Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Co to za kart PC?

Tom27
-
-
Co to za kart PC?

Postautor: Tom27 » 3 sie 2005, o 13:40

Czy może mi ktoś pomóc? Mam kartę do PC, którą dostałem gratis, ale nie bardzo wiem, co to jest dokładnie. Po włożeniu do komputera na zewnątrz wystają gniazdo antenowe (tak, więc to sugeruję kratę telewizyjną), ale jest jeszcze AUDIO OUT, COMP i S-Video. Nigdy nie miałem karty telewizyjnej i nie wiem czy takie gniazda to standard czy może mam coś więcej niż tylko zwykła karta TV. Na samej karcie jest głowica w.cz. i parę innych złączy między innymi dwu pinowe TV VIDEO. Czy może ktoś mi to wyjaśnić, co, do czego? Tak oczywiście skrótowo bez szczegółów.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 3 sie 2005, o 13:52

To jest najzwyklejsza karta telewizyjna. Wejście antenowe - wiadomo, COMP - wejście composite video (niezmodulowany sygnał wideo), S-Video - wejscie sygnału S-Video (sygnał wideo rozłożony na chominancje i luminancje). Audio out - wyjście dźwięku podłącza sie pod wejście liniowe karty dźwiękowej.

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 3 sie 2005, o 14:00

Wiesz aż głupio mi pytać, ale co ja mogę podłączyć do tego S-VIDEO?

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 3 sie 2005, o 14:08

Np kamerę wyposażoną w takie złącze, albo magnetowid z wyższej półki... Ewentualnie wyjście TV-Out karty graficznej z drugiego kompa. S-Video stosuje się w sprzęcie "nie-amatorskim" w popularnym rzadko go można spotkać. Zapewnia ponoć lepszą jakość niż composite video.

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 3 sie 2005, o 14:42

Zapewnia ponoć lepszą jakość niż composite video.
Nie "ponoć" a na pewno. Przy przesyłaniu całego sygnału jednym torem występują dwie podstawowe przyczyny pogorszenia jakości.
!. Ponieważ sygnał composite musi się zmieścic w paśmie 5 MHz , więc aby nie było wzajemnego przeniku sygnału pasmo luminancji ogranicza się do trochę ponad 2 MHz. A przecież od przenoszonego pasma luminancji zależy ilość szczegółów i ostrość ktrawędzi obrazu. Tak więc obraz taki jest znacznie mniej ostry niz teoretycznie mozliwy.
Ograniczenie pasma dla chrominancji ma znacznie mniejsze znaczenie, ponieważ w zakresie koloru oko jest znacznie mniej czułe na szczegóły.
2. Sygnał chrominancji, oprócz tego ,że przenosi informację o kolorze , jest też z punktu widzenia innych układów sygnałem zakłócajacym. Ma on również pewne harmoniczne pojawiające się w paśmie zarezerwowanym dla luminancji. Mimo iż są one znacznie stłumione , nie dadzą się z reguły całkowicie odfiltrować (szczególnie w tańszych rozwiązaniach) i są widoczne na ekranie w postaci drobnej "morki".

Oba te ograniczenia nie występują przy S-video, więcej nie musi tu występować ograniczenie pasma do 5MHz. Daje to na pewno zdecydowanie lepszą jakość. No chyba ,że monitorem końcowym jest odbiornik klasy Junosti czy Rubina....

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 3 sie 2005, o 15:02

To powiedzcie mi jeszcze czy np. do tego S-VIDEO mogę podłączyć „zwykły” magnetowid z Euro za pośrednictwem jakiejś przystawki zamieniającej sygnał z Euro na S-Video (chyba coś takiego gdzieś widziałem a może to było odwrotnie). Przy okazji załatwiłoby mi to sprawę wprowadzenia nagrań na video do komputera. No chyba, że się mylę.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 3 sie 2005, o 21:32

Zależy jak bardzo "zwykły". Niektóre mają wyprowadzone S-Video na Euro a niektóre nie. Np mój nie miał i obraz miałem czarno-biały :? :? :? Sprawdź w dokumentacji, a jak nie masz, to niestety doświadczalnie, podłączając przejściówkę Euro->S-video

ROM
-
-

Postautor: ROM » 4 sie 2005, o 00:11

Niestety w złączu Euro, brak jest odzielnych wejść luminancji i chrominancji, więc tworzenie takiej przejściówki mija się z celem, jeśli mamy do dyspozycji sygnał Video.
Aby obraz był w kolorze należałoby dodatkowo zastosować sumator, celem uzyskania kompletnego sygnału Video.
Szkoda, że z karty nie wyprowadzono sygnałów RGB :(.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Re: Co to za kart PC?

Postautor: ACeK » 4 sie 2005, o 09:04

...AUDIO OUT, COMP i S-V[fade]ideo [/fade]
... COMP - wejście composite video (niezmodulowany sygnał wideo), S-Video - wejscie sygnału S-Vi[fade]deo [/fade]
...Przy okazji załatwiłoby mi to sprawę wprowadzenia nagrań na video do [fade]komputera[/fade]
:) Po co kombinowac z S-Video jak mozesz uzyc COMP :wink:
:D

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 4 sie 2005, o 13:42

No właśnie gamoń jestem mam wszystko, czego mi potrzeba i kombinuję. Dzięki wszystkim!!!

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”