Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak zbudować taki układ:... ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, chciałbym zbudować takie układ, do którego z jednej strony będzie podłączony telefon komórkowy (dokładnie stary model Ericssona A2618s) a z drugiej strony komputer. Układ musi działać w taki sposób, że jak zadzwonie na komórke to komputer powinien się zresetować. Myślałem że najlepiej podłączyć TO w telefonie do głośniczka, ale co dalej . . . ? Jak takie coś zrobić i czego użyć?
Mozesz zrobic tak w telefonie ustawiasz wlasny dzwonek ktory bedzie mial na przyklad czestotliwosc 3kHz. Robisz na wzmacniaczu operacyjnym filtr ktory bedzie dzialal na pasmo 3kHz i na jego wejscie dajesz mikrofon. Na wyjsciu dajesz tranzystor co steruje przekaznikiem
BTW Czy Ty czasem chcesz zrobic bombki
BTW Czy Ty czasem chcesz zrobic bombki
Albo coś z fotorezystorem, fototranzystor
Podłączasz diode do głośniczka (powinn się zaświecać gdy ktoś zadzwoni) dioda ma być skierowana na fotorezystor i w momencie zaświecenia powodować, że zaczyna przez fotorez. płynąć prąd i sterując tranzystorkiem załączamy przekaźniczek który będzie zwierał switch reset.
Może się mylę, to sorry.
Podłączasz diode do głośniczka (powinn się zaświecać gdy ktoś zadzwoni) dioda ma być skierowana na fotorezystor i w momencie zaświecenia powodować, że zaczyna przez fotorez. płynąć prąd i sterując tranzystorkiem załączamy przekaźniczek który będzie zwierał switch reset.
Może się mylę, to sorry.
Hmmm, a co w syutacji, gdy ktoś pomyłkowo dodzwoni się na ten numer? Albo gdy operator przyśle spam w SMSie? Pozatym komórka w bardzo małej odległości od elektroniki lubi generować zakłócenia, a każda komórka samoczynnie co jakiś czas pracuje na podwyższonej mocy powodujacej zakłócenia (meldowanie się stacji bazowej). W takiej sytuacji będzie dochodziło do przypadkowych "resetów" Myślę że tu nie ma co kombinować tylko zastosować porządny sterownik na uC z rozpoznaniem numeru (i najlepiej na hasło).
No właśnie komórke mam już tak przygotowaną że będzie dzwoniła tylko jak zadzwonie z mojego numeru (profil w którym dźwięk esa jest wył. i reszta numerów też) także to nie jest problem. W sumie podoba mi sie pomysł z fotorezystorem, a jak wypali co całkiem niedrogi. Czekam jeszcze na mojego znajomego - też jest w temacie - zobaczymy co on wymyśli Pozdrawiam