Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLampa Plazmowa
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Do THE END-a
Mam małą propozycję....
ale o tym w mailu... bo jest to sprawa raczej nie publiczna
[ Dodano: 28-04-2005, 20:03 ]
Do nie posiadających jeszcze trafa (ja już na szczęście mam od dawna)
wszyscy zawsze piszą "trafo wyjąłem z jakiegoś starego TV"
no a inni właśnie chcą konkretów więc sprawdziłem tego grata z którego wyjąłem trafko
i... nazywa się to "ametyst"
acha i jeszcze pytanko: czy mogę uziemić lampę na bolcu w kontakcie???
Mam małą propozycję....
ale o tym w mailu... bo jest to sprawa raczej nie publiczna
[ Dodano: 28-04-2005, 20:03 ]
Do nie posiadających jeszcze trafa (ja już na szczęście mam od dawna)
wszyscy zawsze piszą "trafo wyjąłem z jakiegoś starego TV"
no a inni właśnie chcą konkretów więc sprawdziłem tego grata z którego wyjąłem trafko
i... nazywa się to "ametyst"
acha i jeszcze pytanko: czy mogę uziemić lampę na bolcu w kontakcie???
Ludzie ratujcie bo mnie, za przeproszeniem, szlag trafi!
Kumpel zrobił mi lampę i najpierw działała, potem pioruny zaczęły strzelać nie w żarówce tylko we włšczniku (mała żarówka). To było przebicie więc wymieniłem przewód łšczšcy trafo i żarówkę i teraz w ogóle nie działa.
CO SIĘ MOGŁO STAĆ??????????????
PS chyba dostanę depresji.....................
Kumpel zrobił mi lampę i najpierw działała, potem pioruny zaczęły strzelać nie w żarówce tylko we włšczniku (mała żarówka). To było przebicie więc wymieniłem przewód łšczšcy trafo i żarówkę i teraz w ogóle nie działa.
A ja własnie dostałęm dopiero płytkę do tego kitu...Ludzie ratujcie bo mnie, za przeproszeniem, szlag trafi!
Sprawdź uklad NE555 i IRF840 czy jest ok. no i połaczenia.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Witam!
zdobylem nowe trafko (z monitora) tylko tym razem chce zrobic SSTC
bo jest banalne do zrobienia:) po prostu (prawie) zero elektroniki
mam jednak pytanko dotyczace trafa:
-na trafie sa 2 potencjometry.... co z tym zrobic
na niektorych stronach pisza, ze trafa z potencjometrami nie nadaja sie do lampy plazmowej!
ale lampka to nie to samo co SSTC!
w kazdym razie pomozcie bo mam trafo i nie wiem co dalej
zdobylem nowe trafko (z monitora) tylko tym razem chce zrobic SSTC
bo jest banalne do zrobienia:) po prostu (prawie) zero elektroniki
mam jednak pytanko dotyczace trafa:
-na trafie sa 2 potencjometry.... co z tym zrobic
na niektorych stronach pisza, ze trafa z potencjometrami nie nadaja sie do lampy plazmowej!
ale lampka to nie to samo co SSTC!
w kazdym razie pomozcie bo mam trafo i nie wiem co dalej
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Solid State Tesla Coil (SSTC) to w wolnym tłumaczeniu "cewka Tesli bez ruchomych części". Mianem SSTC określa się wszystkie generatory wysokiego napięcia, zawierające elektronikę.
oto tekst ze strony
http://free.of.pl/z/zlabs/technika/hv/sstc/sstc.htm
i ja chce zrobic "v2.0"
oczywiscie potem podlacze to do zarowki i bede mial lampe plazmowa jak sie patrzy
a jesli chodzi o trafo to nie wiem co zrobic bo z dolu w trafie wystaje mi 10 nozek.... co z tym zrobic? jak to zlaczyc?
oto tekst ze strony
http://free.of.pl/z/zlabs/technika/hv/sstc/sstc.htm
i ja chce zrobic "v2.0"
oczywiscie potem podlacze to do zarowki i bede mial lampe plazmowa jak sie patrzy
a jesli chodzi o trafo to nie wiem co zrobic bo z dolu w trafie wystaje mi 10 nozek.... co z tym zrobic? jak to zlaczyc?
Zlozylem ostatnio lampe plazmowa wedlug schematu Lampy Plazmowej Sol III i wszystko bez podpietego trafa WN do plytki wydaje sie w porzadku (miernik wskazuje ok. 15 V na wyjsciu). Po podlaczeniu trafa napiecie na wyjsciu z plytki wynosi 0,1- 0,3 V. Czy jest to normalne i co moze byc zle bo z uzwojenia wtornego nie wychodzi WN ??
końcówka może być odizolowana ale w tej kuleczce powinien być druciak to znaczy metalowa siatka z którą styka sie przewód wysokiego napięcia> wystarczy sprawdzić czy jest tam to co powinno się tam znajdowaćZastanawiam, się czy może wpływ ma ten czerwony przewód. Końcówka jest odizolowana na długości ok 3 cm. Wchodzi on w rurkę wewnątrz kuli i dociera do kuleczki na szczycie. Czy w tej kuleczce coś jest, z czym ma się stykać, czy po prostu wystarczy, że tam jest?
i najlepiej odkurz ten układ wysokiego napięcia bo widzę że jest strasznie brudny,
moja lampa była troszkę zakurzona w środku i w ogóle przestała działać ale kiedy odkurzyłem ją w środku to działa jak należy
PS:i wyjmij tą czarną rurkę ze środka bańki, jest tam tylko ze względów estetycznych a zasłania ci widok przewodu bez tej rurki będziesz mógł zobaczyć czy przewód nie przebija
Życzę wszystkim powodzenia z lampami