Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Opóźnione odcięcie paliwa

caazi
-
-
Kontaktowanie:
Opóźnione odcięcie paliwa

Postautor: caazi » 25 lip 2005, o 11:01

Witam!
Chcialbym zbudowac uklad do samochodu, ktory odetnie (załóżmy po 20-30s) dopływ paliwa. Wymyslilem sobie ze najprosciej bedzie zrobic zwarcie-rozwarcie na przewodzie dochodzacy do pompy paliwowej. Po "przekręceniu" zapłonu, należałoby wcisnąć resecik który spowodowałby wyłączenie układu rozwierającego i samochod do konca jazdy(wyłączenia silnika) pracowałby normalnie.
Ma ktoś pomysł jak to urzeczywistnić?
Myślę, że wiele osób może z tego skorzystać
Pozdr

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 25 lip 2005, o 14:18

Daj przekaźnik w obwód zasilania pompy. Odmierzanie tych 20 sekund na przykład na NE555. Rozpoczecie odmierzania morzesz zrobić po wykryciu wzrostu napiecia. Normalnie jest około 12V przy pracującym silniku wzrasta do 14,4. Wykrywanie mozna zrobić choćby na diodzie zennera.

caazi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: caazi » 25 lip 2005, o 20:11

Podoba mi się ten pomysł na wykrywanie przyrostu napięcia, bo właśnie zastanawialem się pod co podłączyć sygnalizowanie rozpoczęcia jazdy 8) Myślałem także o podłączeniu pod radio. Rozwiązanie o jakim piszesz, jest dokładnie takim o jakim myślałem(przekażnik). Liczyłem jednak na dokładniejszy opis(może nawet jakiś schemacik - jak ktoś robił już cos podobnego), jakoże nie jestem dobry w te klocki :(

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”