresował mnie ten guziczek stykowy, chyba się przejdę, żeby to zobaczyć. Bo z tego co pisze Sova, to właśnie czegoś takiego szukam.
Jeszcze raz dzięki!
Rozbierając klawiaturę, gdy doszedłem do folii, bałem się jej ruszyć, że ją zniszczę i myślałem, że to jakaś "magiczna technologia", że naciska się na czarną kropkę i obwód się zamyka, ale teraz już wiem o co chodzi, dzięki.
Rzeczywiście, mam problem z "porządnym" podłączeniem kabelków do czarnych kropek. Można to przecież zrobić taśmą klejącą albo plasteliną, ale czy jak się te kropki zabrudzą to klawiatura się zepsuje?
Muszę jeszcze pomyśleć jaki sposób "uzewnętrznienia" klawisza byłby dla mnie najwygodniejszy.
Zainteresował mnie ten guziczek stykowy, chyba się przejdę, żeby to zobaczyć. Bo z tego co pisze Sova, to właśnie czegoś takiego szukam.
Jeszcze raz dzięki!
siema jestem tu pierwszy raz .. potrzebuje schemat graficzny polaczen zyl w wtyczce 9 pin din jak w takim kablu http://shopping.lycos.co.uk/9433en5815586647.html rozwalilem owa wtyczke i nie mam pojecia jak teraz polaczyc tych 9 zylek do ktorych kolcow dzieki z gory za pomoc kocur112@wp.pl